Mami, visez urat!
– Maaaaaaaaaamiiiiiiiiii, visez urat!
– Ce visezi?
– Ca noi ne plimbam si vine o vrajitoare rea.
– Pai goneste-o! Fa-i “husss” sa vezi ca pleaca.
– Nu pleaca!
– Ia-o pe Luna in vis sa latre la ea. Si daca tot nu pleaca, fa-o tu sa o muste de fund :).
– Nu pot, e prea puternic visul!
– Atunci fa o vraja, ca tot vroiai sa te faci zana. Acum e momentul sa exersezi! Fa-ti o bagheta, zi un “mini mini tink” si gata!
– Daaa, ce idee buna. O transform intr-un soricel alb si o pun intr-un borcan. Noapte buna, mami, ma culc!
– Noapte buna, pui mic.
————————————————–//————————————————–
M-am descurcat bine, se pare ca visul nu a fost atat de puternic incat sa nu poata fi risipit cu o vraja. Totusi, in ultimile nopti s-a intamplat destul de frecvent ca Alexandra sa aiba cosmaruri. Este de inteles, dupa doua saptamani de arest la domiciliu in care Minimaxul a fost rege iar PlayStation-ul a fost rupt in doua, nu ma mira ca somnul ei este foarte tulburat si ca viseaza din ce in ce mai urat.
Am cautat niste notite de la un curs de demult, pe care nu le-am aplicat niciodata. S-a mai intamplat ca Alexandra sa viseze urat si cand era mai mica (iar Andreea la randul ei viseaza uneori urat) dar totusi faptul ca reuseste sa povesteasca destul de exact ce apare in vis, este o premiera. Probabil varsta isi spune cuvantul.
Atunci cand copilul are cosmaruri, cel mai bun antidot este prezenta noastra, tinandu-l in brate si mangaindu-l daca ne roaga. Aceste momente nu sunt potrivite pentru a respecta sau stabili limite stricte sau obiceiuri de culcare. Pe de alta parte, in cazul in care cosmarurile apar mereu este necesara o interventie pe timpul zilei.
Primul lucru care trebuie facut – trebuie mers direct la cauza problemei, care de multe ori este evidenta: Minimax si jocuri in cazul nostru. Este important sa verificam ce activitati are copilul in timpul zilei, ce emisiuni urmareste la TV, ce jocuri se joaca si chiar ce reviste citeste. Pentru ca acestea ii modeleaza ziua si noaptea celui mic.
Al doilea lucru pe care ar trebui sa-l facem este sa analizam stresul si problemele pe care acesta le are la gradinita, la scoala, la locul de joaca sau chiar in familie. E greu sa fii copil. Si copiii se streseaza la fel ca adultii iar uneori acest lucru se revarsa asupra viselor lor.
Cum sa-i ajutam pe copii sa-si schimbe visele?
Un sfat foarte bun ar fi sa sa-si cheme in ajutor “prietenii din vis”. Acestia pot fi animale, oameni adevarati pe care-i cunosc sau chiar supereroi. Atunci cand sunt treji, copiii trebuiesc ajutati sa inventeze povesti in care prietenii lor ajung sa-i invinga pe oamenii rai din vis. Copiii trebuie invatati ca pot sa “re-viseze” visele in timp ce sunt treji, scriind un sfarsit asa cum vor ei. Astfel, ei pot incerca sa viseze din nou acelasi vis, in timp ce dorm.
Aceasta tehnica este denumita “a visa lucid” si presupune a-i invata pe copii sa-si modifice visele in timp ce viseaza. Cu totii avem vise lucide in care, la un moment dat, realizam ca visam. Repetand mental inainte de culcare, un vis pozitiv, putem insa sa ne modificam cosmarurile.
Daca cel mic se trezeste adesea din somn, este important sa aflam daca are cosmaruri sau spaime, deoarece fiecare trebuie tratat in mod diferit. Cosmarurile sunt vise care apar in starea REM (rapid eye movement – este o faza a somnului), care se repeta in cicluri pe tot parcursul noptii. In schimb, parasomniile se pot manifesta de la gemete, zvarcoliri si somnambulism pana la crize de spaima iar ele nu apar in REM asa ca nu sunt un produs al viselor. Nu se stie exact ce le face sa apara in somnul copiilor dar se stie cum pot fi tratate.
Este indicat sa linistim un copil care se trezeste dintr-un cosmar dar nu la fel trebuie porcedat atunci cand are o parasomnie. Cea buna strategie este de a sta langa el si a avea grija sa nu se raneasca. Daca se plimba prin casa, incercam sa il conducem din nou in pat, fara sa-l trezim. Cand se va trezi nu-si va aminti ce s-a intamplat si in mod normal, va putea sa adoarma la loc. Adesea, abia daca isi va da seama de prezenta noastra asa ca alinarea pe care i-o aducem este inutila. Deoarece parasomniile nu sunt vise, iar cel mic nu are ce sa-si aminteasca, nu e nevoie nici sa-i vorbim nici sa-l intrebam ceva despre acestea.
In general se considera ca parasomniile la copiii sub sase ani nu sunt semnificative din punct de vedere psihologic. Adesea vor disparea atunci cand copiii dorm mai mult, asa incat e util sa-i trimitem la culcare ceva mai devreme sau sa instauram somnul de dupa-amiaza. Daca la copiii mai mari sau la adolescenti apar in mod repetat trezirile partiale pe timpul noptii , acestea pot indica un anume stres afectiv, desi aceste probleme pot sa nu fie grave.
Copiii vostri va povestesc ce viseaza? I-ati ajutat vreodata sa viseze frumos?
Am mai scris pe acelasi subiect si Cum sa recunosti un copil anxios si 15 tehnici pentru a-l calma.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).
2 thoughts on “Mami, visez urat!”