Daca nu-i poti convinge, zapaceste-i!

Asa era proverbul initial, nu stiu cat de eficient ar fi in educatia copiilor, dar  oricum il prefer in locul celui actual: Daca-i nu-i poti convinge… ameninta-i!

Foarte multi parinti apeleaza la acest procedeu, de cele mai multe ori inconstient, cred, pentru a rezolva situatiile conflictuale cu copilul. Ce poate fi mai usor decat a impune reguli care trebuiesc respectate obligatoriu,  in caz contrar “mergem acasa”, “ te duci la tine in camera”, nu-ti mai cumpar bomboane” etc.?

Din pacate, desi metoda  este una usor de aplicat, rezultatul nu este cel dorit, de cele mai  multe ori. Chiar daca pe moment, parintele reuseste sa-si impuna dorinta, intrebarea care se pune este “ce intelege copilul?”. Ca parintele are putere absoluta, ca parintele traseaza sarcini iar copilul trebuie sa le indeplineasca.  Dorintele si sentimentele copilului nu intereseaza pe nimeni, pentru ca nimeni nu il intreaba nimic. Si nici nu ii explica.

De multe ori, inteligenta copiilor este sub apreciata, desi paradoxal este evident ca amenintarile apar tocmai datorita faptului ca parintele nu are capacitatea de a-si convinge copilul, si de a se impune in fata lui prin explicatii, motivatii si argumente. Aparitia amenintarilor si a santajului este din punctul meu de vedere recunoasterea neputintei si varianta rapida de rezolvare a problemelor.  Avand in vedere ca parintele “este mare”, ca detine controlul si puterea, care ar fi armele de lupta ale copilului in aceasta situatie? Niciunele. Copilul este dezavantajat din start, lupta este inegala iar invingator este doar unul.

Cand ameninti un copil, ai doua variante: ori te asculta, ori nu te asculta.

Daca asculta, este un copil “cuminte”, “disciplinat” si parintele crede ca si-a castigat respectul, cand de fapt ceea ce sta la baza reglementarii situatiei este frica.

Daca nu asculta, copilul este “neascultator”, “prostcrescut” sau chiar “obraznic” daca mai are si tupeul sa raspunda, asa ca urmarea fireasca a acestui tip de comportament estea aparitia altor amenintari sau chiar a pedepselor.

Pe termen lung, acest tip de comportament autoritar atrage dupa sine numeroase dezavantaje.  In primul rand copilul crescut astfel, va invata foarte greu sa devina maleabil, sensibil la dorintele altora. De asemenea acest copil va intampina dificultati in realizarea unei comunicari eficiente, va fi frecvent lipsit de initiative. Aceste trasaturi reflecta diminuarea stimei de sine, cu urmari evindent negative pe parcursul intregii vieti.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa:

  1. Dati Like Paginii de FB Meseria de parinte,
  2. Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
  3. Va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *