Infasatul – De ce este recomandat si cum se face corect


Imi aduc aminte la prima nastere, cand m-am dus sa o vad pe cea mica, am nimerit intr-un salon plin cu ghemotoace mici, infofolite din cap pana-n picioare, din care se vedea doar o fatuca pe care nici nu puteai sa o recunosti.

M-am uitat putin in jurul meu si din instinct m-am indreptat fix in directia unde se afla comoara mea. M-am uitat pe eticheta de langa ea, ca sa fiu sigura ca nu am gresit bebelusul 🙂 , insa nici vorba de asa ceva, instinctul a lucrat perfect.

infasatul

foto 

Ulterior am intrebat asistentele de ce ii tin pe nou nascuti atat de strans legati, de ce nu ii imbraca cu hainutele pe care le-am adus cu noi. Mi-au raspuns ca e mult mai sigur si mai confortabil pentru cei mici sa se simta stansi, ca si cum i-ar tine cineva in brate. Dupa 9 luni petrecute intr-un spatiu mic, ma refer la uterul mamei, ar fi destul de derutant pentru ei sa se trezeasca intr-un spatiu deschis. Practic s-ar simti pierduti si chiar nu ne dorim asta.

Vrem sa simta ca sunt iubiti, ingrijiti si protejati.

Am mai intrebat daca trebuie sa continui si eu practica infasatului dupa ce ma intorc acasa, dar au ezitat sa-mi dea un raspuns. M-au sfatuit sa discut despre asta cu medicul pediatru care va supraveghea copilul.

Am investigat mai departe subiectul pentru ca mi s-a parut foarte interesant dar am fost si surprinsa de retinerea asistentelor cand a venit vorba despre ce voi face eu acasa.

Adevarul este ca infasatul este recomandat cu caldura de majoritatea specialistilor. Academia Americana de Pediatrie (AAP) spune ca, atunci cand este realizat corect, infasatul reprezinta o tehnica minunata pentru a calma un bebelus si chiar il ajuta sa adoarma.

Dar, atentie!, daca nu este realizat corect sau daca este folosit la o varsta prea mare, cand bebe poate sa se intoarca de pe o parte pe alta, infasatul poate pune in pericol viata copilului.

Niciodata nu trebuie pus pe burta un bebelus infasat. De asemenea, daca bebe a invata sa se intoarca de pe spate pe burtica, chiar daca este infasat, inseamna ca e momentul sa renuntam la acest procedeu.

Daca infasatul vi se pare o practica benefica pentru bebelusul vostru, atunci discutati cu medicul pediatru ca sa va arate cum trebuie sa procedati.

Printre recomandarile pe le-am primit eu se numara urmatoarele:

  • bebelusul se pune in patut asezat pe spate. Va fi monitorizat in permanenta pentru a nu se intoarce in timp ce doarme.
  • langa bebelus, in pat, nu trebuie sa existe absolut nimic. Nici paturica, nici jucarii, perne sau alte device-uri. Poate aparea riscul de sufocare.
  • Un bebelus infasat nu trebuie invelit. Exista riscul de supraincalzire care pune in pericol viata copilului.
  • Un bebelus infasat poate fi lasat la el in patut dar niciodata in patul parintilor
  • Nu strangeti prea tare atunci cand infasati bebelusul. Pe langa faptul ca ii poate incomoda atunci cand respira, infasatul prea strans le poate afecta soldurile. Atunci cand au picioarele prea strans legate, copii pot suferi dislocari de sold.
  • Societatea Americana de Ortopedie recomanda ca infasatul copiilor sa fie astfel realizat incat sa le permita sa isi miste picioarele in sus si in jos.

Printre beneficiile infasatului se numara:

  • Bebe adoarme mai repede
  • Doarme mai mult
  • Infasatul reduce riscul aparitiei  Sindromului mortii subite la sugari (SMSS).
  • Imbunatateste dezvoltarea neuromusculara
  • Bebe plange mai putin

Voi ce parere aveti despre infasat? Vi se pare o procedura care ii face bine bebelusului?

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

? Sharing is Caring! ?  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *