Cum ii ajutam pe copii sa transforme esecurile in lectii invatate?

Se spune ca in viata nu exista esecuri ci doar lectii invatate. Insa spune-i asta unui copil care nu a reusit sa se califice la un concurs sau care nu a reusit  sa construiasca castelul din carti de joc pe care si-l dorea. oopsOricat de mult le-am explica, e greu sa ii convingem sa iasa din starea emotionala si sa intre in cea rationala. Insa cand lucrurile se mai linistesc, exista 3 intrebari cheie care pot ajuta enorm si care cu siguranta vor aduce imbunatatiri majore pe viitor.

Cand copilul tau greseste, intreaba-l trei lucruri:

  1. Ce crezi ca ai facut gresit de data asta? Cu alte cuvinte: “De ce nu a mers totul asa cum trebuia”? E important sa-l ajutam pe cel mic sa identifice cu exactitate problema si o verbalizeze.
  2. De ce ai facut asa si nu altfel? O analiza completa actiunilor facute ajuta la imbunatatirea performantelor in viitor si automat ne conduce catre cea de-a treia intrebare:
  3. Ce o sa faci diferit data viitoare? Aceasta intrebare are un scop dublu: ne asiguram in primul rand  ca cel mic nu va abandona provocarea respectiva si in al doilea rand ca are planuri mari pentru data viitoare, bine puse la punct.

Poate cel mai important este sa le aratam de ce nu trebuie sa se dea batuti, ca din orice esec au ceva de invatat si ca asta ar trebui sa-i motiveze si mai mult pentru urmatoarea incercare.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.