Beneficiile mușețelului

Mușetelul este o planta erbacee din familia Asteracee (din care mai fac parte, de exemplu, floarea-soarelui si papadia). Poarta numele oficial de Matricaria chamomilla sau Matricaria recutita, iar in limba romana mai este numita si romanita, matrice sau romanica.

Planta are efecte benefice pentru organism, cunoscute inca din Antichitate. A aparut pentru prima oara in Egiptul Antic, dar grecii au fost cei care au consacrat musetelul ca planta cu nenumarate aplicatii pentru corpul uman. Hipocrate, Dioscorides si Galenus – unele dintre cele mai mari nume ale medicinei antice – au scris despre musetel si despre efectele sale asupra organismului.

Inca din Antichitate, musetelul era folosit in ameliorarea problemelor digestive si reumatice, era recomandat si in cazul infectiilor cu paraziti digestivi, dar si ca pentru par sau utilizat pentru ameliorarea simptomelor provocate de iritatii sau alte afectiuni ale pielii.

 

Foto

Una dintre cele mai populare plante medicinale, mușețelul este răspândit în toate zonele de câmpie, pe pajiști sau în locuri însorite. Mușețelul poate fi folosit pentru infuzii și extracte. Iată când se culege și cum se face ceai de mușețel. Planta medicinală conţine un puternic antispasmodic care este eficace împotriva durerilor musculare şi permite reducerea iritabilităţii şi agitaţiei nervoase.

Considerat de unele persoane ca fiind un remediu universal, musetelul este folosit în mod obișnuit pentru anxietate și relaxare. De asemenea, este recomandat pentru vindecarea rănilor și pentru a reduce inflamația sau umflăturile.
Musetelul este utilizat în mai multe feluri:
– Infuzii și ceaiuri
– Capsule sau comprimate
– Extract de mușetel
– Medicamente homeopate
– Uleiuri esențiale
– Creme
– Unguente
Flori de mușețel – când se culeg și cum se folosesc Mușețelul, Matricaria chamomilla, în denumire științifică sau romanița, denumirea cunoscută în anumite zone ale țării, are flori de culoare verde-gălbui, înconjurate de petale albe.Momentul optim pentru recoltarea mușețelului este determinat de poziția ligulelor albe și florilor tubuloase, galbene. Atunci când florile de mușețel se deschid, florile albe din jurul receptacului au o poziție de scut și încep să adopte o poziție plană. Florile tubuloase devin în totalitate galbene și cele albe se apleacă spre baza plantei. Atunci este momentul potrivit pentru ca florile de mușețel să fie culese.

Florile de mușețel se pun pe o suprafață dreaptă, iar stratul de flori nu trebuie să depășească 5 cm grosime. Se pun într-un spațiu umbros, nu la soare, într-o încăpere ventilată, deoarece acest lucru ajută la eliminarea vaporilor de apă care se degajă de la flori. Florile nu trebuie întoarse, se pot fărâmița ușor, și trebuie lăsate până se usucă complet, atunci când au o textură aspră și plesnesc ușor când sunt prinse între degete. Mușetelul este folosit de sute de ani în medicina tradițională pentru proprietățile sale antiinflamatorii, antioxidante și astringente.

Consumat sub forma de ceai, medicamente homeopate, capsule/comprimate sau diverse alte forme de administrare, mușețelul a fost utilizat pentru ameliorarea rănilor, ulcerului, eczemelor, iritațiilor durerilor reumatice și hemoroizilor, dar și pentru a diminua simptomele racelii, de exemplu.

Ceaiul de mușețel este folosit des și pentru ameliorarea inflamațiilor cavității bucale sau a gingiilor, dar și ca sedativ pentru a reduce anxietatea. Are unele efecte de relaxare a problemelor digestive, între care stările de greață, diareea și indigestia.

Ca medicament homeopat, mușețelul sau Chamomilla este un remediu excelent pentru bebeluși, atunci când se confruntă cu durerile cauzate de creșterea dințișorilor.

Medicamentele homeopate sunt sigure, naturale, nu au efecte adverse și pot fi utilizate cu încredere atât pentru bebeluși sau copii mici, dar și de către femei însărcinate sau care alăptează, la recomandarea medicului homeopat.

Mușetelul face parte din familia Asteraceae, si se se utilizeaza ca adjuvant in: faringite, laringite, tulburari digestive (gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici abdominale, digestie lenta), afectiuni respiratorii (sinuzite acute si cronice, bronsite acute), afectiuni urinare (cistite, nefrite), afectiuni ale cavitatii bucale si faringelui (stomatite, afte, faringite), afectiuni oculare (blefaro-conjunctivite), afectiuni dermatologice (rani deschise, plagi superficiale, eczeme, arsuri, intepaturi de insecte, psoriazis, iritatii cutanate la sugari), leucoree, vaginite, hemoroizi, pentru ingrijirea tenului si a parului.

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *