Școala de Bani pentru acasă: Descarca fise de lucru gratuite pentru copii, pe categorii de varste

E întodeauna o provocare să le vorbim copiilor și tinerilor despre bani, însă, în același timp, știm că obiceiurile financiare sănătoase se învață în familie. Ne bucuram sa putem sa va oferim câteva materiale pe care să le puteti folosi împreună cu copiii și adolescenții pentru a-i învăța cum să aibă grijă de banii lor.

Categoria de varsta 3-5 ani

La această vârstă, mulți copii cred că banii vin de la bancomat, de aceea este important să le explicăm cum ajung banii la bancomat, că cineva muncește pentru acei bani și că ei sunt limitați, avem o sumă de bani lunară în care trebuie să ne încadrăm.Mai mult, un lucru important este sa le explicam diferența dintre nevoi și dorințe. De multe ori, copiii nu înțeleg că “am nevoie de o înghețată” nu reprezintă o nevoie, așa că e indicat să le explicăm această diferență și să le explicăm de ce cea mai mare parte din banii pe care îi avem într-o lună sunt folosiți pentru nevoi, iar pentru dorințe trebuie să economisim.Vă propunem, mai jos, o serie de activități care să vă ajute să le explicați copiilor toate aceste lucruri, pe înțelesul lor.

Descarca fisa de lucru 3-5 ani – fisa 1

Descarca fisa de lucru 3-5 ani – fisa 2

Descarca fisa de lucru 3-5 ani – fisa 3

Descarca fisa de lucru 3-5 ani – fisa 4

Descarca fisa de lucru 3-5 ani – fisa 5

Categoria de varsta 6-10 ani

La aceasta vârstă, copiii trebuie să învețe că e important să economisim. Copiii trebuie să înțeleagă că pentru a putea avea grijă de banii noștri, trebuie să ne obișnuim să punem bani deoparte. De exemplu, dacă ei primesc o sumă de bani de la părinți sau bunici, ar trebui să pună o parte din ea în pușculiță și restul banilor să îi folosească pentru ce își doresc să cumpere.

Descarca fisa de lucru 6-10 ani – fisa 1

Descarca fisa de lucru 6-10 ani – fisa 2

Descarca fisa de lucru 6-10 ani – fisa 3

Descarca fisa de lucru 6-10 ani – fisa 4

Descarca fisa de lucru 6-10 ani – fisa 5

Categoria de varsta 11-13 ani

La această vârstă copiii trebuie să înțeleagă că pentru a putea avea grijă de banii noștri, trebuie să ne obișnuim să punem bani deoparte. De asemenea, pentru a le arăta copiilor că nu întodeauna luăm decizii bune când ne cumpărăm ceva fără să ne gândim prea mult, e important să îi încurajăm să se gândească înainte de a cumpăra ceva măcar câteva zile pentru a vedea dacă realmente au nevoie de lucrul respectiv.

Descarca fisa de lucru 11-13 ani – fisa 1

Descarca fisa de lucru 11-13 ani – fisa 2

Descarca fisa de lucru 11-13 ani – fisa 3

Descarca fisa de lucru 11-13 ani – fisa 4

Descarca fisa de lucru 11-13 ani – fisa 5 

Categoria de varsta 14-18 ani

Bugetul personal este alcătuit din venituri și cheltuieli. Adolescenții învață cum să își împartă banii de buzunar în venituri și cheltuieli pentru a înțelege pe ce își dau banii și cum pot să ia decizii financiare mai bune. De asemenea, le vorbim despre riscurile la care pot fi expuși și de ce e important să ne creăm un fond de rezervă unde să avem bani pe care îi putem folosi pentru situații neprevăzute. Mai jos sunt câteva exemple de activități pe care adolescenții le pot face pentru a învăța cum să aibă grija de banii lor.

Descarca fisa de lucru 14-18 ani – fisa 3

Descarca fisa de lucru 14-18 ani – fisa 4

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Ana Maria Mitrus

Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published.