De ce a scris Djokovic istorie la Australian Open. Dieta castigatoare.

Tot ceea ce trebuie sa faceti e sa incercati. Iar pentru mine, cea mai crunta infrangere nu este esecul in sine. E decizia de a nu incerca.” – Novak Djokovic

Am citit multe pareri despre ce s-a intamplat in acest weekend la Australian Open cand sarbul a devenit cel mai titrat tenismen din istoria turneului. Cel mai mult mi-a placut comentariul care spunea ca in ultimii ani Djokovic a jucat ca un metronom, facandu-i pe multi sa se intrebe care este secretul pe care-l detine.

Secretul nu este chiar un secret pentru ca Djokovic a scris si o carte in care explica cum a reusit sa depaseasca pragul care il tinea blocat la nivelul unui jucator foarte bun dar care nu il permitea sa devina numarul 1 mondial.

Cartea se cheama chiar asa, “Dieta castigatoare“, si mi-a aparut in fata ochilor din intamplare. Apoi, fara nicio explicatie, a sarit  in cosul meu de cumparaturi 🙂 . Ulterior si-a facut aparitia sub bradul de Craciun, impachetata frumos si promitand o schimbare majora in viata mea. Am citit-o pe nerasuflate si chiar daca nu voiam sa se termine foarte repede, totusi gandul meu era doar cum pot sa aflu mai multe despre acest subiect.

dieta castigatoare

Pentru cunoscatorii de tenis au existat doua momente cheie (sferturile de finala din 2010  si finala din 2011 ambele la Openul Australian) intre care Djokovic a devenit o alta persoana. De ce? Pentru ca a reusit sa depaseasca barierele care-l impiedicau sa se bucure de o performanta de varf mentala si fizica atingandu-si adevaratul potential. Cum? Printr-o schimbare in alimentatie care contravine tuturor principiilor nutritionale actuale: a eliminat “cerealele integrale sanatoase” din viata sa.

Cartea este scrisa foarte frumos, la persoana intai si cuprinde atat elemente autobiografice in care Novac povesteste cum l-a marcat razboiul prin care a trecut tara sa cand era mic, dar si despre convingerea pe care a avut-o inca din copilarie ca va deveni un tenisman de top. Avea doar 6 ani cand a vazut la televizor un meci in care Pete Sampras a castigat Wimbledonul, cand a stiut ca lucrul pe care si-l doreste cel mai mult in viata este sa ridice trofeul de la Wimbledon deasupra capului si sa auda multimea cum il ovationeaza pe el, jucatorul de tenis numarul 1 in lume. In urmatorii 13 ani si-a dedicat fiecare zi din viata atingerii acestui obiectiv.

Insa exista ceva, ca un blestem il numeste el, care il impidica sa-si atinga visul, care-l facea sa se simta ca si cum ar fost legat cu o franghie si cineva l-ar trage inapoi. Desi se antrena in fiecare dimineata, ridica greutati, mergea cu bicicleta si alerga ore in sir, au existat momente cand pur si simplu soca prin faptul ca se prabusea la propriu pe teren. Chiar el povesteste cum statea intins pe spate, ca o balena esuata, respirand de parca era in chinurile facerii si asteptand sa vina cineva sa-l salveze. Dupa aceasta intamplare a schimbat preparatorii fizici, a schimbat antrenori, a facut o operatie la nas pentru a putea respira mai bine si chiar daca fiecare schimbare i-a fost de folos, devenind tot mai puternic sezon dupa sezon, totusi blestemul era prezent in continuare, facandu-l sa castige un meci si sa se prabuseasca la urmatorul.

S-a gandit apoi ca poate problema nu este de natura fizica ci metala. A inceput sa faca meditatii, apoi yoga, incercand sa-si castige calmul. Aproape a dezvoltat o obsesie concentrandu-se 14 ore pe zi pentru a-si imbunatati jocul pe plan fizic si mental, reusind astfel sa atinga performata de a deveni unul dintre primii 10 jucatori din lume. Insa visul lui era mult mai mare.

27 ianuarie 2010  a fost cel mai prost moment din cariera lui. Si totusi, in iulie 2011, era deja un alt om. Cu 5 kg in minus, mai puternic si mai sanatos decat a fost vreodata, si-a atins doua obiective in viata: a castigat Wimbledonul si a ajuns nr. 1 in ATP.

Si toate acestea s-au datorat unei diete alimentare. Dupa ce a eliminta glutenul, proteina care se gaseste in griu, viata lui s-a schimbat. Unii comentatori sustineau la vremea respectiva ca sezonul 2011 al lui Djokovic a fost cel mai bun pe care vreun jucator profesionist l-a avut vreodata. Chiar el spune ca se simtea mai plin de energie ca niciodata, ca era mult mai rapid, mult mai flexibil, mai puternic ca oricand iar in plus, concentrarea lui mentala era de nezdruncinat. Nu se mai simtea obosit, nu mai avea probleme cu respiratia, alergiile de care suferea au disparut, iar sentimentele de frica si indoiala au disparut si au fost inlocuite de increderea in fortele proprii.

In urma acestei experiente personale a scris si cartea in care prezinta acest stil de viata gluten free, pe care il considera mai mult decat o dieta. Pentru ca el se bazeaza pe un simplu experiment pe care-l putem face cu totii. Sa eliminam timp de doua saptamani glutenul din alimentatie si si sa vedem cum ne simtit ulterior. Iar daca inca suntem neincrezatori, dupa 14 zile fara gluten, sa mancam o felie de paine si sa vedem ce se intampla si cum ne simtim.

In plus, subliniaza faptul ca “eu nu stiu ce e bine pentru tine si nu am cum sa-ti dau sfaturi. Eu stiu doar ce e bine pentru mine si stiu cum ma simt atunci cand fac anumite alegeri. La fel se pune problema si in cazul tau: doar tu reprezinti suprema autoritate atunci cand vine vorba de propria persoana. Uneori e nevoie sa incerci lucruri noi si sa-ti pui intrebari pentru a gasi dovada de care tu ai nevoie“.

Ca sa va mai spun incheiere? Ma stiti doar, nu puteam sa las sa treaca pe langa mine o informatie atat de interesanta fara sa fac nimic 🙂 . Evident ca m-am pus pe studiat si experimentat. Sunt 4 saptamani de cand mananc fara gluten si schimbarile nu au intarziat sa apara. Insa despre ce anume am aflat si despre ce se intampla cu organismul meu de cand sunt gluten free, intr-un articol viitor.

Daca vreti sa cumparati cartea o puteti comanda de aici. Ca sa fiti la curent cu toate noutatile de pe Meseriadeparinte.ro nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

“Voi fi sincer – nu mi-am imaginat niciodata ca noua mea dieta alimentara ma va face sa ma simt atat de bine. Sa ma simt atat de capabil. Intotdeauna m-am antrenat cu gandul de a fi cel mai bun, doar ca modul de functionare al organismului meu imi statea in cale. Apoi, brusc, lucrurile s-au schimbat. Atunci cand schimbarea s-a produs si eu am inceput sa ma simt fantastic, am stiut exact ce vreau de la mine: sa ajung numarul unu in lume. Sa castig si sa continui sa castig.

Bineinteles, am pierdut in greutate. Bineinteles, m-am simtit foarte bine. Dar nu era suficient pentru mine, Sper sa nu fie suficient nici pentru tine.” – Novak Djokovic

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *