Clasa pregatitoare 2019. Calendarul inscrierilor si actele necesare la dosar

Copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la 31 august inclusiv vor fi inscrisi la scoala, in clasa 0. In cazul copiilor care implinesc varsta de 6 ani in intervalul 1 septembrie 2019 – 31 decembrie 2019, parintii sau tutorele legal pot decide daca vor sau nu sa-si inscrie copiii in clasa pregatitoare, dar numai daca  dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.

La sediile inspectoratelor scolare judetene si la avizierele sau pe site-urile (daca exista) unitatilor de invatamant trebuie afisate listele cu circumscriptiile scolare, iar parintii trebuie informati cu privire la continutul activitatilor educationale care se desfasoara in clasa pregatitoare, la abordarea didactica, la organizarea programului scolar etc.

Program de inscriere in clasa pregatitoare 2019

Fiecare scoala va avea program de inscriere de luni pana vineri, in intervalul orar 8.00-18.00.

Calendarul inscrierii in clasa pregatitoare pentru anul scolar 2019-2020

 • 25 februarie 2019 – Scoala afiseaza planul de scolarizare si numarul de clase pregatitoare alocate. Afisarea se face inclusiv pe site-ul acesteia, daca exista, si pe site-ul inspectoratului scolar.
 • 26 februarie – 9 martie 2019 – Fiecare scoala organizeaza „Ziua portilor deschise”, zi in care parintii, copiii si alte persoane interesate pot vizita spatiile dedicate activitatilor claselor pregatitoare si pot purta discutii cu personalul unitatii de invatamant implicat in aceasta activitate.
 • 26 februarie – 20 martie 2019 – Realizarea evaluarii nivelului de dezvoltare psihosomatica a copiilor care nu au varsta de inscriere.
 • 26 februarie – 22 martie 2019 Comunicarea rezultatului evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copilului, in scris, parintelui care a solicitat evaluarea.
 • 25 martie 2019 Transmiterea de catre centrele judetene de resurse si asistenta educationala/Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala a procesului-verbal in care este inscris rezultatul evaluarii dezvoltarii psihosomatice a copiilor din judet/municipiul Bucuresti, catre comisia judeteana/a municipiului Bucuresti de inscriere a copiilor in invatamantul primar
 • 4 martie – 22 martie 2019 – Parintii completeaza, online sau la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor, cererile-tip de inscriere. Validarea cererilor-tip de inscriere la unitatea de invatamant la care solicita inscrierea copiilor are loc, zilnic, in intervalul orar 8,00-18,00 (luni-vineri).
 • 25 martie 2019 – Comisia nationala proceseaza cererile tip de inscriere in clasa pregatitoare, cu ajutorul aplicatiei informatice si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat acest lucru in cererea-tip de inscriere.
 • 26 – 27 martie 2019 – Fiecare scoala proceseaza cererile parintilor care solicita inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, pe locurile ramase libere.
 • 28 martie 2019 – Comisia nationala proceseaza cererile-tip de inscriere si repartizarea la scoala de circumscriptie a copiilor ai caror parinti au solicitat inscrierea la o alta unitate de invatamant decat scoala de circumscriptie, dar nu au fost admisi din lipsa de locuri si care au exprimat in aceasta faza optiunea pentru inscrierea in scoala de circumscriptie.
 • 29 martie 2019 – Afisarea in unitatile de invatamant si pe site-ul inspectoratului scolar si al unitatilor de invatamant a candidatilor inmatriculati, a numarului de locuri ramase libere si a listei copiilor neinscrisi dupa prima etapa.

A doua etapa de inscriere in clasa pregatitoare

 • 1 aprilie 2019 – Scolile vor afisa procedura specifica de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborata de inspectoratul scolar.
 • 2 aprilie – 8 aprilie2019 – Parintii depun cererea de inscriere in clasa pregatitoare  la secretariatul unitatii de invatamant aflate pe prima pozitie dintre cele trei optiuni exprimate pentru etapa a doua, de catre parintii copiilor care nu au fost cuprinsi in nicio unitate de invatamant in etapa anterioara sau care nu au participat la prima etapa.
 • 8 aprilie -10 aprilie 2019 – Procesarea, la nivelul unitatilor de invatamant, a cererilor-tip de inscriere in clasa pregatitoare depuse de parinti, aplicand procedura specifica elaborata de inspectoratul scolar, pe baza criteriilor generale si a celor specifice de departajare, in limita locurilor disponibile.
 • 11 aprilie 2019 – Afisarea la fiecare unitate de invatamant a listelor finale ale copiilor inscrisi in clasa pregatitoare.
 • 2 aprilie – 19 aprilie 2019 – Centralizarea si solutionarea de catre inspectoratul scolar a cererilor de inscrierea in clasa pregatitoare.

Acte necesare pentru inscrierea in clasa pregatitoare 2019:

 • Cerere-tip de inscriere in clasa pregatitoare – poate fi gasita la scoala sau aici 
 • Copie si original dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal;(parintii divortati depun la inscriere si hotararea judecatoreasca definitiva din care rezulta modul in care se exercita autoritatea parinteasca si unde a fost stabilita locuinta minorului)
 • Certificatului de nastere al copilului – copie si original
 • Copie a documentului care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare – doar daca copilul nu are implinita varsta de 6 ani si nici nu o implineste pana la 1 septembrie 2019/
 • Alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul)

Inscriere in clasa 0, anul scolar 2019- 2020

Potrivit Ministerului Educatiei,  au prioritate la inscriere in clasa 0 sau in clasa pregatitoare copiii care sunt in circumscriptia scolii, adica locuiesc pe strazile adiacente scolii.

Exceptie fac cazurile in care intr-o scoala numarul cererilor de inscriere primite de la parinti al caror domiciliu se afla in afara circumscriptiei scolare este mai mare decat numarul de locuri libere. In aceasta situatie,scoala va aplica criterii de departajare generale si specifice.

Sursa: edu.ro

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*