Ce sa (NU) faci in caz de cutremur: acasa, la scoala, pe strada, in masina

Inca din clasa intai, am fost intrebati la scoala daca suntem de acord cu participarea copiilor la cursuri de educatie pentru situatii in caz de incendiu si calamitati naturale. Am fost de acord, dar eram convinsa in sinea mea ca sunt doar o pierdere de timp. Vreo doi ani, la serbarea de final, copiii au primit printre alte diplome si cea de participare la cursul respectiv.

Apoi, s-a intamplat sa ia foc o casa de langa scoala. In cateva minute totul era plin de fum negru, copiii tipau ingroziti “o sa murim“, “Colectiv“, doar ca in timpul acesta urmau inconstient indicatiile pe care le primisera la curs.

Profesorii, de asemenea, stiau ce sa le spuna copiilor, i-au aliniat si au pornit IN ORDINE spre iesire, i-au indepartat de scoala si au inceput sa sune parintii ca sa stie unii de altii.

Am fost ingrozita cand am aflat de pericolul care pandea dupa gard, dar trebuie sa recunosc ca nu ma asteptam la atata promptitudine intr-o scoala de stat. Nu credeam ca sute de copii pot fi evacuati rapid si ordonat, fara interventia autoritatilor.

Am gresit, recunosc, in special cand am luat in ras cursurile de instruire pentru situatii de urgenta. Si din pacate nu am fost singura, toti parintii gandeau cam la fel.

Dar sa nu uitam ca totusi, sunt cursuri de educatie pentru viata si, alaturi de multe altele, cum ar fi educatia civica, financiara si educatia pentru sanatate, pot salva vieti la propriu.

Pentru adulti nu stiu sa se faca undeva cursuri similare. Singura ocazie in care am primit niste informatii extrem de utile, a fost la inceperea cursurilor de limba engleza la British Council. Acolo am avut o sedinta rezervata exclusiv pentru a fi informati despre caile de evacuare, puncte de intalnire, ce trebuie sa facem si ce nu, in caz de calamitate (incendiu, cutremur,, etc. ).

Cateva dintre cele mai simpliste reguli spun ca:

  1. In casa: Daca esti intr-o cladire in timpul unui cutremur, ramai acolo si protejeaza-te. Procedurile recomandate in Japonia si Statele Unite, sunt simple, si asigura protectia individuala prin trei miscari simple: ghemuit, acoperit si protejat. Ghemuirea se face cu fata in jos, la podea, pe genunchi si coate sau palme, iar capul trebuie acoperit cu bratele sau palmele, pentru protectie. Pentru mai multa siguranta, este utila adopostirea langa diverse obiecte solide (acestea lasand un spatiu gol langa ele in caz de prabusire) si cat mai departe de ferestre. Cel mai sigur este spatiul dintre doua obiecte mari, (doua paturi, doua mese, doua mobile),ce delimiteaza asa zisul triunghi al supravietuirii. De asemenea, se recomanda spatiile de langa un obiect mare si voluminos, cum ar fi un dulap, frigiderul sau masina de spalat, piciorul unei grinzi.
  2. Daca sunteti in bucatarie, inchideti gazele si indepartati-va de dulapul din care pot cadea vase sau alte obiecte.
  3. Daca sunteti in pat, ramaneti acolo si acoperiti-va capul cu o perna. Pe peretele langa care este asezat patul nu e recomandat sa fie agatate tablouri grele sau alte obiecte care ne pot rani in caz de cutremur.
  4. In caz nu cutremur NU este recomandata evacuarea. Mai ales in cladirile mari, deoarece iesirea este greu de gasit, in special in cazul in care se intrerupe alimentarea cu energie electrica. In plus, scarile au cel mai mare risc de prabusire. Tocul usii nu ofera protectie daca nu este incadrat in structura cladirii.
  5. Pe strada: Cautati spatii cat mai largi si asigurati protectia individuala. Nu stationati langa cladiri, mai ales cele cu structuri care se pot prabusi in timpul cutremului (sau dupa). Printre aceste structuri se numara: balcoane, terase, ornamente, cosuri, etc. Sub nicio forma nu va adopostiti sub balcoane sau stalpi de inalta tensiune.
  6. Daca sunteti in masina: parcati cat mai la distanta de cladiri sau stalpii de pe marginea strazii. Evitati apropierea de benzinarii sau stalpi de inalta tensiune.
  7. Daca va aflati in locuri publice, aglomerate (mall, supermarket, cinematograf, etc.) nu alergati catre iesire, imbulzeala multimii necontrolate produce mai multe victime decat cutremurul. Pastrati-va calmul si cautatia adapost ca in situatiile de la punctul 1.
  8. Este obligatoriu ca fiecare dintre noi sa aiba pregatita in casa TRUSA DE SUPRAVIETUIRE, ce contine: apa, alimente usoare si compacte, medicamente personale, analgezice si antiseptice, telefon mobil, baterie externa, laterna, baterii, fluier, aparat de radio si acte personale.
  9. Nu suprasolicitati retelele de telefonie. Exceptand situatiile in care aveti o urgenta, dati cel mult un SMS catre cei dragi, ca sa le confirmati ca sunteti in regula.

Voi ce alte reguli de protectie mai stiti, in caz de cutremur?

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *