O otita nu vine niciodata singura…

Otita se numara printre cele mai mai cosmaruri ale noastre.

Nimic nu prevesteste o otita, practic orice raceala banala, orice tuse mai prelungita sau nas putin curgator se pot transforma intr-o poveste urata care dureaza minim o saptamana dar de obicei se intinde pe parcursul a luni de zile.

Si pentru ca o otita nu vine niciodata singura, dupa o perioada de liniste amagitoare, aceasta poate recidiva sau se poate transforma in pneumonii, laringite sau multe alte forme care in esenta reprezinta aceleasi infectii din sfera ORL.

otita

foto

Otita este o inflamare care afecteaza diferitele canale si cavitati ale urechii. Forma acuta este cea mai frecventa la copii.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, otitele reprezinta o adevarata problema de sanatate publica deoarece sunt din ce in ce mai frecvente la copiii mici. Exista cam 23 de milioane de cazuri pe an in Europa. Ingrijit cum trebuie, de cele mai multe ori cu antibiotice, copilul nu ramane cu nicio sechela dar se poate confrunta oricand cu aceeasi problema. Din nou si din nou.

Complicatiile auditive sunt, din fericire, destul de rare si variaza dupa tipul de otita. Atunci cand complicatiile isi fac aparitia, medicul ORL-ist trebuie sa intervina chirurgical. Copilul care are urechile sensibile si este susceptibil de a face complicatii, trebuie sa fie ferit de orice recidiva, ceea ce se poate realiza numai daca se iau o serie masuri preventive.

Exista mai multe tipuri de otite:

Otita acuta

Inflamarea este provocata de diferiti microbi: pneumococ, streptococ sau stafilococ. Otita ii afecteaza in special pe copiii mici, cu varste intre 6 luni si 2 ani, indeosebi daca traiesc in colectivitati.

Infectia incepe printr-o rino-faringita, dupa care urca in ureche prin trompa lui Eustachio. Acolo, ea devine foarte dureroasa si copilul face febra mare (38.5 grade) insotita uneori de voma. Sub efectul durerii copilul plange, vomita, refuza orice mancare si nu creste in greutate. La examenul medical, timpanul poate sa fie rosu (otita congestiva), opac (otita catarala) sau bombat (otita purulenta). Daca din ureche curge puroi gaben, atunci este voba despre o otita perforata.

Copilul care are otita congestiva este ingrijit cu medicamente care scad febra si cu picaturi in ureche. Celelalte otite sunt tratate in general cu antibiotice. Cateodata, este efectuata o paracenteza pentru a usura suferinta bolnavului. In orice caz, este nevoie de supraveghere medicala pana la vindecarea completa.

Complicatiile unei otite acute neingrijite sunt rare si afecteaza osul situat in dosul urechii (mastoida).

Otita seroasa

Este otita care inroseste urechea si este insotita de o scurgere de lichid. Ea este rezultatul a numeroase otite  acute succesive si poate fi cauzata de proasta functionarea trompei lui Eustachio. Copilul aude din ce in ce mai slab iar acest lucru poate fi constatat printr-o audiograma. Inflamatia este tratata cu antibiotice – in caz de suprainfectie sau, cu antiinflamatoare – daca nu este o manifestare foarte grava. Uneori, pentru a limita recidivele se recomanda extirparea polipilor ( vegetatiile adenoide).

Otita cronica

Otita devine cronica atunci cand inflamarea ei persista fara a fi neaparat dureroasa. Exista doua feluri de otite cronice:

  • una provoaca un chist care distruge lent urechea – otita colesteatomatoasa
  • cealalta strapunge timpanul – perforatia timpanica

Un copil atins de otita cronica aude mai putin bine  si cateodata nu aude niciun sunet. Urechea bolnava curge. Aceasta surditate partiala sau completa il perturba pe copilul scolarizat, care poate manifesta dificultati in deprinderea cititului. Tratamentul este chirurgical si consta in repararea timpanului si eliminarea chistului.

Otita externa

Copilul are dureri in canalul auditiv extern, care se intinde de la pavilionul urechii pana la timpan: este micul tub care produce cerumenul. Uneori, acest tub este invadat de ciuperci si de microbi care provoaca durere, mancarimi si o scurgere. Vindecarea este rapida, daca se pun in ureche picaturi pentru tratarea infectiei (antiseptice si anitbiotice).

Toate informatiile din acest articol au un scop pur informativ si, evident, ele nu reprezinta o parere avizata. Daca aveti copilul bolnav mergeti de urgenta cu el la medic pentru consult de specialitate.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

  1. Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
  2. Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
  3. Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
  4. Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.

Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

Comenteaza cu contul de FB

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *