Sfântul Dumitru 2021 – Tradiții și Obiceiuri – Ce este interzis să faci pe 26 octombrie
Calendar ortodox 26 octombrie 2021. Sărbătoare cu cruce roşie pentru creştinii ortodocşi de Sfântul Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe 26 octombrie pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir. Sărbătoarea Sfântului Dumitru reprezintă ultima dintre sărbătorile de toamnă, fiind și printre cele mai importante, după Sfânta Parascheva.
Dacă în tradiția populară Sfântul Gheorghe este cel care pune punct anotimpului rece și începe să infrunzească natura, Sfântul Dumitru este cel care aduce începutului iernei. Se spune că din această zi gerul începe să apară, iar frunzele copacilor să cadă.
Sfântul Dumitru a fost martirizat în anul 306 și este pomenit pe 26 octombrie atât de Biserica Ortodoxă, cât și de Biserica Catolică. Dumitru era fiul guvernatorul cetății Tesalonicului și a fost botezat în secret de părinții săi, de frica prigoanelor aspre împotriva creștinilor.
Sfântul Dumitru 2021. Tradiții și Obiceiuri
Această sărbătoarea marchează începutul iernii și vine cu câteva tradiții, obiceiuri și superstiții pentru credincioși. Conform credinței populare, se spune că ziua Sfântului Dumitru este cea în care căldura intră în pământ și vine frigul.
Se spune că nu ai voie să folosești pieptenele în ziua de Sfântul Dumitru, altfel vei atrage necazuri și primejdii. În Bucovina se spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul viitor.
În ziua Sfântului Dumitru, credincioşii care merg la biserică trebuie să împartă grâu fiert în numele sufletelor celor adormiți, iar femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci și covrigi.
În Muntenia, tradițiile de Sfântul Dumitru, spun că bătrânii satului trebuie să aprindă un foc, din cărbuni, ce are o dublă întrebuințare. Focul are un rol purificator şi protector și îi va apăra pe săteni de necazuri. Mai întâi, copiii și tinerii trebuie să sară peste acest foc și să danseze în jurul său pentru a fi sănătoși pe parcursul anului, dar și pentru a avea noroc la măritiș.
După ce veselia ia sfârșit, bătrânii folosesc acest foc pentru a ține fiarele la distanță de săteni. Când e stins, fiecare familie ia o bucată de cărbune și o aruncă în grădină ca aceasta să primească putere de a rodi.
Tot în această zi se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă părul frumos. Cei care au datorii trebuie să le plătească până la Sfântul Dumitru ca să le meargă bine anul viitor.
Se spune că cei care vor păzi cu sfințenie această sărbătoare vor fi feriți de boli sau pericole. Este o zi a soroacelor pentru slujbe, împarte mâncare si se slobod sărindarele. Femeile trebuie să meargă la biserică și să dea de pomană celor trecuți în neființă.
Ce e interzis să faci de Sfântul Dumitru
Tradiția spune că în această zi nu ai voie să folosești pieptenele deoarece vei atrage necazuri și primejdii. Se mai spune că cine seamănă usturoiul pe 26 octombrie va avea parte de pagube anul care vine.
În cămara ascunsă a palatului lor, Sfântul Dumitru a fost învățat de părinți tainele sfintei credințe, milostenia către cei săraci și facerea de bine către cei nevoiași. După ce tatăl său a murit, împăratul Maximian l-a chemat pe Dumitru pentru a-l face guvernator al Tesalonicului.
Împăratul a aflat că noul voievod este creștin, așa că s-a înfuriat și a ordonat să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. A poruncit apoi ca Dimitrie să fie întemnițat. În ziua de 26 octombrie, soldații l-au găsit rugându-se, după care l-au străpuns cu sulițele.