Ecografia transvaginala – prima investigatie importanta in sarcina
Ecografia, sau examenul cu ajutorul ultrasunetelor, este un test extrem de util în depistarea afecțiunilor organelor interne, în special atunci când vine vorba despre diagnosticarea bolilor ginecologice la femei.
In timpul unei ecografii transvaginale, medicul ginecolog introduce un dispozitiv asemanator unei baghete (numit transductor) in vaginul pacientei, in timp ce aceasta sta intinsa pe spate, pe masa de examinare. Transductorul emite unde sonore care genereaza astfel imagini ale organelor din pelvisul pacientei. Medicul sau specialistul in imagistica poate sa vada astfel uterul, ovarele si colul uterin si multe alte zone.
Ecografia transvaginală este una de o calitate superioară unei ecografii abdominale și se recomandă fie pentru urmărirea evoluției unei sarcini, fie în stabilirea unui diagnostic foarte precis.
Este o metodă imagistică de investigare a organelor de reproducere feminine – uterul, ovarele, colul uterin, vaginul.
Investigația presupune introducerea în vagin a unei sonde ecografice speciale, acoperită de un prezervativ lubrefiat, pentru a reda informații despre organele cercetate. Singura recomandare este ca înainte de examinare, pacienta să urineze pentru a goli vezica.
Dincolo de neplăcerea unei astfel de investigații care presupune introducerea în vagin – în condiții sterile, a unei sonde ecografice speciale, ecografia transvaginală nu implică nici un disconfort. Durerea în timpul acestei investigații este puțin probabilă, dar dacă totuși apare, este vorba fie de o cauză organică, fie de contractură musculară datorită stresului investigației în sine. Orice senzație nepăcută trebuie anunțată medicului.
Medicul tau ginecolog iti va recomanda o ecografie transvaginala in timpul sarcinii, pentru:
- a monitoriza bataile inimii bebelusului;
- a se uita la colul uterin si pentru a vedea orice modificari care ar putea duce la complicatii, cum ar fi un avort spontan sau o nastere prematura;
- a examina placenta, in scopul de a depista anomalii;
- a identifica sursa oricarei sangerari anormale;
- a diagnostica un posibil avort spontan;
- a confirma o sarcina intr-un stadiu incipient.
Ecografia intravaginală nu are contraindicații ori restricții și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie. Nu este o intervenție invazivă sau iradiantă, nu afectează embrionul și nu durează mult – între 15 și 30 de minute în funcție de ceea ce medicul investighează.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Comenteaza cu contul de FB