”De ce nu se închid scolile private?” – o întrebare la care nu răspunde nimeni

Elevii şi preşcolarii din şcolile de stat intră în o vacanţă de două săptămâni începând de luni, din cauza creşterii numărului de cazuri de COVID-19 în România, după cum a hoţărât  Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă în şedinţa de vineri.

Cu toate acestea, şcolile şi grădiniţele private pot rămâne deschise pentru că Ministerul Educaţiei nu are temeiul legal pentru a reglementa acest lucru, după cum spune ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu spune că articolul din decizia CNSU referitor la suspendarea cursurilor faţă în faţă din şcolile private, inclusiv în cele 21 de şcoli care funcţionează după programa altor state, nu a fost preluat în Hoţărârea de Guvern în care sunt prevăzute restricţiile ce intră în vigoare de luni.

”Ministerul Educaţiei nu are niciun temei legal pentru a reglementa vacanţa în şcolile şi grădiniţele private! Doar Guvernul poate face asta. Activitatea unităţilor de învăţământ privat (inclusiv cele cuprinse în Registrul Special), precum şi activitatea de tip after-school, fac obiectul prevederilor articolului 8 din Hotărârea CNSU nr. 91, fără implicarea Ministerului Educaţiei. Articolul 8.2 care reglementează funcţionarea unităţilor de tip afterschool a fost preluat în HG, dar Art. 8.1 care reglementează suspendare prezenţei fizice în şcoli şi grădiniţe private nu a fost preluat în HG”, a explicat Sorin Cîmpeanu, duminică, pe un grup dedicat jurnaliştilor acreditaţi la Ministerul Educaţiei.

Guvernul poate reglementa activitatea şcolilor privat  doar prin excepţie, din motive pandemice, adaugă Cîmpeanu.

”Şi când spun şcoli private mă refer şi la cele care funcţionează după curriculum  românesc, aprobat de Ministerul Educaţiei, şi pentru celelalte şcoli din Registrul Special, care funcţionează pe curriculum-ul altor state”, spune el.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *