Lavanda si beneficiile ei
Relatia mea cu levantica nu a fost una dintre cele mai reusite. In copilarie o gaseam imprastiata peste tot in dulapuri, sertare, impreuna cu naftalina si intotdeauna mirosul lor combinat mi-a inspirat batranete si neputinta. Din cand in cand cate un saculet cu levantica se rupea asa ca gaseam seminte in chiloti sau in ciorapi iar lupta mea impotriva “buruienilor” devenea si mai acerba.
Timpul a trecut, m-am casatorit si m-am mutat la curte. Am inceput timid sa ingrijesc plante, sa cumpar altele noi sau sa “prind” pui si lastari “furati” de la prieteni. Si nu aveam cum, in aventura pe care o descopeream cu fiecare planta noua, sa nu ma lovesc de tufele de lavanda atat de frumoase si de parfumate.
Cu prima tufa de lavanda cumparata am descoperit o lume noua plina de magie si sanatate. I-am descoperit pe Ovidiu Bojor si pe Maria Treben, am descoperit remediile florale Bach, remediile homeopate si medicina ayurvedica.
Lavanda este una dintre plantele magice cu proprietati fascinante, folosita ca medicament din cele mai vechi timpuri. Are proprietati antiseptice, calmante, diuretice, relaxante, antispastice, anxiolitice.
Imi aduc aminte ca am inceput sa folosesc uleiul esential de lavanda cand Alexandra avea cateva luni si se lupta cu colicile. Am incercat toate picaturile posibile si imposibile care se gaseau in farmacii, dar nu am rezolvat nimic. Apoi m-a invatat cineva sa-i fac masaj pe burtica, cu ulei cu lavanda si colicile au disparut pentru totdeauna. In 10 ml e ulei de masline (sau de struguri sau de migdale sau orice alt ulei vegetal preferabil presat la rece) se pun 5 picaturi de ulei esential de lavanda. Se maseaza burtica bebelusului tinand podul palmei pe buric si miscand circular palma si degetele in sensul acelo de ceas. Aceasta este directia in care sunt asezate intestinele si in care circula bolul alimentar iar acest masaj are rolul de a elimina eventualele bule de aer. Apoi se aseaza bebelusul pe spate si se ridica piciorusele apasand usor cu genunchii pe burtica. In acelasi timp ii ridicam putin funduletul si primul partz nu va intarzia sa apara :). E putin mai greu de facut, mai ales la bebelusii mici dar dupa ce prindeti curaj si capatati indemanare o sa vedeti ca acest masaj face minuni.
Tot cu cateva picaturi de ulei esential de lavanda puse in ulei de migdale (asta e cel pe care-l tolerez eu) fabricam cea mai buna crema pentru tenul gras. Uleiul de migdale hraneste si catifeleaza iar uleiul esential de lavanda dezinfecteaza si elimina excesul de sebum, calmeaza si cicatrizeaza.
Inhalatiile cu ulei esential de lavanda sunt o alta descoperire majora. Inlocuiesc cu succes orice fel de aerosoli cu substante chimice iar organismul se vindeca in mod natural. Sunt indicate in afectiunile tractului respirator dar si pentru curatarea tenului. In combinatie cu alte uleiuri esentiale se obtine un tratament eficace pentru problemele respiratorii dar si pentru afectiunile psihice gen stari de nervozitate, stres, anxietate etc.
Inhalatiile le puteti face clasic, punand intr-o oala cu apa clocotita cateva picaturi de ulei esential. Puneti un prosop in cap si respirati aburii emanati. Sau puteti cumpara o sauna faciala pe care o puteti folosi in orice incapere. Avantajul este ca o puteti pune seara la capul patului si puteti face inhalatii in timp ce cititi o carte. Sau cei mici se pot uita la desene :).
O baie fierbinte in care am pus cateva picaturi de ulei esential de lavanda este o alta binefacere pentru care organismul nostru ne va multumi si va ramane profund recunoscator :). Se pun cam 10 picaturi de ulei esential in putin ulei (de orice fel) sau in putin lapte, se amesteca si se varsa in cada chiar inainte sa intram in apa. Daca nu amestecam uleiul esential cu o alta substanta grasa, acesta nu se va amesteca cu apa si va ramane la suprafata in forma concentrata existand pericolul sa arda pielea. De asemenea, uleiul fiind foarte volatil nu se pune cu mult timp inainte sa intram in apa, alfel vom pierde foarte mult din efectul de relaxare.
Pentru masaj, uleiul de levantica (preparat ca la masajul bebelusilor) este de preferat oricarui ulei de masaj din chimicale. Pentru migrene se maseaza usor tamplele mergand spre frunte si apoi spre ceafa. Masajul spatelui va avea ca efect o relaxare a muschilor si o stare de bine generala.
Pentru demachiat si revigorat tenul gras exista Apa de Lavanda de la Elemental. Este pur si simplu miraculoasa. Eu am un ten mai mult decat dificil dar s-a dovedit ca Apa de Lavanda este singura care-i face fata. Iar in combinatie cu crema hidratanta cu levanda de la Basarab Farm simt si eu in sfarsit ca au efect cosmeticele.
Uleiuri esentiale de lavanda (si nu numai) gasiti in farmacii si magazinele naturiste sau magazine online. Le recomand pe cele de la producatori romani Fares, Steaua divina, Naturalia, Hofigal, etc. (din motive pur nationale 🙂 ). Mare grija ca uleiurile cumparate sa fie esentiale (naturale) si nu de sinteza (artificiale).
Pentru starile de nervozitate, anxietate, stres, insomnii usoare, va recomand capsulele cu ulei macerat de lavanda de la Hofigal. Aduc pacea in suflet si in spirit iar asta nu poate sa fie decat bine :).
Iar daca imi place ceva mai mult decat sa citesc despre plante, este sa ascult pe cineva povestind despre ele. Dna dr. Ruxandra Constantinescu este genul de persoana care vorbeste cu dragoste si respect despre plante si simt ca este genul de inger pazitor de care va povesteam acum cateva zile :).
Am avut ocazia sa o ascult pe doamna doctor in cadrul unei intalniri non formale organizata de Ana Nicolescu aka Mamica urbana careia ii multumesc inca odata pentru invitatie si ii spun si aici ca astept cu mult interes urmatoarele intalniri cu dna doctor.
Mai multe poze gasiti pe Pagina de FB Meseria de parinte.
Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB sau sa va inscrieti la Newsletter.