Cine sunt boomerii si cum au influentat ei vietile generatiilor X si Y?

Ne intalnim tot timpul cu o groaza de termeni si denumiri adoptate de la alte natii, insa le folosim fara sa stim cu exactitate la ce se refera. Ne confuzam singuri si multe dintre exemple nu au logica tocmai datorita neintelegerii exacte a termenilor.

baby boom

Generatia baby boom, se refera la cei nascuti intre 1946 si 1964. Presupun ca multi dintre voi, ca si mine, aveti parinti care fac parte din aceasta generatie a boomerilor. Evident termenul a fost inventat de americani si descrierea specifica nu se potriveste in totalitate cu ce se intampla la noi in tara in aceeasi perioada, insa in linii mari o sa vedeti ca dupa ce cititi acest articol or sa se ridice multe semne de intrebare.

Dar ca sa revenim, bunicii celor din generatia baby boom, erau de parere ca “pe copii trebuie sa-i vezi, dar nu sa-i auzi”. Fraza preferata a parintilor era “pentru ca asa spun eu”. In contrast, si poate ca reactie la aceasta, baby boomerii adolescenti si tinerii adulti au sustinut gandirea libera si drepturile omului, au pus sub semnul intrebarii autoritatea si au schimbat sau rasturnat multe paradigme si deprinderi morale ale societatii.

Generatia americana baby boom, a fost cea mai mare din istoria americana, pana la nasterea propriilor copii. Cu peste 75 milioane de membri s-a bucurat de puterea de a lansa tendinte in cele mai varii domenii, care au ajuns foarte rapid la un punct critic. Lor li se datoreaza si faptul ca atunci cand au devenit parinti, boomerii au reusit chiar sa schimbe stilul parental din Statele Unite.

Crescand in familii in care parintii erau distanti emotional, avand aceasta dorinta si putere de schimbare, pe baza propriilor valori si experiente personale, boomerii au inceput sa se implice din ce in ce mai mult in vietile copiilor lor. In timp ce parintii boomerilor se tineau deoparte, boomerii incercau sa controleze si sa asigure rezultate pentru proprii copii si deveneau cei mai puternici sustinatori ai acestora, transformandu-se nu de multe ori chiar in cei mai buni prieteni ai lor.

In timp ce parintii boomerilor respectau ierarhia, structurile si autoritatile, boomerii puneau sub semnul intrebarii toate acestea si faceau schimbari masive in societate precum revolutia sexuala, familiile in care ambii soti lucreaza, au determinat o crestere abrupta a ratei divorturilor si poate ca o consecinta a acestora, au adoptat principiul petrecerii cu copiii a “timpului de calitate si nu a timpului in cantitate”. Cu alte cuvinte nu e important cat petrecem si cum petrecem cu copiii.

Ca parinti, boomerii s-au obisnuit sa-si exprime opiniile, sa fie ascultati, sa obtina ceea ce vor indiferent de ceea ce presupunea acest lucru, contestand sistemul in continuare dar acum in numele copiilor lor, adesea substituindu-se ca tampon intre copiii lor si reprezentantii sistemului si de multe ori pledand ca avocati ai copiilor. Chiar si dupa ce copiii au crescut.

Rezultatele pe termen scurt nu au incetat sa apara, stilul foarte implicat de crestere a copiilor au oferit castiguri precum securitatea si o groaza deoportunitati. Sistemul parea sa functioneze iar dovada sta in faptul ca generatia X, asa cum sunt numiti copiii boomerilor, cei nascuti intre 1965 si 1980 adica, au urmat acelasi exemplu cand au devenit parinti.

Da, acum ajungem la generatia noastra, a celor care suntem parinti in prezent si care practicam o combinatie de control, protectie si implicare excesive in viata copiilor nostri. Ne tratam copiii ca si cum ar fi niste specimene botanice rare si pretioase, evaluam exagerat orice progres normal al lor, umplem FB-ul si internetul cu mii de poze doare pentru ca cel mic a zambit, a facut primul pas sau a spus primul cuvant. Faptul ca a terminat gradinita este sarbatorit la acelasi nivel ca in trecut absolvirea facultatii. Fiecare zi de nastere se transforma in sarbatoare nationala si ajungem sa dam petreceri cu mai multi invitati decat la o nunta obisnuita, ajungand ca la 14 ani, Romania sa fie o tara prea mica pentru a sarbatori un copil care tocmai si-a luat buletinul. Bulgaria sau Grecia sunt destinatii mult mai potrivite pentru a sarbatori cu fastul cuvenit acest eveniment. Ma intreb ce se va inventa cand copilul va ajunge la 18 ani. Dar slava domnului, mai avem cativa ani buni de trait pana atunci, asa ca sa ne bucuram de ei.

Stilul nostru parental s-a schimbat din “a pregati pentru viata” in “a apara de viata”. Cum ne afecteaza asta pe noi? Suntem pur si simplu epuizati. Ingrijorati. Fara viata personala. Realizarile copiilor nostri sunt singura noastra masura a propriului succes si a propriei noastre valori.

Cu totii ne amintim cum am crescut noi. Stateam cu orele afara iar ai nostri habar nu aveau unde suntem si ce facem. Nu existau telefoane mobile sau GPS ca sa ne monotorizeze si sa ne tina sub control strict.

Copilaria nu mai arata asa astazi, iar multi parinti tineri nu se regasesc in acest model de copilarie.

Copiii nascuti intre 1980 si 2000, generatia mileniului, milenarii sau generatia Y, sunt cei care incep la randul lor sa devina in prezent parinti.

Baby boomerii sunt acum bunici, dar asa cum se poate vedea, influenta lor asupra modului de crestere a copiilor, atat cu bune dar mai ales cu rele, isi face simtita prezenta din ce in ce mai puternic.

La noi, unde lucrurile sunt si mai dificil de analizat, situatia e cu atat mai complicata. Baby boomerii nostri sunt copii crescuti la tara si mutati cu forta la oras unde au trebuit sa se adapteze si sa faca fata cu brio atat serviciilor in fabrica cat si cresterii copiilor.

Generatia noastra, desi ca data a nasterii corespunde generatiei X din America, totusi ca mentalitate si mod de parenting corespunde chiar baby boomerilor originali. Si noi, ca si ei, reinventam modul in care ne crestem copiii, aplicam reguli cu care noi nu am fost obisnuiti si facem experiemente chiar pe copiii nostri. Totul din dragostea pe care le-o purtam evident. Si pentru ca vrem tot ce-i mai bun pentru ei.

Doar ca noi avem un avantaj de care nu suntem constienti si pe care din pacate nu il folosim. Putem vedea cu exactitate care sunt rezultatele acestui stil de parenting, pentru ca noi, spre deosebire de boomerii originali, nu suntem cei care inventeaza roata. Noi de fapt o reinventam in loc sa o perfectionam. Iar rezultatele incep sa se vada din ce in ce mai bine (si mai trist) in generatiile de tineri care ies de pe bancile scolilor si nu stiu sa faca nimic.

Pe langa toate cele, ne mai confruntam si cu valul acesta de experti in parenting care vin din tari care au o alta cultura si istorie fata de noi si promoveaza niste concepte si comportamente pe care noi nu le intelegem. Si uneori le aplicam fara sa avem habar la ce s-a referit expertul sperand ca vom avea copiii pe care ni dorim, perfecti, inteligenti si cu totul extraordinar. Insa niciodata putina informare nu strica iar cunoasterea etapelor si conjucturilor care ne-au adus in punctul in care suntem azi, cu siguranta o sa fie de ajutor.

Ca sa fiti la curent cu noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   sau sa va inscrieti la Newsletter.

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

3 thoughts on “Cine sunt boomerii si cum au influentat ei vietile generatiilor X si Y?

  1. Noi cred ca am avut o categorie speciala, decreteii. Nu vad similitudini cu situatia din america pentru aceasta categorie.

    1. Asa este, povestea cu decreteii a avut o influenta cu totul aparte asupra modului in care au fost crescuti copiii. Mi-ar placea sa citesc un studiu sau o cercetare pe tema asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.