“Dragele mele” sau “dragile mele”? Tu stii cum e corect?

Deşi pare nefiresc, ‘dragele mele’ este una dintre cele mai des întâlnite formulări greşite din limba română.

Majoritatea oamenilor, folosesc formularea ,,dragele mele”. Dacă ar fi să facem o statistică, cu siguranță mulți ar spune la fel. De ce? Poate că este mai simplu să folosim această variantă, în schimbul celei corecte.

Dragele mele fete învață foarte bine. (Nominativ)

M-am văzut cu dragele mele colege ieri. (Acuzativ)

Am dat cartea dragelor mele prietene unor colegi. (Genitiv)

Le-am scris dragelor mele rude. (Dativ)

 

Dar e corect? Căci utilizarea frecventă în limbă a unei forme nu o plasează neapărat printre variantele normate, îngrijite și, mai ales, corecte din punct de vedere gramatical…

Potrivit normelor academice stabilite de Dictionarul ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane – DOOM2, adjectivul “drag” are ca formă feminină cuvântul “dragă” (baiat drag – fata dragă).

La plural, forma cuvântului “dragă” devine “dragi”, nicidecum “drage”.

Regula nu e de ieri sau de prea curând, nici din 2005, când a apărut a doua ediție a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM2), ci de la începuturile formării gramaticii românești.

Aşadar, corect este să spunem dragile mele colege şi nu dragele mele colege.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comments

comments

  • Article By :
    Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*