Traieste toate povestea: naste natural

Asa cum stiti deja, am nascut ambele fete prin cezariana. Dupa prima nastere, care a fost cum a fost, la a doua  mi-a fost atat de frica incat nu vroiam decat sa se termine mai repede, sa merg acasa cu cea mica. Am avut regrete, dupa. De fapt e mult spus regrete, pentru nu a depins de mine. Mai degraba nostalgii. Sunt sigura ca multe lucruri ar fi decurs altfel pentru ambele fete daca nasterile lor ar fi fost blande si naturale.

Mi-as fi dorit sa nasc natural, fara anestezie, fara epidurala, dar din pacate nu a fost asa. Acum nu mai conteaza de ce sau cine a permis sa se ajunga la cezariana, important este ca gravidele care vor veni dupa mine sa stie ca pot sa aleaga si sa nu le fie teama sa traiasca toata povestea nasterii.

Pentru ca sustin din toata inima nasterea naturala, atunci cand conditiile medicale o permit, m-am alaturat campaniei “Traieste toata povestea: naste natural”, care isi propune in primul rand sa informeze viitoarele mame, deoarece prin informare se produce schimbare. Campania nu isi doreste sa convinga ca nasterea naturala este singura optiune corecta, ci sa ofere toate informatiile necesare cu privire la acest subiect.

In Romania se inregistreaza un procent de 34,15% femei care nasc prin cezariana, ceea ce ne situeaza pe locul trei in Europa, dpdv al nasterilor prin cezariana. Conditiile din spitalele de stat, atitudinea medicilor fata de nasterile naturale, teama viitoarelor mame de a-si cere drepturile, lipsa informarii cu privire  la optiunile de nastere, lipsa increderii in centrele Lamaze, toate acestea duc la un procent atat de ridicat al cezarienelor. Nasterea naturala in Romania este vazuta ca un act medical, atat de  mame cat si de medici, si in niciun caz ca un proces natural care produce o noua viata.

Daca sunteti viitoare mame, informati-va! Nu lasati pe nimeni sa decida in locul vostru. Actionati daca medicul vostru nu o face. Cereti explicatii si nu va lasati speriate sau intimidate. Este vorba despre sanatatea voastra si mai presus de orice, este vorba de copilul vostru.

Campanie sustinuta de Meseria de parinte!

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

 

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “Traieste toate povestea: naste natural

  1. Sunt mama a doi copii: Catalina(13 Ani) si Calin (14 luni). Am nascut prin cezariana pe amandoi copii din motive medicale, la Catalina- prezentatie pelviana, iar la Calin am avut anemie mare, HTA, hipotiroidism si risc de dezlipire de retina. Daca ar fi fost dupa mine as fi nascut natural, dar uneori nu este dupa cum vrei tu.

    1. Carmen, asa este, din pacate uneori se impune cezariana din motive medicale. Important este ca ai doi copii mari deja :). Va doresc numai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *