Dovada ca radiatiile emise de telefonia mobila sunt nocive pentru sanatatea umana. Romanii obtin in instantele de judecata decizii definitive pentru demontarea antenelor GSM de pe blocuri

In decembrie 2018 Instanţa Tribunalului Bucureşti a obligat printr-o decizie definitivă operatorul Telekom Mobile SA să demonteze antenele GSM de pe un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Totul, la cererea a doi bucureşteni, care au pretins în procesul deschis împotriva companiei de telefonie că antenele montate pe blocul lor le afectează sănătatea.

Practic, magistraţii Tribunalului au menţinut, acum, soluţia dată de Judecătoria Sectorului 3 cu peste un an în urmă.

Autorizează reclamanţii să demonteze şi să mute antena GSM pe cheltuiala pârâtei Telekom România Mobile Communications S.A., dacă acesta nu execută lucrarea de bunăvoie în termenul de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în sentinţă.
Instanţa a respins, însă, o cerere de despăgubire conform căreia operatorul de telefonie ar trebui să achite daune morale de 40.000 euro pentru „prejudicii aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei”.  Totuşi operatorul de telefonie mobilă va achita cheltuielile de judecată făcute de reclamanţi în cuantum de 3873,56 lei la care se adaugă şi 1.000 lei, contravaloarea onorariului dat avocatului.

La Cluj-Napoca, Orange a pierdut un proces cu asociația de locatari de pe strada Primăverii nr. 2, unde era instalată o antenă GSM. Oamenii s-au plâns că antena a fost montată fără acordul majorității locatarilor și că le pune viața în pericol.

În ceea ce priveşte pericolul pentru sănătatea locatarilor, prin montarea echipamentelor la care face referire contractul, s-a dovedit faptul că instalarea echipamentelor GSM pe terasa blocului ar fi nocivă pentru sănătatea umană. Prin montarea unui sistem de antene GSM şi a unui dulap RBS direct pe planşeul apartamentelor locuite permanent de oameni, se încalcă recomandarea 1999/519 a Consiliului Europei în ceea ce priveşte asigurarea unui nivel ridicat de protecţie tuturor persoanelor şi animalelor prin măsurile privind câmpurile electromagnetice. State precum Franţa, Germania şi Italia au interzis deja prin legislaţia internă amplasarea unor astfel de antene pe blocurile de locuinţe, grădiniţe, spitale, şcoli”, preciza Curtea de Apel Cluj în anul 2012, în sentința dată în acest proces.

O alta decizie a instanțelor de judecată obligă un operator de telefonie mobilă să desfințeze o antenă GSM amplasată pe un bloc de locuințe, din Capitală. Este a treia decizie luată de judecători în urma solicitărilor locatarilor unor blocuri, care au avut probleme medicale din cauza radiaţiilor electromagnetice emise de antenele GSM.

Prin decizia Judecătoriei Sectorului 2, din 20 octombrie 2018, compania Vodafone SA a fost obligată să-și mute antena de pe un bloc din Colentina, în ciuda faptului că asociația de locatari a susținut interesele operatorului de telefonie mobilă în acest proces.

„Constată nulitatea absolută a actului adițional nr. 3 la contractul de închiriere din 01.04.2003. (…) Obligă pârâta VODAFONE ROMANIA SA la demontarea și mutarea antenei instalată pe terasa blocului nr. 71, din şos. Colentina, nr. 40, sector 2, în termen de 60 de zile de la rămânerea definitivă a prezentei hotărâri judecătorești. Autorizează reclamanta şi intervenientul principal să demonteze și să mute antena pe cheltuiala pârâtei VODAFONE ROMANIA SA, dacă aceasta nu execută lucrarea de bunăvoie în termenul de 60 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, se arată în dispozitivul sentinței. Decizia nu este însă definitivă, putând fi atacată cu apel în 30 de zile de la comunicare.

„Este a treia decizie a instanței în care operatorii de telefonie mobilă sunt alungați de pe blocuri. Cadrul legal care a făcut posibil acest lucru a fost Regulamentul Drepturilor Omului nr. 6, respectiv dreptul la viață. Pentru că din moment ce nu există un studiu făcut pe o perioadă medie sau lungă – asta însemnând peste 30 de ani – în care să se demonstreze științific că undele emise de antene nu produc efecte negative asupra organismului uman, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat ca întotdeauna judecătorul național să analizeze oportunitatea respectării și protejării dreptului la viață, în detrimentul dreptului contractual al companiilor de telefonie mobilă. În acest ulim dosar, instanța a anulat inclusiv actul adițional de prelungire a contractului cu asociația de locatari, pentru că este ilegal. Nu toți locatarii și-au dat acordul pentru prelungirea contractului cu Vodafone. Până la schimbarea Legii asociațiilor de proprietari, deciziile erau luate prin acordul a 50% + 1 dintre locatari. Or, nu poți să iei o asemenea decizie, în condițiile în care principalii afectați sunt locatarii de la ultimul etaj și care nu și-au dat niciodată acordul”, a explicat, pentru ziarul „Cetățeanul”, avocatul Adrian Cuculis.

Acesta spune că starea de sănătate a locatarilor de la ultimul etaj, expuși cel mai mult radiațiilor emise de antene, s-a deteriorat dramatic în ultimii 10 ani.

„Locatarii de la ultimul etaj care au dat în judecată compania Vodafone și asociația de proprietari s-au plâns de o deteriorare a stării de sănătate, în ultimii 10 ani. Un membru al familiei este suspect chiar de cancer, și-a pierdut toți dinții, are aproape în permanență stări de oboseală și dureri de cap”, a explicat avocatul.

„Aceste decizii au o importanță majoră. Aceste precedente vor obliga, într-un fel, instanțele de judecată în celelalte litigii similare să respecte ceea ce se numește o prezumție de lucru judecat. Sunt foarte mulți români care vor să scape de aceste antene de pe blocuri”, a completat Adrian Cuculis.

Antenele GSM de pe blocuri sunt periculoase, deoarece radiaţiile electromagnetice ale acestora îi afectează pe cei care locuiesc în lateralul acestora, nu sub ele.

Noi ştim că undele se propagă în sus şi în jos, dar această propagare este complet inutilă pentru societatea de telefonie. Se emite în lateral pentru că trebuie să poarte semnalul departe, să aibă acoperirea cât mai bună. Emisia este ca un fel de gogoaşă, în sus şi în jos sunt valori apropiate de 0 şi în lateral este valoarea maximă”, a spus dr. ing. Mircea Manolescu, doctor în radiaţii şi administrator al unei firme care efectuează măsurători ale câmpului electromagnetic.

El a precizat că, pe termen lung, aceste radiaţii produc de la insomnii, dificultăţi de concentrare, de memorare, oboseală, dureri de cap, somn neodihnitor, tendinţa de îngrăşare, până la scăderea fertilităţii şi impotenţă, boli neurodegenerative, cum este Alzheimer, şi la cancer limfatic. ”Cel mai periculos efect este acela când se produce ruperea lanţului ADN, apar aberaţii cromozomiale, care se transmit la generaţiile următoare”, a mai spus dr. ing. Manolescu.

Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor, susţine că statul român recunoaşte oficial existenţa efectelor radiaţiilor electromagnetice. ”Faptul că în unele instituţii ale statului se acordă spor de toxicitate de 10% din salariu pentru efectele radiaţiilor electromagnetice emise de antenele oparatorilor de telefonie mobilă dovedeşte încă o dată că acele câmpuri electromagnetice sunt dăunătoare sănătăţii. Există studii care arată foarte clar impactul undelor electromagnetice asupra corpului uman, ele provoacă diferite forme de cancer, accentuează problemele de sănătate ale celor care suferă de boli cardiovasculare, cu tensiune oscilantă”, a declarat Costel Stanciu, citat de ziarulring.ro.

ANCOM trebuie să monitorizeze situaţia
Problema radiaţiilor în zonele locuite ar trebui să fie abordată cu atenţie de autorităţile din România care ar putea să urmeze strategiile pe care le instituţiile europene din domeniu. Concret este vorba de măsuri de monitorizare a activităţii operatorilor care deţin astfel de echipamente”, a explicat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor InfoCons.
Specialistul susţine că această problema este de competenţa Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).
Mai ales în zonele cu blocuri, birouri sau zone comerciale, specialiştii ANCOM, care au echipamentele necesare, trebuie să monitorizeze permanent nivelul radiaţiilor patru ca acestea să nu depăşească nivelul legal. Asta pentru că nimeni nu garantează că în unele momente radiaţiile emise de aceste relee sunt periculos de mari. Numai printr-o astfel de campanie cetăţenii vor putea fi informaţi şi sprijiniţi de autorităţi”, spne Sorin Mierlea.
Mierlea: Ieşiţi din pasivitate!
Preşedintele InfoCons consideră referitor la acest subiect, că cetăţenii trebuie să iasă din pasivitate.
Această decizie definitivă nu trebuie să fie o excepţie. Cetăţenii care trăiesc în blocurile <<accesorizate>> cu astfel de antene ale operatorilor de telefonie mobilă trebuie să recurgă, individual sau colectiv, la instanţele de judecată. Trebuie să depună plângeri pentru că acum există precedentul. Acest caz poate fi folosit ca un ghid de bune practici. Şi plângerile la ANCOM cred că pot avea unele efecte. De ce să nu luam chiar şi exemplul aleşilor, care nu au stat pasivi şi acum primesc şi un spor de radiaţii pentru că la Palatul Parlamentului există nişte banale reţele wireless”, a subliniat Sorin Mierlea.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *