Decalogul copilului autonom
Ce bine ar fi daca ar exista un manual pentru fiecare etapa din dezvoltarea copilului. Ce usor ne-ar fi daca am putea sa-l consultam de fiecare data cand trebui sa ne adaptam deciziile la varsta celui mic.
Acest lucru totusi, este imposibil in primul rand pentru ca nu exista copil standard. Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare, are nevoile lui, iar toate astea nu pot fi acoperite de un manual. Apoi, fiecare parinte are viziunea lui despre modul in care isi creste copilul iar obiectivele personale sunt si ele adaptate fiecarei familii in parte.
Eu, de exemplu, am descoperit ca imi plac regulile. Imi place sa stabilesc limite in care functionam pentru ca asta ma face sa iau decizii mult mai usor. Si nu e valabil doar pentru mine. Un copil care are prea multe optiuni la dispozitie e coplesit si depasit de situatie. Dar daca trebuie sa aleaga din doar cateva variante, mai ales daca a trecut deja prin asta ghidat de un parinte, atunci va invata foarte repede ce are de facut.
Chiar daca imi plac regulile, nu sunt o fanatica. Exista o libertate destul de mare in care putem jongla cu aceste reguli si poate cel mai important aspect: nu stabilesc regulile singura. Ma consult si cu copiii, astfel incat sa le cunosc parerea si sa tin cont de dorintele lor.
Impreuna, in aproximativ 10 ani, am reusit sa punem la punct o lista in care am evidentiat cele mai importante 10 reguli dupa care ne ghidam si care ne motiveaza.
Va prezint Decalogul autonomiei copiilor:
- Prima data iti arat. A doua oara facem impreuna. A treia oara faci singur.
- Daca ai gresit, incearca din nou. Daca nu ti-a reusit de 3 ori, cere-mi ajutorul.
- Inainte sa incerci din nou, asigura-te ca stii ce ai de facut. Aduti aminte care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmezi si incearca sa ii faci cat mai corect.
- Oricat de frustant ar fi faptul ca nu reusesti, nu te enerva si nu te pune pe plans. Automat creierul tau se va deconecta de la ce ai de facut si se va concentra in alta directie.
- Inainte sa te dai batut, adu-ti aminte cat de mult te bucuri cand reusesti.
- Unele lucruri chiar nu trebuiesc facute. Daca nu iti iese desi te-ai straduit, poate e cazul sa faci o pauza sau sa renunti.
- Daca ai renuntat, asuma-ti si mergi mai departe.
- Incearca sa afli de ce nu ai reusit. Poate nu ai avut destule informatii sau poate nu ai exersat destul. Poate mai ai nevoie de indrumare sau o mana de ajutor.
- Priveste in jurul tau si vezi cum au procedat altii in aceeasi situatie. S-ar putea ca solutia sa fie extrem de simpla dar pur si simplu sa nu iti dai seama de ea.
- Nimeni nu s-a nascut invatat. Chiar daca atunci cand fac altii pare simplu, trebuie sa stii ca in spate exista multa munca si multe rateuri care nu se vad. Succesul vine in timp si doar la cei care fac eforturi ca sa il obtina.
Autonomia este a copiilor, dar pleaca de la noi. Este darul pe care li-l facem aratandu-le ca au crescut si ca pot sa faca singuri alegeri. Stabilind anumite limite in care sa le oferim un cadru sigur, adecvat fiecarei varste, ii putem lasa sa exploreze si sa invete lectiile care li se vor asterne in fata.
Sa ii acorzi unui copil autonomie nu inseamna sa-l lasi sa faca orice isi doreste. Autonomia nu este echivalenta cu a avea permisiunea de a face orice.
Autonomia se refera la fapte si lucruri pe care copilul le poate face in siguranta, in anumite limite stabilite de parinti, dar care sa ii permita totusi existenta anumitor riscuri minore, unde va trebui sa ia decizii singur.
Fara toate aceste reusite sau esecuri, copiii nu vor invata niciodata cum sa se descurce singuri si vor avea impresia ca traiesc intr-o lume in care e imposibil sa faca fata.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Reproducerea oricarui material scris sau ilustrativ din aceste articole este categoric interzisa in lipsa consimtamantului prealabil in scris al proprietarului blogului, Ana Maria Mitrus.