Cum am facut paine zi de zi timp de o saptamana

Noi din august am fost in renovari masive iar din septembrie nu am mai avut bucataria functionala. Asa ca nu pot sa va descriu bucuria mea cand, dupa vreo 4 luni de suferinta, am vazut toate aparatele la locul lor si cand am putut sa revin la una dintre preocuparile importante pentru mine, gatitul. Cred ca o sa intelegeti la ce ma refer cand o sa vedeti cate postari cu retete or sa urmeze 🙂 .

Printre primele “revederi” a fost painea, dupa care am suferit poate cel mai mult. Am reinceput cu drag sa fac  paine sanatoasa, cu doar 3 ingrediente si pentru ca sunt o norocoasa 🙂 , in curand am primit o noua jucarie cu care painea se face extraordinar de usor si foarte rapid. Numai zic ca este foarte gustoasa.

Ca sa nu va mai tin in suspans, este vorba despre vasul rotund de la Tupperware care are mai multe intrebuintari, dar ce il face cu adevarat special este ca face magie cu aluatul pus la dospit. Inca nu am investigat destul ca asa aflu ce si cum 🙂 , insa ma bucur de fiecare data cand fac paine. Aproape in fiecare zi adica 🙂 .

Reteta este foarte simpla: 500 de grame faina, 350 ml apa, un pliculet de drojdie instant (se poate folosi si drojdie proaspata dar eu o prefer pe cea la plic pentru ca nu miroase painea), putin zahar si putin sare (ma rog, eu pun multa sare, aproximativ o lingurita).

1

Se pune faina in bol, se toarna in mijloc apa in care a fost in prealabil dizolvata drojdia, se adauga zaharul si sarea, se pune capacul si se agita bine vasul. Capacul este ermetic asa ca nu aveti de ce sa va faceti griji. Cam doua minute este recomadat sa se agite vasul, la un moment dat in interior se formeaza bolul de aluat asa ca nu mai este foarte multa miscare inauntru, dar face bine la brate 🙂 .

Se lasa vasul undeva si dupa o vreme, intre 30 si 60 de minute (inca nu am descoperit ce influenteaza timpul de dospire) se aude o pocnitura in bucatarie. Daca sunteti cu treaba prin casa o sa va speriati primele dati, dar ulterior o sa va obisnuiti cu ideea ca e doar capacul vasului care pur si simplu zboara 🙂 . Asta e magia de care va spuneam mai devreme. Cand aluat a dospit indeajuns, vasul se deschide singur cu o pocnitura destul de zgomotoasa si tot ce mai aveti de facut este sa puneti aluatul in forma si sa coaceti painea.


8

10

Eu de cand fac paine in casa (cred ca sunt vreo 8 ani deja) am folosit exclusiv masina de paine, care desigur are avantajele ei. Totusi, cu foarte putine ocazii am copt paine la masina, de obicei o coc in cuptor. Deci practic, desi foloseam masina acum prefer sa folosesc vasul “magic” pentru ca este mult mai usor de preparat totul, mai putin mizerie, nu consuma curent, este spectaculos de fiecare data iar painea are un gust autentic de tara.

Nu stiu care e explicatia, nu stiu din ce e facut vasul, stiu doar ca are garantie pe viata. Urmeaza sa ma interesez si de aceste aspecte pentru ca sunt foarte curioasa, insa pentru orice intrebari aveti legate de cat de sanatoasa e painea facut in plastic, va spun ca nu exista nicio comparatie cu painea cumparata din comert. Daca va uitati cate ingrediente sunt trecute pe ambalaj si daca va ganditi ca jumatate din ele nu stim ce inseamna, atunci poate o sa faceti ca mine, o sa renuntati complet la painea din comert si o sa va faceti painea cu mainile voastre. Din doar trei ingrediente in maxim o ora si jumatate.

16

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *