Antonia PUP, presedintele Consiliului National al Elevilor, a luat media 10 la BAC: „Nu am pus capul in pamant si n-am facut compromisuri”

Presedinta Consiliului National al Elevilor, Antonia PUP, absolventa a Colegiului National Pedagogic din„Carmen Sylva” din Timisoara este unul dintre cei 232 de elevi care anul acesta a luat media 10 la bacalaureat.

Antonia a sustinut Bacalaureatul la Romana, Istorie si Logica.

Eleva spune ca media 10 pe care a obtinut-o la examenul de Bacalaureat este pentru ea un pretext sa vorbeasca despre hibele sistemului de educatie din Romania si sa arate cap poti sa lupti ca elev pentru drepturile tale si totusi sa obtii 10 pe linie la BAC 2020.

 

Media 10 pe care am obtinut-o la examenul de Bacalaureat este pentru mine un pretext sa dezmint putin lucrurile si sa orientez, sper eu, dezbaterea publica spre identificarea unor probleme sistemice, care trebuie rezolvate urgent.

Pe langa un pretext, pot sa spun cu mana pe inima ca reprezinta o oportunitate de a le spune tuturor colegilor mei ca poti sa lupti pentru drepturile tale in liceu, sa faci protest in scoala, sa nu inveti la toate materiile daca nu iti plac, sa nu faci meditatii, sa ai si persoane cu care sa te contrazici si totusi sa iei bacul.

Reprezinta o oportunitate de a spune parintilor ca e ok sa-si lase copiii sa decida asupra viitorului lor, e ok sa-si lase copiii sa vorbeasca la televizor si sa dezbata cu politicieni, e ok sa-si lase copiii sa amane un test pentru a merge sa faca voluntariat, sa militeze pentru ceva, sa se ridice din banca. Sa nu pompeze bani in meditatii din clasa a II-a doar in vederea depasirii unor frustrari personale, sa nu se orienteze mereu dupa ce nota a luat colegul de banca.

Mai ales sa nu pompeze bani in meditatii si dupa sa se intrebe de ce nu merge sistemul public de educatie. Uite, de aia nu merge sistemul public de educatie! De aia ne ascundem in spatele unor medii de 10 ca sa acoperim faptul ca 900.000 de elevi din Romania nu au avut acces la educatie din 11 martie 2020, iar autoritatile de la toate nivelurile au dat din umeri.

De aia ne ascundem in spatele unor medii de 10 si acceptam ca avem profesori care lucreaza doar cu anumiti elevi, doar cu cei de familie buna si ii lasa in urma pe cei cu potential, dar in care statul nu a investit suficient de mult.

De aia ne ascundem in spatele unor medii de 10 ca sa validam impostura clasei politice care, in plin cataclism educational, orienta dezbaterea publica spre potentiala anulare a examenelor nationale in virtutea lui: lasa ca merge si asa! Nu mai merge si asa.

Bacul pentru mine nu este un concurs cu premii. Nu vreau banii nimanui, refuz orice incercare a oricui de a imi pune fata pe tapet si nu caut sa fiu ridicata in slavi de nimeni. Mami si tati nu au pompat bani sa ma dea la meditatii, in liceu am fost mai degraba pusa la colt (cu cateva exceptii, din partea unor profesori care mi-au oferit oportunitatea de a ma exprima liber si de a lupta pentru lucrurile in care cred) pentru ca am sanctionat cu fermitate deciziile din scoala care erau contrare drepturilor elevilor, in spatiul media la fel, mai ales in ultimele saptamani, cand citeam stupefiata zecile de injuraturi pe care le primeam si apelativele cu care ma alintau anumite personaje (duduie, securista, basista etc.).

La finalul zilei de astazi, eu voi dormi foarte bine tocmai pentru ca stiu ca nu m-am abatut de la principiile initiale, ca nu am pus capul in pamant si n-am facut compromisuri, ca nu m-am ferit sa fiu incomoda, sper ca Scoala sa invete urmatoarea generatie si despre aceste lucruri, pe care uneori ne ferim sa le punctam din comoditate sau lasitate. In primul rand fata de noi insine.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *