Mare atentie la tantarul tigru asiatic! Ce trebuie sa facem in cazul in care suntem intepati.

Dupa un concediu in care am avut parte de vreme foarte calda, cu temperaturi peste medie, am revenit in tara unde am dat de interminabilele ploi si consecintele lor neplacute.

Printre primele efecte ale ploilor, pe care le-am remarcat, a fost aparitia sobolanilor intr-un numar foarte mare. Dar despre asta o sa va povestesc intr-un articol viitor.

Cel de-al doilea efect a fost o invazie de tantari, care face dificila orice plecare din casa, in special seara.

Deoarece vegetatia si in special buruienile s-au dezvoltat foarte mult in urma ploilor, am senzaatia ca in fiecare boschet si in fiecare copac traieste cate un roi imens de tantari.

Ca sa mergi pe strada, trebuie efectiv sa traversezi perdelede tantari care ciupesc si bazaie si sunt foarte agresivi.

Numic mi-a fost mirarea cand am vazut pe picior vreo trei tantari frumos colorati in alb si negru, cu aspect foarte pufos. Erau atat de interesanti incat in prima faza nici nu am avut reactia sa-i omor. Doar ma uitam la ei si ma intrebam ce neam de insecte or fi.

Cateva minute mai tarziu, aveam deja ciupituri de marimea unui banut, care se infalamasera foarte tare si care ma mancau ingrozitor.

Cautand informatii pe net, am aflat ca respectiva specie se cheama tantarul tigru, o insecta tropicala agresiva, care ar fi ajuns in Romania datorita comertului cu anvelope uzate.

Desi specialistii sustineau ca aceasta specie nu va rezista schimbarilor climatice si nu va ridica probleme, iata ca au trecut cativa ani buni de cand ne luptam cu aceasta invazie.

Vorba vine ne luptam, avand in vedere ca autoritatile nu au luat nicio masura, in ciuda avertismentelor facute de medici.

“Prezenta sa in populatii stabile reprezinta “un risc major la adresa sanatatii publice”, atrag atentia specialistii.

Tantarul tigru asiatic este considerat ca facand parte din specia cu cea mai mare capacitate invaziva cunoscuta pana in prezent, care a cucerit mai multe continente in ultimii ani si formand populatii stabile si in sudul Europei.

In Romania, aceasta specie a fost identificata pentru prima data un toamna anului 2012, de catre o echipa de cercetatori de la Insitutul Cantacuzino. Foarte rapid, s-a constatat ca tantarul asiatic s-a raspandit in aproape toate zonele din Capitala si judetul Ilforv.

Problema majora este ca acest tantar, poate fi purtatorul a peste 20 de virusuri, cateva dintre ele fiind foarte periculoase pentru om. Dealtfel, tantarul tigru asiatic este raspunzator pentru mai multe episoade epidemice in Europa. In 2007 Italia s-a confruntat cu o epidemia de febra Chikungunyia, ce a totalizat mai mult de 200 de cazuri.

In 2010, in Franta si Croatia s-au inregistrat cazuri de Denga, de asemenea transmise de tantarul tigru asiatic.

Virusul West Nile este o alta boala periculoasa transmisa de tantarul negru asiatic, iar Romania se confrunta cu cea mai mare rata a mortalitatii cu acest virus.

Desi in anii trecuti, reprezentantii Ministerului Sanatatii dadeau asigurari ca tara nu se confrunta cu o situatie ingrijoratoare, totusi, atat numarul imbolnavirilor cat si numarul deceselor datorate virusului West Nile, arata altceva.

„Numărul de cazuri de infecţie cu virus West Nile înregistrate în anul 2016 a fost de 93 (…) Din cele 93 de cazuri de infecţie cu WNv (n.r. – virusul WestNile), 19 au decedat. Toate cazurile decedate sunt clasificate < confirmat cu infecţie cu WNv >, conform definiţiei de caz UE. Rata fatalităţii este de 20,4%, practic cea mai mare înregistrată până acum în România, în ţările UE şi în America”, se arată în raportul publicat, la sfârşitul lunii februarie 2017, de CNSCBT.

Este foarte important sa luam masuri de precautie pentru a ne proteja de intepaturile tantarului tigru asiatic.

In primul rand trebuie sa indepartam orice recipient care poate retine apa cate zile, deoarece reprezinta habitatul indeal pentru larvele depuse de tantar.

Inutil de precizat ca ar trebui sa eliminam gunoaiele din jurul locuintelor, sa eliminam recipientele care retin apa si sa golim baltoacele, iar apa din orice vas pentru animale sau flori, ar trebui schimbata cel putin o data la trei zile.

„Cercetările recente efectuate de noi au pus în evidenţă prezenţa acestei specii în populaţii stabile în cvasitotalitatea municipiului Bucureşti, inclusiv în judeţul Ilfov. Probabil că distribuţia sa în România este mult mai largă, dar încă nu au fost realizate investigaţii de specialitate în alte oraşe” Liviu Prioteasa, entomolog Institutul Cantacuzino

5 Sfaturi pentru prevenirea intepaturilor 

  1. Desi nu sunt fanul sprayurilor cu chimicale, in anumite situatii, cum este si cea de fata, e mai important sa tinem tantarii la distanta prin orice mijloace. Asa ca, ori de cate ori ne aflam in aer liber, e bine sa utilizam un  spray anti insecte.
  2. Hainele trebuie sa fie cu maneci lungi si pantaloni lungi. Indiferent cat de cald ne este, daca purtam haine largi si racoroase, e mai ok decat sa fim ciupiti de tantari.
  3. Eliminarea recipientelor de apa din jurul locuinte.
  4. Probabil cel mai greu sfat de urmat, este sa stam in casa, in special dimineata si seara.
  5. De asemenea, urmariti in permanenta stirile referitoare la acest subiect, precum si recomandarile specialistilor. Desi nu exista momentan niciun vaccin impotriva tantarului tigru asiatic, specialistii lucreaza la unul si spera sa il lanseze cat de curand.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *