Despre idei si initiative

“Mintile mici discuta despre oameni, mintile medii discuta despre evenimente, iar mintile luminate discuta despre idei.” – Roosvelt

Acesta a fost motto-ul intalnirii organizate de Exelo si Total Soft, o intalnire care mi-a ridicat multe intrebari, o aflati imediat la ce ma refer. Panelul de vorbitori a fost format din antreprenori din diverse domenii, dar in mod evident dintre ei s-a remarcat Corneliu Bodea – despre care puteti citi aici un articol foarte interesant.

Acest blog nu este unul de business, dar pentru ca la intalnire s-a discutat foarte mult despre idei, initiativa si creativitate nu pot sa nu fac legatura cu meseria de parinte :). S-a ridicat problema cat de inspirat este sa promovezi initiativa angajatilor, cat de bine este sa ii lasi sa fie creativi si mai ales, este important sa tii cont de ideile lor atunci cand esti manager si ai de condus o companie cu sute de angajati?

Iar eu m-am intrebat in paralel, oare cum poate fi incurajat un copil sa fie creativ, sa viseze, sa aiba idei si mai ales sa aiba initiativa si in final chiar sa puna in practica aceste idei? Ce trebuie facut pentru ca un copil sa ajunga adultul cu acele calitati despre care s-a discutat la intalnire?

Oare cata libertate le oferim copiilor nostri in deciziile pe care le au de luat? Cum le incurajam visurile? Cum ii pregatim pentru  incercarile ce ii asteapta, in care vor trebui sa ia decizii si vor trebui sa suporte consecinte?

sursa foto

V-ati gandit de cate ori le impunem lucruri fara sa ne gandim nici macar o secunda la perceptiile, nevoile sau preferintele lor? De cate ori ii obligam cand sunt mici sa se imbrace cu ce vrem noi, sa manance ce vrem noi si se se poarte cum vrem noi?

V-ati gandit vreodata ca (in general) petrecem primii doi ani din viata copiilor nostri invatandu-i sa vorbeasca si sa mearga, si urmatorii doi spunandu-le sa taca din gura si sa stea pe loc? Oare cum petrecem restul anilor din viata copiilor nostri?

P.S: Continuarea neoficiala a motto-ului este ca “mintile exceptionale pun in practica idei” :).

 

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *