Sinuciderea unei adolescente trage (inca) un semnal de alarma asupra hartuirii online
Intreaga lume este devastata de stirea care au tinut paginile ziarelor in ultimele zile.
O adolescenta de doar 14 ani a recurs la gestul extrem de a-si lua singura viata, din cauza hartuirii online a carei victima a fost.
Anuntul a a fost facut pe Facebook de tatal ei, care i-a invitat la inmormantare pe toti cei care au cauzat aceasta drama.
“If by some chance the people who thought this was a joke and made themselves feel superior by the constant bullying and harassment see this post, please come to our service and witness the complete devastation you have created.”
“Daca cei care au facut asta cred ca totul a fost o gluma care i-a facut sa se simta superiori hartuind online, ii rog sa vina la ceremonia de inmormantare ca sa fie martorii targediei pe care au creat-o”.
Este un subiect foarte trist despre care nu mi-as fi dorit sa scriu. Chiar am lasat sa treaca cateva zile, gandindu-ma ca poate nu isi are locul pe blog. Dar nu credca trebuie sa evitam discutia. Asistam la o degenerare din ce in ce mai rapida a societatii iar comportamentele din online sunt pur si simplu condamnabile.
Daca aveti copii, la fel cum am si eu, trebuie sa intelegeti ca situatia e grava. Nu va ganditi ca Australia e departe si ca pe noi nu ne afecteaza fenomenul.
Online-ul este peste tot, si in centrul orasului si in varful muntelui. Iar hartuirea nu are limite fizice sau temporale.
Oricine tine in mana un device cu conexiune la internet se poate expune unui val de ura care poate declansa evenimente din cele mai neprevazute. Bullying-ul ii afecteaza in special pe copii.
In urma tragediei care le-a rapit fata si sora, familia tinerei care s-a sinucis a lansat o ampla campanie antibullying, pentru a preveni aparitia altor victime. Toti cei care pot avea un cuvant de spus sunt rugati sa se implice iar victimele sunt incurajate sa se apere.
Doar vorbind despre ce li se intampla se pot salva. #SPEAKNOWEVENIFYOURVOICESHAKES
Sigur, nu putem sa ne intrebam de ce aceasta campanie nu a fost lansata inainte ca tragedia sa se intample. De ce parintii nu au vorbit la randul lor cu adolescenta si de ce nu au reusit sa afle ce se intampla, pentru o salva.
Insa pentru aceasta tanara, e prea tarziu. Si pentru ca povestea ei sa nu fie in zadar, trebuie sa invatam cu totii din ea.
Sa realizam cat de important este sa ne preocupe tot ce se intampla cu copiii nostri, sa fim constienti ca pericolele sunt peste tot si de obicei invizibile.
Sa intelegem ca rostul nostru ca parinti este sa-i protejam si ca uneori trebuie sa actionam inainte ca o tragedie sa se intample, altfel… totul poate fi degeaba.
Si poate primul pas pe care putem sa-l facem, si in contextul ultimelor evenimente, este sa reducem cat mai mult expunerea copiilor in online, prin poze, si sa-i invatam si pe ei sa faca acelasi lucru.
Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB si sa va inscrieti la Newsletter.
Sharing is Caring! Daca ti-a placut acest articol, distribuie-l catre prietenii tai de pe Facebook (click aici).