10 reguli pentru un internet mai sigur pentru copii

Cei mici stau pe internet dar nu au habar ce se intampla pe acolo. Ei cred ca e vorba doar de jocuri, de distractie, poate putin FB sau pisici amuzante. Noi stim mai bine cat de periculos poate sa fie si este important sa le explicam si lor asta. Simplu si pe intelesul lor, fara sa-i speriem dar destul de fermi cat sa stie la ce sa se astepte.

reguli in online

foto

Am pregatit 10 reguli simple pentru a ne asigura ca cei mici sunt in siguranta pe internet.

  1. Stati si voi online. Jucati-va jocurile pe care le joaca cei mici, intrati pe site-urile pe care le urmaresc ei iar asta va va face sa intelegeti ce pot si ce nu pot sa faca.
  2. Stabiliti  limite si reguli clare despre comportamentul in online
  3. Limitati-le accesul la siteuri potrivite pentru varsta lor. Apropo, stiti care e limita de varsta la Facebook?
  4. Comportamentul in online trebuie sa fie unul civilizat. Nu-i spune cuiva in online ceva ce nu i-ai spune si intre patru ochi.
  5. Spuneti-le copiilor sa gandeasca inainte sa posteze. Reaminti-le ca tot ce posteaza in online poate fi vazut de o audienta numeroasa si invizibila
  6. Spuneti-le ca dupa ce posteaza ceva in online, nu mai au niciun control. Orice poate fi apoi descarcat, modificat, editat, si mai ales plagiat.
  7. Asigurati-va ca cei mici stiu despre “privacy settings”. Cel mai bine stabiliti-le impreuna.
  8. Asigurati-va ca optiunea de GPS/Location services este oprita pe device-urile mobile. Altfel, oricine va poate afla data si locatia datorita pozelor postate online.
  9. Vorbiti cu cei mici despre online la fel cum vorbiti despre drumul spre scoala sau despre plecatul in tabara.
  10. Discutati despre ce fac in online si despre cum se pot proteja singuri. Lucruri simple, cum ar fi imprietenirea cu persoane pe care nu le cunosc in realitate.

Eu recunosc ca sunt o incepatoare in acesta poveste “copiii si online-ul”. Doar de curand au inceput sa intre pe internet si in conditii foarte stricte. Asa ca as aprecia orice idee pentru a completa lista de reguli pentru un internet mai sigur pentru copii. Voi cu ce reguli ati mai completa?

Ca sa fiti la curent in timp real cu toate noutatile de pe blog nu uitati sa va inscrieti la Newsletter.

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *