Tot mai multe persoane sunt afectate de cea mai alergica planta din Romania. Cum se manifesta alergia la ambrozie si cum ne putem proteja

Ambrozia este recunoscută drept planta cu un alergen extrem de întâlnit, care cauzează cele mai multe alergii. Face parte dintr-o familie de buruieni cu un alergen des întâlnit, iar când o persoană insipiră polenul de la ambrozie, aceasta se poate confrunta cu simptomele unei alergii.

Simptomatologia este violentă, cu o imagine clinică complexă, care depăşeşte în intensitate alergiile obişnuite la polenul florilor şi copacilor în perioada primăverii. Este interesant, din punct de vedere medical, timpul mare care trece de la expunerea la polenul plantei şi apariţia primelor simptome, în jur de 10-15 ani. În plus, durează încă cinci ani pentru ca tabloul clinic să se manifeste, iar simptomele să apară la intensitatea reală. Astfel, problemele reale apar după 15-20 de ani.

Alergia la ambrozie nu este o banala raceala, nu trece de la sine iar ignorarea simptomelor poate duce la complicatii severe.

Simptome specifice:

 • Nas care curge;
 • Obstrucție nazală;
 • Strănut;
 • Tuse;
 • Gât iritat;
 • Astm alergic;
 • Ochi roșii care lăcrimează;
 • Agravarea sau acutizarea astmului bronșic;
 • Apatie;
 • Somnolență;
 • Pierderea totală a mirosului

De asemenea, unii pacienți cu manifestări de alergie la polenul de buruieni pot asocia diferite acuze digestive (mâncărime la nivelul cavității bucale, edem limbă, buze, “senzație de nod în gât”, balonări, tranzit accelerat) la consumul anumitor fructe și legume, aspect cunoscut ca sindrom de alergie orală.

Pe lângă acţiunile ei nefaste asupra sănătăţii omului, ambrozia este una dintre speciile folosite la recuperarea terenurilor contaminate cu metale grele, fiind utilizată în cazul contaminării cu cupru (Cu) şi cadmiu (Cd). Ea este utilizată de populaţiile autohtone din America de Nord (indienii Cherokee, Dakota) în medicina tradiţională.

Planta înfloreşte de la mijlocul lunii iulie şi până în septembrie-octombrie, când apare „epidemia” de alergie la polenul ei. Polenul plantei, extrem de alergizant, poate fi purtat de vânt pe distanţe foarte mari şi devine periculos şi pentru oamenii care nu stau în zone în care creşte planta.

Polenul ambroziei este responsabil de acţiunea alergică. Declanşarea alergiei corespunde cu perioada de înflorire sfârşit de iulie – sfârşit de septembrie. O plantă poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen, de aproximativ 20 microni diametru, şi până la 30 000 de seminţe care îşi păstrează proprietăţile germinative până la 40 de ani.

Soluții ce vă pot feri de expunerea la alergeni şi pot împiedica dezvoltarea unor forme clinice severe.

 1. Nu aerisiţi şi evitaţi ieşirea în aer liber pentru a face sport atunci când poluarea e intensă sau cantitatea de polen e mare (dimineaţa). Insectele pot fi evitate prin montarea de plase de protecţie.
 2. Protejaţi pielea, faţa, ochii utilizând articole vestimentare care acoperă o sprafaţă cât mai mare şi ochelari de soare. Pentru insecte puteţi utiliza şi repelenţi dar la copii fiţi atenţi la compoziţie şi la modul de aplicare. Evitaţi parfumurile intense şi culorile vii ce vor atrage imediat insectele.
 3. Faceţi efortul de a îndepărta praful de pe stradă atunci când aţi ajuns acasă. Scuturaţi hainele şi periaţi încăltâmintea, faceţi un duş pentru îndepărtarea acestuia de pe piele şi schimbaţi hainele de stradă cu o ţinută de interior.
 4. Nu uitaţi, atunci când faceţi curăţenie sau utilizaţi substanţe toxice în spaţii închise, să ţineţi geamul larg deschis şi să utilizaţi mănuşi şi mască de protecţie. Ştergeţi praful cu lavete umede şi folosiţ aspiratoare etanşe.
 5. Recunoaşteţi rapid simptomele şi severitatea unei alergii. Pruritul (mâncarimea), erupţiile maculo-papuloase (sub formă de pete sau de umflături roşii) ce se extend rapid, clipitul des, lăcrimarea, strănutul, cursul nasului pot fi primele simptome ale unei rinite sau conjunctivite alergice sau ale unei alergodermii. Dispneea (respiraţia dificilă), disfonia (vorbirea cu dificultate), deteriorarea stării de conştienţă sunt semnale de alarmă ce atenţionează asupra gravităţii.
 6. Formele severe, întalnite adesea la femei cunoscute cu senbilitate la diverşi alergeni, îmbracă diverse forme clinice, mergând de la criza de astm bronşic pâna la şoc anafilactic sau edem Quincke.
 7. Mergeţi de urgenţă la spital atunci când apar primele simptome (eruptii, prurit, disfonie, dispnee). Evolutia poate fi fatală în absenţa unui tratament corespunzator.
 8. Dacă sunteţi alergic, ţineţi permanent la îndemână medicaţia de urgenţă.
 9. Învăţaţi modul şi tehnicile de administrare a acestei medicaţii.
 10. Nu în ultimul rând, respectaţi tratamentul prescris de alergolog, atât ca doze cât şi ca durată.

Abaterile terapeutice fac tratamentul ineficient sau pot conduce la numeroase complicaţii.

Rețineți (mai ales în această perioadă).

 1. Nu purtați culori atractive pentru albine (gama galben-potocaliu).
 2. Nu folosiți produse cosmetice cu miros extrem de puternic (în special cu esențe dulci, fructate și vanilate).
 3. Nu consumați în aer liber alimente și sucuri dulci, alcool sau legume și fructe.
 4. Dacă sunteți alergic (mai ales la înțepătura de albină și viespe) trebuie să aveți ( mai ales în sezonul cald) la dumneavoastră adrenalina autoinjectabilă.
 5.  Învățați să folosiți (dumneavoastră și anturajul) adrenalina autoinjectabilă.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
 2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
 3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
 4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*