Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor s-a autosesizat în legătură cu posibila existenţă pe piaţa din România a unor jucării cu laser prezumtiv periculoase pentru copii, demarând controale în acest sens.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) s-a autosesizat în legătură cu posibila existenţă pe piaţa din România a unor jucării cu laser care ar putea fi periculos pentru siguranţa copiilor. ANPC a demarat controale în regiunea Bucureşti-Ilfov şi ulterior, vor realiza şi în restul ţării, în locuri unde s-ar putea afla la comercializare astfel de jucării, au anunţat reprezentanţii instituţiei.
Conform unor surse, este vorba de arme de jucărie care dispun de dispozitive de ochire cu laseri, care pot provoca leziuni grave ale ochilor la o expunere directă. Atât consumatorii, cât şi cei care protejează interesele acestora atrag atenţia că România, de cele mai multe ori, nu vine cu alerte, ci aşteaptă ca acestea să fie date întâi de către instituţiile abilitate din cadrul UE.
ANPC s-a autosesizat şi a demarat discuţii despre colaborarea cu laboratoare de profil acreditate, în vederea verificării potenţialului periculos al fasciculului luminos dezvoltat de jucăriile în cauză şi a testării acestora, într-o manieră ştiinţifică, a mai precizat ANPC.
Preşedintele organizaţiei pentru protecţia consumatorului, InfoCons, Sorin Mierlea, consideră că este extrem de important ca ANPC să facă publice toate controale în această speţă.
„În plus, ANPC ar trebui să anunţe de fiecare dată populaţia cu privire la produsele periculoase şi atunci când se constată că un produs este într-adevăr periculos, cetăţenii să îşi poată recupera atât dauna materială, cât şi morală cu privire la produsul respectiv. Autorităţile ar trebui să facă mai multe monitorizări şi controale pentru ca produsele neconforme să nu mai ajungă pe raft, iar aceste controle să fie făcute înainte ca bunurile să ajungă în zona de frontieră, de depozitare sau distribuţie sau măcar înainte să ajungă la raft”, a precizat Mierlea.
Siguranţa copiilor versus profitul agenţilor economici
„Când cumpăr jucării pentru copilul meu de 3 ani, vreau să mă asigur că nu îi pun siguranţa sau sănătatea în pericol. Dar nu ne informează nimeni despre ce anume trebuie să urmărim pe etichetă”, a spus un părinte din Giurgiu.
„De aceea plătim salariile celor de la ANPC, să ne asigure că produsele de pe piaţă sunt conforme cu cerinţele de siguranţă impuse de către UE”, a adăugat şi Mierlea.
Ca regulă, consumatorii sunt sfătuiţi să cumpere produse din locuri sigure, special amenajate şi autorizate.
„De asemenea, este obligatoriu să păstrăm bonul fiscal pentru a face dovada locaţiei de unde au fost cumpărate produsele şi pentru a ne recupera dauna morală şi materială în cazul în care apare o problemă iar când se doreşte achiziţionarea de bunuri pentru copii (hrană, haine, jucării etc), adulţii trebuie să caute pe ambalaj marcajul de comformitate europeană (CE)”, a menţionat preşedintele InfoCons.
În plus, dacă există vreo suspiciune cu privire la bunuri sau servicii, cetăţenii pot apela cu încredere 021.9551, numărul unic de protecţie al consumatorilor şi pot, de asemenea, să descarce aplicaţia gratuită Infocons, cu care se pot scana codurile de bare la produse alimentare şi de îngrijire corporală.
Totodată, consumatorii pot alege să nu mai cumpere produse de la agentul economic care nu respectă regulile de siguranţă deoarece „sancţiunea cea mai gravă pentru un agent economic este de a nu mai achiziţiona produsele lui şi nu atât a unei amenzi contravenţionale, oricât ar fi ea de mare”, a conchis Mierlea.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB
Comenteaza cu contul de FB