Pledoarie pentru calm si pentru copii. Nu pentru examen. Nu contra examen

 

“Copiii mei nu sunt cls a 8 a sau a 12 a. Asadar nu am presiunea deciziei in legatura cu niciun examen.

Dar am invatat din carti si din experienta ca un copil stresat, apasat de frici, frica de esec, frica de boala, frica de moarte, este un copil care nu isi valorifica la capacitate maxima potentialul la examen (chiar in familie am avut anul trecut un copil care a muncit enorm, a terminat cu media 9.75, la toate simularile luase peste 9.50 si la examenul de matematica a clacat, a inceput sa planga, s a pierdut, si a revenit cu greu dupa minute multe pierdute si a luat “doar” un 8.70).

Mai sunt o luna jumate, respectiv 2 luni pana la EN si BAC.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa dai Like aici:

 

Dragi parinti, aveti timp sa va linistiti copiii, sa le insuflati incredere, sa ii pregatiti sa stie cum sa se comporte intr un examen in timp de virus. Copiii mereu preiau instinctiv din grijile noastre, iar pentru cei ce dau examen presiunea e si mai mare.

M-am gandit ce as face daca as avea copil cls a 8 a, in conditiile in care nu se va renunta la examen:
1. I-as spune sa se concentreze pe invatat.
2. L-as asigura ca vom face tot ce ne sta in putinta si ca vom reusi sa trecem peste examen fara a risca vreo contaminare.
3. As face un plan, pe zile, de purtare a mastii in casa: am purta, impreuna, toti din familie, cate o masca. Prima data doar o ora, apoi ridicam perioada treptat. Copilul trebuie sa nu fie socat la momentul examenului de purtarea mastii.
4. As stabili proceduri clare de scoatere a mastii, in cazul in care simti nevoia sa te scarpini la nas sau vrei sa bei apa. Cum scoti masca, cum o inlocuiesti cu alta noua. Cum dezinfectezi mainile inainte sa o pui pe cea noua.
5. As cauta dispensere mici in care sa pun dezinfectant, pe care sa il aiba si la examen. I as spune copilului ca este bine, dupa ce ajunge in sala de curs si oricand simte nevoia sa se dezinfecteze (fara a face o obsesie din asta).
6. M as informa foarte bine referitor la conditiile de acces in clase, la procedurile stabilite. Si l as informa si pe el, pentru ca atunci cand va ajunge la scoala sa nu fie luat prin surprindere.
7. L-as asigura ca profesorii sunt partenerii lui in asiguratea conditiilor de igiena necesare. La fel ca si copiii, profesorii doresc sanatate.
8. I-as spune ca a muncit mult, ca este sansa lui sa arate ca este un copil bun, dar ca oricare ar fi rezultatul noi suntem mandri de el si ii vom fi alaturi. Si ca in situatia lui sunt toti ceilalti copii, toti pleaca cu sanse egale.

Cred ca toti copiii vor dori sa intre in examen daca va ramane decizia finala a unui examen. Cred ca noi, parintii, suntem datori sa ii ajutam sa aiba incredere in ei si in conditiile din timpul examenului, pentru ca au nevoie sa intre fara frici care sa ii dea inapoi.

Si da, eu ca parinte, dupa ce as face cele de mai sus (poate mai completati dvs lista) as lasa copilul sa dea examen.

Este o pledoarie pentru calm si pentru copii. Nu pentru examen. Nu contra examen.”

#Opinie primita pe email de la un cititor

 

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *