Un judecător femeie nu a trimis după gratii un bărbat care a violat o fetiţă, pentru că nu a creat o rumoare socială

Inspecția Judiciară s-a autosesizat în cazul unei femei judecător care a schimbat măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru un suspect de viol în cazul unei fete de 13 ani sechestrate timp de mai multe luni. Judecătorul a motivat decizia prin faptul că fapta nu a generat reacția societății.

Mai exact, pe 22 decembrie, judecătorul Cristina Coarnă a decis înlocuirea măsurii arestului preventiv cu aceea a arestului la domiciliu pentru un bărbat de 32 de ani, trimis în judecată sub acuzația de viol și lipsire de libertate a unei fetiţe timp de opt luni, amintește Digi24.

Iată explicația sa în motivarea deciziei magistratului de la Judecătoria Brăila: „Faptele inculpatului, deși reprobabile, nu sunt de o așa gravitate, încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața.

Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității, nu ar mai exista temei de luare a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege”.

Potrivit motivării, magistratul consideră că doar protestele în stradă ar putea da de înțeles că opinia publică a fost afectată de cazul respectiv și deci abia atunci s-ar justifica menținerea în arest a inculpatului.

Tribunalul Brăila i-a invalidat, însă, decizia şi l-a trimis pe suspect în arest preventiv.

La începutul acestei săptămâni, judecătorul a înlocuit iar măsura preventivă. Procurorii au făcut din nou contestație, iar apelul urmează să fie judecat săptămâna viitoare.

Dacă  Inspecția Judiciară va decide că există o încălcare a legislației, judecătorul poate fi penalizat în mai multe feluri, de la avertisment până la excluderea din profesie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *