Clasa pregatitoare devine obligatorie. Cum am trecut noi prin asta.
Incepand cu acest an (l.e. 2016), clasa pregatitoare devine obligatorie. Cu alte cuvinte, copiii vor putea intra in clasa I doar dupa absolvirea clasei zero.
Noi am avut prima experienta cu clasa pregatitoare in 2012, exact cand s-a introdus. Clasa zero era mai mult un experiment astfel incat parintii puteau opta intre a-si lasa copiii la gradi pentru grupa pregatitoare sau a-i inscrie la scoala pentru clasa zero. Imi aduc aminte ca era un haos general atunci, clasele nu erau inca amenajate pentru cei mici, invatatoarele erau sau nu erau specializate pentru noua programa, manuale nici vorba sa existe si in general nu se stia ce se va intampla maine. Asa ca decizia noastra a fost sa nu riscam, ne-am dus direct clasa intai si nu cred ca puteam sa alegem o varianta mai fericita.
Dupa doi ani a venit timpul sa luam o noua decizie, de data aceasta pentru cea mica. Dupa ce ne-am sfatuit si intre noi, si cu ea dar si cu doamnele educatoare de la gradi si doamnele invatatoare din scoala, am hotarat ca e momentul sa fim putin vizionari si sa nu privim inapoi. Asa ca ne-am pregatit sufleteste pentru inscrierea la clasa zero. Andreea implinea 6 ani in noiembrie, dupa inceperea scolii adica, asa ca a trebuit sa mai indeplinim o formalitate, evaluare psihologica. Am facut-o si pe asta (de fapt Andreea a facut-o, nu noi 🙂 ) si am depus emotionati dosarul.
In septembrie cand a inceput scoala, lucrurile au decurs foarte lin si din punctul meu de vedere, din nou, a fost cea mai buna decizie. De fapt a fost exact asa cum ar trebui sa fie, asa cum visam cu totii sa se desfasoare cursurile.
La noi in scoala toate clasele sunt amenajate frumos, ceva intre gradinita si scoala, cu bancute mici si desene frumoase pe pereti. Toate clasele de pregatitoare sunt la parter astfel incat cei mici nu se amesteca cu ce mari, sunt intr-un mediu foarte safe. Toaletele la fel, sunt amenajate ca la gradi si sunt destinate exclusiv celor de la clasa 0. Doamnele au facut cursuri speciale pentru a sti cum sa aplice programa, care la randul ei are un design special pentru a asigura trecerea treptata catre clasa intai cand cei mici incep sa intre de fapt in paine.
In clasa pregatitoare, chiar daca cei mici mai si lucreaza, nu stau decat o anumita perioada in banci, totul este o joaca chiar si exercitiile de mate si de romana. Asa cum va spuneam eu cred ca este alegerea ideala pentru copii, facand o trecere la un alt nivel, pregatindu-i mental pentru ceea ce va urma. Au timp sa se acomodeze si cu doamna si cu noii colegi dar si cu noul stil de abordare si de invatare.
Cei mici terminau orele mai devreme cu 10 minute ca sa iasa din scoala linistiti, fara sa se amestece cu elevii din clasele mai mari care alearga si se mai imbrancesc pe scari si pe culoare.
Manualele sunt frumoase si atragatoare, la fel cum sunt cele pe care le mai cumparam noi din librarii, cu diverse activitati si pagini de colorat.
Concluzia mea este ca daca se vrea, se poate. Daca au reusit cu clasa pregatitoare inseamna ca ar putea sa extinda aceasta reforma si la clasele mai mari astfel incat scoala sa devina un loc unde cei mici vin cu placere si unde nu doar invata dar isi construiesc si amintiri frumoase.
Daca aveti copii care implinesc 6 ani pana pe 31 augut anul curent, sunteti obligati sa ii inscrieti in clasa pregatitoare. Copiii care fac 6 ani dupa aceasta data pot sa fie inscrisi in clasa pregatitoare, daca trec evaluarea psihosomatica.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
ce se intampla daca inscriem copilul in clasa pregatitoare, dar nu se duce (urmeaza alt sistem de invatamant – de ex Montessori – care nu are “clasa pregatitoare”)? va mai fi primit in clasa I?
Presupun ca daca urmati un alt sistem de invatamant acreditat in Romania, respectati regulile de acolo asa ca nu trebuie sa mai inscrieti copilul in clasa pregatitoare. Insa cel mai bine ar fi sa va interesati direct la gradinita/scoala pe care le frecventati. Personal stiu ca exista cateva “derapaje” intre cele doua sisteme (public si Montessori) si ca de la o anumita clasa incolo e greu sa mai reveniti cu decizia.
Si baiatul meu cel mare este in plina clasa pregatitoare. In cazul lui scoala pare mai mult scoala, desi teoretic fara teme, incet dar sigur au inceput sa primeasca fise acasa. Pentru moment e incantat si le rezolva cu placere, vom vedea daca mult va insemna prea mult ce vom/daca vom face ceva. El a implinit 7 ani in ianuarie si cel putin in caul lui, ne felicitam amandoi ca a mers la scoala mai tarziu (ar fi putut cu testare la 5 ani si 8 luni). Cred ca grupa pregatitoare oricat de frumos ambalata ar fi, e totusi scoala, din pacate.
Offf, am mai auzit si eu de situatii de genul 🙁 . Totusi, la clasa pregatitoare nu au voie sa le dea teme. Cred ca e invatatoarea prea entuziasta, ar trebui discutat cu ea.
Chiar sunt curioasa ce o sa va raspunda, daca aveti noutati poate ne mai spuneti si noua.
Ana, la ce scoala mergeti?
Ina, iti dai seama ca nu pot sa fac publica aceasta informatie 🙂 .
Toate clasele pregatitoare ar trebui sa fie la parter pentru ca cei mici sa se acomodeze in primul an cu scoala…Din pacate sunt unele scoli la care clasele pregatitoare sunt la etajul 2 pe motiv ca invatatoarea acolo are clasa si ca parintilor care au investit in scoala nu le convine sa se mute si sa le lase locul la parter celor mici.Daca scoala nu ar fi apelat la fondurile parintilor , ceea ce nu mi se pare normal sa cumperi totul de la A la Z, banci ,scaune, tabla, retroproiector (scoala trebuie sa se implice sa atraga fonduri , fonduri europene), nu ar fi existat acesata problema pt ca toate clasele ar fi aratat la fel. Ar trebui sa existe o lege prin care sa oblige scolile sa ii mute pe cei din clasa 0 la parter, pentru siguranta.
Maria asa este, cum spui tu. Si la noi se practica pastrarea clasei in care au investit parintii si cred ca este corect, atat cat poate sa fie in conditiile date. Nu stiu insa cum au rezolvat sa elibereze clasele de la parter pentru pregatitoare, dar totusi, important e ca se poate.