Ghiozdanul, acest atentat la sanatatea copiilor

Cand mi-a spus ca o doare spatele n-am crezut-o. M-am gandit ca n-are chef sa mearga la antrenament. Insa cand am vazut ca nu poate sa tina sabia in mana si sa faca o fandare corecta, am inteles ce greseala am facut.

Primul lucru pe care l-am facut cand am ajuns acasa a fost sa cataresc ghiozdanul: 7 kilograme.

Si inca azi e usor” mi-a spus in timp ce incerca sa-si scoata geaca fara sa isi forteze prea mult umarul.

ghiozdane-mult-prea-grele

foto

Am facut un calcul simplu: aproape 40 de minute pe zi (drumul spre scoala si inapoi), timp de 5 zile pe saptamana, timp de patru saptamani pe luna. Intr-un an de zile in care va cara acest ghizdan isi va nenoroci iremediabil coloana, plus articulatiile de la picioare (genunchi si glezne) plus cine stie ce alte afectiuni conexe.

Este strigator la cer si ar trebui ca aceasta practica sa inceteze imediat. Insa nu exista nicio alta varianta pentru ca nu poate sa mearga la scoala fara caiete, fara manuale si fara culegeri. La scoala nu poate sa le lase pentru ca nu ar putea sa-si faca tema si oricat as invarti problema pe toate partile nu gasesc nicio solutie.

Toata lumea imi da dreptate. Si ceilalti parinti si profesorii stiu cat de grava este aceasta problema insa toti ridica din umeri neputiciosi.

Singurii care au fost categorici sunt antrenorii de la scrima. Mi-au spus ca este inadmisibil ca un copil care in iunie participa la nationale sa nu poata 4 luni mai tarziu sa realizeze o parada corecta sau sa nu poata sa mai atace cu forta care i-a permis sa traga alaturi de copii de la categoria mai mare de varsta.

Este o dovada de iresponsabilitate sa lasi un copil sa care o greutate care il poate deforma pe viata iar dovezile sunt chiar in fata ochilor nostri: sunt nici 3 luni de cand a inceput scoala iar efectele ghizodanului s-au facut simtite fara nicio urma de indoiala.

Rar ni se intampla sa ramanem fara solutii in fata unei probleme insa de data asta suntem complet nepregatiti. Avem nevoie de solutii rapide, in primul rand pentru ca orice amanare poate agrava durerile de spate iar in al doilea rand pentru ca in aproximativ 2 saptamani are un nou concurs.

In loc sa se antreneze ea face recuperare ca si cand ar fi fost accidentata. Totul pentru ca merge la scoala.

Pe langa scolile neavizate ISU, pe langa clasele supraaglomerate care depasesc cu mult prevederile legislative, pe langa faptul ca nu se respecta normele de igiena care specifica negru pe alb ca numarul maxim de elevi la ciclul  primar este de 25 in clasa iar la ciclul gimnazial de 30 in clasa, pe langa toate cele de care ne plangem zi de zi fara sa vedem o schimbare concreta in bine, iata ca apare si acest ghiozdan nenorocit pe care l-am ales impreuna cu atat drag inainte de inceperea scolii si care acum a devenit cel mai mare pericol.

Si aici, la fel ca in toate celelalte probleme, solutii nu exista pentru avem de-a face cu un cumul de factori de care nu raspunde nimeni si pentru ca nu exista o persoana vie ca mine si ca tine careia sa i te adresezi pentru a semnala aceasta situatie.

Si in acest caz copiii sunt doar niste victime ale sistemului care este mut si surd si functioneaza in virtutea inertiei despre care invatam atat de frumos la fizica in clasa a 6a. Cand apropo, vom adauga cu bucurie cel putin 2 kilograme, reprezentand  manuale&culegeri&caiete necesare pentru a aprofunda fizica si chimia.

dureri-de-spate-de-la-ghizdan

foto

Adevarul e ca sunt foarte suparata! Trec cu zambetul pe buze peste toate celelate neplaceri cauzate de sistem, incerc sa vad si partile bune (pentru ca sunt si acestea foarte multe chiar daca nu ne place sa facem caz de ele) insa nu pot sa accept acest atentat la sanatatea copiilor nostri.

Si voi v-ati confruntat cu aceasta problema? Ati gasit vreo solutie? Ne-ar prinde tare bine niste sfaturi.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

 

Comenteaza cu contul de FB

3 thoughts on “Ghiozdanul, acest atentat la sanatatea copiilor

  1. Ati putea sa-i luati un troller? Am observat ca mai multi copii au asa ceva. Nici el nu este foarte sanatos, dar poate mai ajuta. Implica nistie cheltuieli in plus, e problema si cat de bun e drumul pana la scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *