”Ce vrei să te faci când o să fii mare?”

Ți-ai întrebat vreodată copilul ce vrea să se facă? Poate își dorește să ajungă medic, sau poate profesor. Poate IT-ist ori șofer profesionist. Poate vrea să facă sport de performanță ori să fie actor. Posibilitățile sunt nenumărate și orice copil va înflori atunci când are susținerea părinților și a celor din jur.

Totuși, să nu uităm să privim puțin în jurul nostru și să învățăm o lecție importantă: Majoritatea adulților profesează în domenii care nu le aduc împlinirea, în care nu au reușit să facă performanță sau care au devenit chiar o corvoadă. Pentru mulți, mersul ”la serviciu” este o obligație care îi consumă încet dar sigur, astfel încât parcă nici viața nu le mai aduce nicio bucurie.

Cu siguranță nu îți dorești un astfel de viitor pentru copilul tău. Ți-ar plăcea să fie un adult împlinit, care să meargă la muncă cu plăcere, să se bucure de fiecare zi și să aibă satisfacții atât financiare dar și sufletești de la cariera pe care și-a ales-o.

De multe ori, natura noastră internă își spune cuvântul și, chiar dacă ne place enorm un anumit domeniu, se poate să nu reușim să performăm acolo. Poate ține de puterea de concentrare, de tipul caracterului (introvertit sau extrovertit), de natura muncii prestate (la birou, pe teren, în laborator) și chiar de stilurile de învățare pe care ne pliem. Contează mult nivelul de înțelegere și nu este o glumă atunci când se afirmă că unii copii sunt buni la matematică, alții la română, iar alții la istorie.

Copiii au nevoie de îndrumare, iar alegerea carierei este un subiect extrem de important pentru dezvoltarea lor. Poate cel mai potrivit moment pentru un test de acest gen este clasa a 8a, când copilul se pregătește pentru admiterea la liceu. Cu ajutorul rezultatelor primite în raportul testului, veți putea lua împreună decizii importante referitor la liceul sau filiera pe care este cel mai potrivit să o urmeze. Testele acestea  pot oferi rezultate extraordinare, adevărate revelații. Un test vocațional se concentrează, în general, pe interese și abilități de bază, pentru a crea o listă de cariere sugerate, pe care copilul le poate urma în viitor.

Un test vocațional bun are o componentă bazată pe personalitate, pentru a putea trece dincolo de interesele de suprafața. Multe teste se bazează doar pe interese pentru a face o evaluare, însă rezultatul va fi unul viciat, în special atunci când copilul are mai multe interese. Eficacitatea acestor teste este discutabilă.

Aptitudinile și abilitățile naturale nu garantează faptul că un copil va avea într-adevăr success ca adult într-o anumită industrie. Personalitatea este o componentă majoră a succesului în orice domeniu. Poate un copil are dorința și inteligența naturală pentru a ajunge un chirurg faimos, dar nu are tăria de caracter să vadă atâția oameni bolnavi. Poate dorește să ajungă politician, însă nu are carisma necesară ori este cuprins de trac atunci când trebuie să vorbească în public.

Testele vocaționale vor deschide o ușă importantă pentru viitorul copilului tău. Cu sprijinul tău necondiționat, cu multă muncă și pasiune, va reuși să își atingă limitele maxime în cariera pe care o va alege.

Testele Brio oferă soluții fundamentate științific, pentru îmbunătățirea performanței școlare, destinată elevilor, părinților, educatorilor, școlilor și altor instituții implicate în actul educațional din România. Pentru a lua cele mai potrivite decizii pentru copilul tău, utilizează cu încredere resursele oferite pe platforma Brio:

  • Teste pe baza programei școlare și raport de evaluare detaliat, ca să înțelegi instant unde trebuie acționat.
  • Evaluări de inteligență cognitivă și emoțională, care să te ghideze în performanța școlară.
  • Teste de personalitate și vocație, care să te ajute în abordarea educațională.
  • Instrumente de analiză și sinteză pentru sprijinirea efortului de dezvoltare școlară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *