ECO+AQUA=EQUA sau cum evitam BPA

Sharing is caring:

Va povesteam in articolul precedent cat de periculos este plasticul care contine BPA si ca acesta a fost interzis inca din 2008 (Canada) la folosirea biberoanelor si vaselor pentru copii.

In UE, BPA-ul  a fost interzis de la mijlocul lui 2011. Romania este in UE din 2007. Concluzia logica este ca si in Romania BPA-ul ar trebui interzis doar ca acest lucru nu se intampla la nivel oficial.

Da, din pacate in Romania aceasta prevedere nu se aplica. La noi, faptul ca un biberon este realizat din plastic fara BPA, nu reprezinta o stare de normalitate. Produsele “BPA free” sunt cumva produse de lux, dintr-o categorie speciala, superioara celorlate – care sunt confectionate din plastic comun. Puteti verifica asta la orice magazin care comercializeaza produse pentru bebelusi. Exista “articole din plastic”  si “articole din plastic fara BPA”.

Este un comportament total lipsit de etica din partea producatorilor, care au retras aceste produse de pe pietele unde sunt obligati de lege, dar care le distribuie in continuare acolo unde aceasta situatie nu este reglementata.

Eu am aflat de toata nebunia asta cu BPA-ul undeva in 2009, cand o firma mare a retras de  pe piata americana biberoanele respective. Atentie: de pe piata americana.

Shannon Jenest from the leading baby-bottle seller in U.S, said, “We made a business decision to move out of BPA. We felt like we had hit a tipping point with our consumers and with our retailers. Babies R Us was banning it, Target was going to, CVS was going to, and so the distribution channels were lessening and lessening.”

However, Philips Avent has stopped sale of its BPA-bottles in North America w.e.f Dec. 31 but continues to sell them overseas. (sursa)

Mi s-a parut foarte complicat sa stau sa fac politie ca sa aflu care plastic are BPA si care nu, asa ca, tot raul spre bine :), am renuntat la toate. Am aruncat toate biberoanele, castronelele cu desene colorate, lingurite si alte chestii frumos colorate si scumpe. Am aruncat si cuptorul cu microunde – si el a fost o victima a schimbarii :). Am renuntat sa mai cumparam apa de baut imbuteliata si bem apa de la chiuveta. (Inca nu stiu daca e cea mai buna solutie, dar daca tot ne-mbolnavim, macar e gratis 🙂 ).

Timpul a trecut si chiar daca la inceput, cand am auncat toate cele, au existat cateva regrete dupa castronelul de ciorbita sau canuta cu pai, am trecut peste.

Dar totusi, exista o situatie in care trebuie gasita o solutie: cele mici au nevoie de apa la scoala si la gradi, in parc, in calatorii si uneori chiar in vizite (persoane dragi si cu intentii bune le indoapa cu sucuri atunci cand spun ca le e sete, asa ca mai bine au sticla lor cu apa din care pot sa bea singure fara sa apeleze la nimeni). Deci e nevoie de o sticla pentru apa.

Dupa multe cautari si renuntari am ales sticlele Equa. Le-am ales pe cele 0.6 l, care se potrivesc nevoilor noastre. Exista si varianta de 0.4 l, dar pentru noi sunt prea mici.

Denumirea sticlelor spune totul: ECO+AQUA=EQUA

Sticlele sunt realizate din Tritan, un compus derivat din produse organice, care este biograbil si care nu este daunator pentru sanatate. Sticlele Equa au toate certificarile care sa ma asigure ca sunt sigure pentru sanatate, si ca nici macar bauturile calde nu determina reactii adverse. Se pot spala in masina de spalat vase si in plus (ma stiti ca sunt ONG-ista 🙂 ) 10% din profitul firmei se doneaza in favoarea unor actiuni ecologice.

Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul Equa Romania sau pe pagina de FB.

Si nu uitati, orice alegere ati face, informati-va! 

 

Sharing is caring:

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Random Posts

 • Auxiliarele au voie din nou in scoli
  Sharing is caring:

  Astazi, Ministerul Educatiei Nationale a publicat Metodologia-cadru privind reglementarea utilizarii auxiliarelor didactice in unitatile de invatamant preuniversitar. Incepand cu data […]

  Sharing is caring:
 • Sa-ti fie rusine!
  Sharing is caring:

  Imi aduc aminte foarte putine lucruri din copilarie, chiar si cand este vorba despre educatia primita in casa. Adica stiu […]

  Sharing is caring:
 • Meseria de parinte – scurt istoric
  Sharing is caring:

  Mi s-a parut interesanta evolutia meseriei de parinte de-a lungul vremurilor asa ca am facut un scurt rezumat dupa lucrarea […]

  Sharing is caring:
 • Razboiul impotriva mezelurilor si a “carnurilor” procesate
  Sharing is caring:

  Cand a inceput sa ma preocupe modul in care as putea sa abordez un stil de viata sanatos, primele renuntari […]

  Sharing is caring:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*