Structură an școlar 2019-2020. Când încep elevii școala, cand sunt programate vacantele, examenele de EN si Bac

Structura an scolar 2019-2020. Cand incep elevii scoala, cand sunt programate examenele de EN si Bac

Proiectul in forma propusa de Ministerul Educatiei, arata ca elevii vor incepe scoala luni, 16 septembrie, in timp ce vacanta intersemestriala dispare. Astfel, dupa vacanta de iarna, care are o durata de 3 saptamani, elevii vor intra direct in semestrul 2.

Potrivit proiectului pentru structura anului scolar 2019-2020, obtinut de Edupedu.ro, primul semestru are o durata de 14 saptamani, in timp ce al doilea semestru are o durata de 21 de saptamani.

Structura an scolar 2019-2020

Structura an scolar – prima zi de scoala pentru elevi – luni, 16 septembrie

 • Cursuri semestrul I – luni, 16 septembrie 2019 – vineri, 20 decembrie 2019.
 • In perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar sunt in vacanta.
 • Vacanta de iarna – sambata, 21 decembrie 2019 – duminica, 12 ianuarie 2020.
 • Structura an scolar 2019 – 2020 – Semestrul al II-lea (21 saptamani)
 • Cursuri semestrul al II-lea – luni, 13 ianuarie 2020 – vineri, 3 aprilie 2020;
 • Vacanta de primavara – sambata, 4 aprilie 2020 – marti, 21 aprilie 2020;
 • Cursuri – miercuri, 22 aprilie 2020 – vineri, 19 iunie 2020.
 • Vacanta de vara – sambata, 20 iunie 2020 – duminica, 13 septembrie 2020

In structura anului scolar 2019-2020, programul national „Scoala altfel” se va desfasura in perioada 7 octombrie 2019 – 29 mai 2020, pe o perioada de 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant.

Totodata, Ministerul Educatiei propune ca lucrarile scrise semestriale (tezele) sa se sustina dupa parcurgerea programei scolare, cu cel putin 3 saptamani inainte de finalul semestrului.

Potrivit unui calendar specific, olimpiadele scolare se organizeaza, in general, in perioada vacantei de primavara. Structura an scolar 2019 – 2020 pentru profesori – anul scolar incepe pe 2 septembrie 2019

Structura anului scolar 2019 – 2020 propusa de Ministerul Educatiei prevede ca anul scolar pentru profesori incepe pe data de 2 septembrie 2019 si se incheie pe data de 31 august 2020.

In felul acesta, pentru profesori, anul scolar va avea 35 de saptamani de cursuri, respectiv 169 de zile lucratoare.

Reactii la acest proiect

Iulian Cristache, Presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, se declara revoltat de acest proiect, sustinand ca structura anului scolar s-a decis deja in CSD la MEN. De asemenea, sugereaza ca aceste modificari ale anului scolar s-ar fi facut la initiativa Ministerului Turismului, desi reprezentantii elevilor (CNE) ar fi propus data de 1 septembrie.

Ca o solutie de mijloc s-a agreat ca scoala sa inceapa dupa prima saptamana din septembrie, venind astfel in sprijinul familiilor care merg cu copiii la mare in aceasta perioada.

Incredibil! Sper ca… onor Guvernul Ro și MEN să nu facă acest lucru. Structura s-a decis în CDS la MEN. Deși vin din mediul privat… nu putem face structura anului după mușchii Ministerului Turismului. Inițial… elevii (CNE) au propus ca anul să înceapă la 1 septembrie.
M-am opus în sprijinul familiilor care merg cu copiii in prima săptămână a lunii septembrie.
Dacă facem prostia să decalăm EN și BAC-ul cu încă o săptămână, o să merg cu un termometru după mine și acolo unde temperaturile depășesc pragul de suportabiliate o să cer anularea examenului.
Sper ca MEN să chibzuiască. Vorbim de planuri remediale ca să ne aflăm în treaba, în condițiile celui mai scurt an școlar din Europa… și a unei programe scolare “stufoase”.
Pe de alta parte… care naiba mai este rolul nostru la nivelul MEN?!
Doar să ne aflăm în treabă?” – Iulian Cristache 

Voi ce parere aveti despre acest proiecte? Cand vi se pare cel mai corect sa inceapa scoala?

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
 2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
 3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte 
 4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comments

comments

 • Article By :
  Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

9 thoughts on “Structură an școlar 2019-2020. Când încep elevii școala, cand sunt programate vacantele, examenele de EN si Bac

 1. In opinia mea, cel mai important lucru de facut e adaptarea programei la conditiile actuale. Pe langa programa, modul de predare e total invechit. Daca acum 30 de ani mergeai la scoala sa inveti lucruri la care altfel cu greu aveai acces, acum, orice copil de peste 10 ani stie ce e google si are toata informatia din lume practic in buzunar.

 2. Eu nu sunt deacord cu săptămână liberă doar pentru casele 1-4 ar trebui și 5-8 părinții care au un copil clasa 1-și unul a 5-a este foarte greu. Dar vad ca nimeni din asociația părților nu au vb despre asta?? Oare nu sunt decât eu afectată???

 3. Mi se pare corect sa inceapa in jurul datei de 15 Septembrie, asa cum era cand eram noi mici. Nu este normal sa se modifice data inceperii anului scolar in fiecare an, ar trebui stabilita o data fixa!

 4. Nici vacanta de primavara nu mi se pare ok, se termina marti, dupa Paste. Pana acum era si o saptamana dupa Paste, asa mi se pare normal, mai ales pentru cei care merg in concediu in aceasta perioada. 😞

 5. Nu e prima dată când se modifică sau se doreşte o modificare a datei când începe şcoala. 🙁 A fost an când s-a hotărât cum vreo săptămână înainte sau aşa ceva. Erau colegi care aveau şi planificarea anuală pregătită.
  La noi în ţară nu se mai respectă NIMIC. Fiecare vine dimineaţa la serviciu/Guvern şi pune pe hârtie ca propunere ce a visat noaptea sau ce i-a spus soţia/soţul la cafeaua de dimineaţă şi hop, apare o nouă Ordonanţă de urgenţă. 😞

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*