Au fost publicate în Monitorul Oficial completările CNSU

Au fost publicate luni seară în Monitorul Oficial completările propuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU). După aceasta, accesul în mall-uri și în alte magazine va fi permis doar persoanelor vaccinate sau cele care au trecut prin boală.

Noile reguli stabilite de Guvern privind accesul în mall, în biserică şi în instituţiile de cultură au fost publicate luni seara în Monitorul Oficial. De asemenea, a fost rezolvată problema şcolilor private.

Practic, se completează şi se modifică decizia privind prelungirea stării de alertă, aşa cum a propus luni Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

CNSU a adoptat luni o hotărâre prin care sunt luate măsuri suplimentare pentru combaterea efectelor pandemiei. Astfel, în mall-uri vor avea acces doar persoanele vaccinate şi cele trecute prin boală, cu unele excepţii. Prin această completare, accesul în spațiile operatorilor economici care au comercializează produse nealimentare este permis doar persoanelor care fac dovada vaccinării sau trecerii prin boală în ultimele 180 de zile. Sunt exceptate farmaciile din afara afara centrelor și parcurilor comerciale și a benzinăriilor.

Persoanele care merg la serviciile publice comunitare din cadrul mallurilor sau parcurilor comerciale și care sunt nevaccinate vor trebui să prezinte un teste negativ de COVID și să aibă un document care să justifice deplasarea.

Hotărârea de Guvern de luni a corectat-o pe cea dată vineri, în care nu au fost preluate mai multe prevederi din decizia CNSU. A fost remediată şi situaţia cazării în unităţile de cazare, accesul fiind permis doar pe baza certificatului verde. S-a rectificat astfel omisiunea din cazul structurilor de primire a turiștilor. Accesul este permis doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

De asemenea, a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern care suspendă activităţile cu prezenţă fizică şi în şcolile şi grădiniţele private şi cea privitoarea la măsurile de protecţie la slujbele religioase, la procesiuni şi în muzee.

Totodată, a fost publicat Ordinul ministrului interimar al Sănătăţii, Cseke Attila, şi al ministrului interimar al Afacerilor Interne, Nicolae Bode, prin care se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, în toate spaţiile publice închise şi deschise, precum şi la locul de muncă şi în mijloacele de transport în comun.

Sunt excepții:

Copiii cu vârstă mai mică de 5 ani, persoanele care la locul de muncă sunt singure în birou, prezentatorii TV și invitații acestora în anumite condiții, reprezentanții cultelor religioase în timpul slujbelor și persoanele care desfășoară activități fizice intense.

Alte precizări:

1. Generalizarea portului măștii de protecție în toate spațiile publice deschise sau închise, înclusiv la locul de muncă și în mijloacele de transport.
Excepțiile vizează copii sub 5 ani, prezentatorii TV, persoanele singure în birou la muncă și preoții în timpul slujbelor.
Nu mai există derogare pentru persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare.
Se aplică și celor cu certificat verde.
2. Triajul epidemiologic (măsurare temperatură) la intrarea în orice instituție publică, agent economic sau chiar profesioniști (cabinet notar, avocat de pilda). Dacă o persoană are temperatura peste 37,3°C sau/și prezință alte simptome respiratorii i se refuză intrarea și este trimisă pentru consult la medicul de familie.
Se aplică vaccinaților și nevaccinaților.
3. Participarea cu respectarea unei distanțe de 2 m la slujbe și procesiuni/pelerinaje religioase (fără certificat verde).

 

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *