Radiatiile emise de telefoane pot duce la aparitia unor forme de cancer. Cum sa ne ferim de acest pericol

Radiatiile emise de telefoane reprezinta unul dintre subiectele evitate cu dibacie de producatorii de telefoane mobile si aparatura wireless. Cu totii banuim ca radiatiile emise de telefoane sunt daunatoare, insa nu facem nici cel mai mic efort pentru a ne informa si pentru a ne proteja. radiatii telefoane

“Rata specifica de absorbtie” (SAR)

Orice telefon mobil sau echipament wireless emite unde radio iar energia absorbita de corpul uman in urma acestor emisii se masoara prin “Rata specifica de absorbtie” (SAR). Depasirea nivelului SAR este considerata factor de risc pentru aparitia unor forme de cancer.

Rareori menţionat la vedere şi aproape niciodată luat în considerare la achiziţionarea unui telefon mobil, indicele SAR variază semnificativ de la un dispozitiv la altul. În general, cu cat indicele SAR este mai mic, cu atat este mai sigur acel aparat, însă un rol important îl are şi modul de folosire a dispozitivului. radiatiile emise de telefoane

Spre exemplu, un smartphone folosit împreună cu accesoriu hands-free pentru desfăşurarea apelurilor telefonice este mult mai sigur de folosit decât unul ţinut la ureche.

Alte obiceiuri proaste, cum ar fi presarea telefonului pe ureche în timp ce vorbim sau păstrarea telefonului în buzunarul de la pantaloni sau cămaşă pe durata călătoriilor lungi cu autoturismul poate expune organele interne la doze mari de radiaţii SAR.

Lipsa studiilor si slaba informare a consumatorilor

Radiatiile electromagnetice pot creste riscul de cancer, însă lipsa unor studii clare in acest sens şi slaba informare în rândul publicului este exploatată de producătorii echipamentelor pentru a livra pe piaţă echipamente de comunicaţii sub-standard, care rareori sunt descoperite la timp.

Punând presiune pe verificarea mai strictă a respectării normelor SAR, autoritatea franceză de certificare a echipamentelor pentru comunicaţii radio (ANFR) a verificat în 2018 51 modele smartphone, dintre care numai 43 au trecut testele SAR. radiatiile emise de telefoane

Două dintre cele opt dispozitivele neconforme au primit ordin de interzicere de la vânzare pe teritoriul Franţei şi rechemarea tuturor exemplarelor ajunse la consumatori. Acestea sunt modelul Orange HAPI (deja înlocuit cu modelul HAPI 2 în oferta Orange România) şi NEFFOS X1 TP902 (încă disponibil la vânzare în oferta unor magazine din România).

Pe lista dispozitivelor neconforme în privinţa normelor de radiaţii SAR mai intră şi telefoanele Huawei Honor 8 (2.11W/Kg), Echo Star Plus (2.05W/Kg), Alcatel PIXI 4-6inch (2.04W/Kg), Wiko Tommy 2 (2.46W/Kg), Wiko View (2.44W/Kg).

Din fericire, pentru acestea problema este rezolvabilă cu o actualizare de firmware. Însă rămâne de văzut dacă nu cumva remediul oferit vine cu alte dezavantaje, cum ar fi acoperire mai slabă în soneze cu semnal GSM deficitar. radiatiile emise de telefoane

Potrivit legislaţiei în vigoare, indicele pentru radiaţii SAR nu trebuie să depăşească pragul de 2W/kg. Însă printre cele 43 modele de telefoane mobile care au trecut testele SAR, indicele mediu de radiaţii a fost de numai 1.16W/kg, fapt ce arată că majoritatea producătorilor tratează cu responsabilitate acest aspect.

Le mai dam copiilor telefoane mobile?

Poate ca aceste informatii va vor face sa va ganditi de doua ori inainte sa cumparati un telefon mobil. Si sper sa va conving sa reduceti cat de mutl puteti accesul celor mici la smart phones. Pe langa efectele nocive pe care le pot avea asupra dezvoltarii din punct de vedere cognitiv, iata ca telefoanele pot fi riscante si pentru sanatatea celor mici. radiatiile emise de telefoane

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Radiatiile emise de telefoane pot duce la aparitia unor forme de cancer. Cum sa ne ferim de acest pericol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *