Zeci de mii de elevi îşi riscă zilnic viaţa folosind curse la ocazie deoarece Guvernul nu le asigura servicii de transport public

Exact cu o luna inainte de tragedia de la Caracal, care a fost posibila in special datorita faptului ca Alexandra a fost nevoita sa faca autostopul, Federatia Nationala a Elevilor tragea un semnal de alarma asupra situatiei dezastruase in care se afla transportul judetean si modul in care afecteaza hotararile guvernului elevii din Romania.

Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a sesizat din oficiu,si a declarat că va solicita Ministerului Transportului, Ministerului Educaţiei şi consiliilor judeţene să dea explicaţii privind felul în care a fost gestionat transportul în România.

Una dintre cauzele care au dus la această situație, sustin reprezentanții Federația Elevilor din România, o constituie gestionarea defectuoasă a transportului de către Consiliul Județean Olt.

„Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 51/2019, aprobată de Guvern luna trecută, gestionarea serviciului de transport județean a devenit și mai haotică pentru că noua legislație este contradictorie și contrară dreptului Uniunii Europene. Până în data de 28 iunie a.c., transportul județean de persoane era serviciu public. În acest caz, autoritățile publice aveau obligația să asigure, prin licitație, deservirea tuturor localităților dintr-un județ, prin intermediul obligațiilor de serviciu public. În schimb, consiliile județene au înțeles să încalce legea față de toți călătorii în general, și față de persoanele din mediul rural în special, alegând să îi priveze de transport de calitate, neîncheiând contractele cu operatorii de transport.

Atragem atenția asupra faptului că, în urma OUG 51/2019, transportul județean a fost eliminat din sfera serviciilor publice la presiunile președinților de consilii județene, sub motivația că bugetul nu le permite să susțină serviciul de transport. Astfel, transportatorii nu mai pot fi obligați să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puțin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiți să folosească cursele de ocazie, aspecte puse în vederea Guvernului chiar și de către Consiliul Concurenței prin punctul de vedere emis. Pe această cale, FER solicită Parlamentului României să respingă OUG nr. 51/2019. În caz contrar, ne exprimăm îngrijorarea că tragedii de tipul celei din Caracal se vor mai petrece, în lipsa unor servicii de transport sigure și accesibile”, se mai arată în comunicatul de presă.

Înainte ca ordonanța de urgență să fie votată în Parlament elevii au făcut apel chiar la premierul României. Acesta le-a acordat o foarte scurtă întrevedere și a trasmis ministrului dezvoltării “să se rezolve problema“. Chiar în ziua în care ordonanța a trecut prin Parlament, ministrul Suciu le-a explicat elevilor că nu vor rămâne fără posibiltatea de a face naveta să studieze.

“În momenul în care am văzut că doamna Dăncilă este la Neptun, ne înțelesesem și cu celelalte asociații din țară pentru o conferință și i-am dat un SMS. Am mers acolo, am discutat cu dânsa, i-am explicat situația, inițial o înțelesese, l-a chemat pe domul Suciu, după care doamna Dăncilă a plecat și i-a spus domului Suciu “să se rezolve problema”. Luni la minister ne-am  întâlnit și cu domnul Suciu, la minister am purtat discuții de vreo 3-4 ore, în schim fără un rezultat anume, noi le explicam faptul că situația o să fie foarte gravă, ei spuneau că nu. Că nu o să afecteze. Nimeni nu o să se ridice în picioare să se lupte pentru drepturile noastre dacă nu o facem noi. Vorbim de zeci de mii de elevi care vor face autostopul de acum încolo. Există riscul foarte mare ca o parte din ei să nimerească persoane care nu sunt sigure și care pot reprezenta un risc pentru ei. Plus condițiile foarte rele de pe timpul iernii. ” a spus pentru B1.ro Mihai Tănase, președintele Asociației Elevilor din Constanța.

Reprezentantii elevilor au fost sceptici ca vor fi luati in seama de catre cineva din guvern.

“Nu credem că vom fi ascultați deoarece noi am prezentat problema și înainte ca ordonața să intre în vigoare și am prezentat problema la toți decidenții. Ordonanța oricum a fost adoptată și ei au încercat doar să ne explice cum că nu este cum credem noi, că de fapt nu or să rămână elevii fără transport, doar că propriu-zis oricine citește acea ordonanță, vede clar, elevii rămân fără transport, cei care fac naveta între județe. Am vorbit înclusiv cu doamna Dăncilă. Nu ni s-a spus nimic concret.

Noi am semnalat problema dinainte, înainte să se fi întâmplat ce s-a întâmplat. Nu spunem neaparat că dacă nu s-ar fi adpotat ordonanța nu s-ar fi întâmplat asta. Câți elevi vor fi nevoiți să facă mai departe autostopul? Legea nu era respectată în primul rând de consiliul județean, și în al doilea rând de guvern. Era un tarif maximal pe care oricum transportatorii nu erau obligați să îl respecte. “ a declarat pentru B1.ro Alexandru Rădulescu, vicepreședinte Asociația Elevilor din România.

Federația Elevilor din România a avertizat că Guvernul va adopta OUG care lasă elevii fără navetă școlară și fără reduceri la transport

Din cauza disparitiei reducerilor pentru elevi si a faptului ca transportatorii vor putea stabili preturile pentru abonamentele elevilor fara vreo restrictie, presiunea financiara pusa asupra elevilor si subsecvent asupra scolilor va fi una prea mare. De aceea, consideram ca Ministerul Educatiei Nationale nu va sustine decontarea integrala a navetei elevilor, desi aceasta este prevazuta de lege”, conform comunicatului.

In fine, reprezentantii elevilor au cerut Guvernului sa retraga prevederile privind eliminarea transportului judetean din sfera serviciilor publice si “asigurarea ca drepturile elevilor nu vor mai fi atinse in favoarea altor interese, in special avand in vedere situatia alarmanta a abandonului scolar in Romania, rata parasirii timpurii a scolii fiind de 16,4%, asa cum arata Comisia Europeana“.

Federația Elevilor: Guvernul este total dezinteresat de educația din România

Din pacate, elevii care fac naveta rămân fără bani pentru decontarea transportului, a avertizat din nou Federația Elevilor din România, după ce Guvernul Dăncilă a adoptat, marți 25.06.2019, prin ordonanță de urgență noul Cod administrativ. Potrivit acestuia, vor fi alocate pensii speciale pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de Consilii județene, calculate în baza unui procent din salariu și a numărului de mandate.

Federația Elevilor din România condamnă, într-un comunicat de presă, adoptarea Codului administrativ prin ordonanță de urgență de către Guvernul Dăncilă și „privarea elevilor de dreptul lor la transport redus și decontarea navetei în favoarea satisfacerii baronilor locali și a transportatorilor”.

„Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care a eliminat transportul în trafic județean din sfera serviciilor publice, făcând să dispară obligațiile (de serviciu public) transportatorilor de a acorda reduceri elevilor și de a acorda abonamente cu tarife preferențiale pentru elevi, în vederea decontării navetei”, se arată în comunicat.

Acum, transportatorii nu mai pot fi obligaţi să practice traseele ce nu le aduc profit, iar zonele rurale mai puţin populate devin izolate, oamenii fiind nevoiţi să folosească cursele de ocazie. Aceste aspecte au fost puse în vederea Guvernului chiar şi de către Consiliul Concurenţei printr-un punct de vedere emis.
Contractele încheiate în 2016 se termină la 3 decembrie 2019, când trebuie să se alinieze metodologiei europene

„Până atunci, viaţa elevilor este pusă în pericol, pentru că în lipsa transportului judeţean sunt nevoiţi să călătorească la ocazie! Federaţia Elevilor din România solicită Guvernului să ia măsuri de urgenţă pentru remedierea situaţiei transportului, având în vedere tragedia petrecută la Caracal. Elevii din mediul rural din România sunt nevoiţi să călătorească la ocazie, deoarece transportatorii nu practică toate traseele şi nu opresc în unele localităţi. Din nefericire, pe ruta dintre cele două localităţi, nu exista nicio firmă care să transporte oamenii prin intermediul transportului public în comun şi, ca urmare, eleva a fost nevoită să caute o cursă de ocazie, cu un străin. Situaţia nu este singulară, în urmă cu 3 luni o altă fată fiind nevoită să folosească aceeaşi metodă de transport la întoarcere din Caracal.

Transportatorii, după crimele din Caracal: Am văzut ce înseamnă un psihopat care ia autostopişti, asteptăm soluţii pentru un transport sigur

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (C.O.T.A.R.) a avertizat autoritătile statului, în nenumărate rânduri, în ultimii patru ani, în legătură cu pericolele pe care le presupune răspândirea transportului neautorizat, neacreditat şi nefiscalizat.

„Astăzi asistăm neputincioşi la o tragedie care a fost posibilă din cauza lipsei transportului civilizat în peste 60% din suprafaţa României. Tinere sechestrate şi ucise de şoferii „de ocazie”. Acestea nu sunt primele cazuri şi nu vor fi nici ultimele, dacă nu se vor găsi soluţii pentru siguranţa călătorilor, cu transport de persoane autorizat conform legilor acestei ţări”, susţin transportatorii, într-un comunicat remis „Adevărul”.
Vasile Stefănescu, preşedintele COTAR, a declarat ca:
„Lipsa implicării naşte monştri, iar „interesele ” în transportul ilegal de persoane poate să ucidă. Avertizăm incă o dată Guvernul României în legătură cu nevoia de a avea transport rutier de persoane autorizat, în toate localitătile din România. Se pot găsi soluţii pentru a se subvenţiona transportul, prin redirecţionarea unor fonduri, de la activităti care nu sunt neapărat necesare, către acest sector de activitate care poate să facă din România o tară fără „ia-mă nene” şi fără pericol de moarte pentru cetătenii care vor să călătorească în sigurantă”.

Federația Elevilor din România (FER) este o organizație neguvernamentală în curs de înființare, care își asumă reprezentarea drepturilor și intereselor comune ale tuturor elevilor din învățământul preuniversitar din România. FER este compusă din toate asociațiile reprezentative ale elevilor din România existente la acest moment: Asociația Elevilor din Constanța, Asociația Elevilor din Bacău, Asociația Elevilor din Maramureș, Asociația Elevilor din Călărași, Asociația Vâlceană a Elevilor și Asociația Elevilor din București și Ilfov.

Surse: Adevarul.ro, Mediafax.ro, Edupedu.ro, b1.ro,Stirlie ProTV

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comments

comments

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.