Copiii au nevoie de incurajari!

Într-o lume lume dominata de oamenii „mari”, cei „mici” încearca sa ne spuna ca sunt si ei aici înca din primii ani. În ciuda faptului ca în permanenta aud „tu esti mic si nu poti” „tu nu stii”, „tu n-ai cum sa întelegi acum” ei se straduiesc sa dovedeasca zilnic si sa  arate ce au mai învatat sau ce pot face singuri.

Uneori suntem prea ocupati cu alte lucruri ca sa îi observam, însa atunci atunci când vedem bucuria din ochii lor ca au reusit sa faca primul pas sau sa spuna primul cuvânt ne dam seama ca adesea lucrurile marunte sunt cele mai importante si stim sa ne gândim când am început sa uitam sa ne bucuram de viata.

Deoarece nu stiu mai nimic despre lumea în care au venit, vor încerca sa învete totul foarte repede, privind adultii de aproape si studiind toate amanuntele. Actiunile adultilor invata copiii de departe mult mai mult decat pot sa o faca cuvintele lor.

Vor incerca sa testeze limitele deoarece cauta o regularitate în comportamentul oamenilor; în lumea asta haotica pe care ei nu o pot controla au nevoie de cât mai multe  structura si predictie. Adesea accesele de furie sau alte comportamente negative sunt un mesaj codat al acestor frustrari. De aceea adora sa fie responsabilizati cu ceva si sa spuna altora ce sa faca. Deoarece sunt dornici sa învete, vor insista sa faca lucrurile singuri chiar daca nu stiu cum; ce alta metoda mai buna de învatare exista decât testatul pe propria piele?

Cel mai mult însa îsi doresc sa-si multumeasca parintii si sa se simta iubiti. Deoarece sunt la început de drum au nevoie de foarta multa dragoste si încurajare în tot ceea ce fac. Pentru a stii cum sa le ghidam pasii în aceasta lume tumultoasa e nevoie sa actionam cu grija si multa întelegere.

Ceea ce cladim acum, bine sau rau, poate dura o viata!

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

Sharing is Caring!  Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe  Facebook (click aici).

One thought on “Copiii au nevoie de incurajari!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *