Otita, cum o prevenim si cum o tratam
Articol realizat de Dr. Ciorbea Gabriela, medic primar ORL, Centrul Medical Medsana
Intalnita frecvent la copil in sezonul rece, otita este o inflamatie a mucoasei din urechea medie care poate evolua de la o simpla congestie pana la supuratie, iar in anumite cazuri, netratata la timp si corect poate afecta definitiv auzul.
Care sunt principalii factori care determina aparitia otitelor?
Trebuie sa stim ca, oricat de mult ne vom feri copiii de raceli sau oricat de bine ii vom ingriji, unii dintre ei vor face otita. Acest lucru se datoreaza unor caracteristici anatomice care favorizeaza la copii otitele si anume rinofaringele mic si prezenta amigdalei faringiene (asa numitii polipi) de care adera secretiile purulente; acestea blocheaza trompa lui Eustachio care face legatura dintre nazofaringe si urechea medie. In plus, la sugar, o trompa mai larga si mai orizontalizata favorizeaza migrarea usoara a germenilor si a secretiilor spre ureche.
La acestea se adauga faptul ca, din pacate, copiii nostri sunt foarte sensibili la viroze, mai ales cei mici care merg la cresa sau la gradinita, deoarece imunitatea organismului lor fata de acest tip de infectii nu este formata inca.
Pe de alta parte, orice viroza care afecteaza nasul si gatul determina aceleasi modificari la nivelul mucoasei din casa timpanului si de la nivelul trompei lui Eustachio. Edemul de la nivelul trompei, la care se adauga obstructia generata de amigdala faringiana inflamata si plina de secretii, duce la o afectare a motilitatii acesteia. Astfel, apare otita medie acuta congestiva, urechea este infundata, timpanul este inflamat si durerea nu este accentuata; in aceasta faza, de obicei predomina celelalte semne ale racelii precum secretiile nazale (rinoree), respiratia ingreunata (obstructia nazala), disfagia. – (dificultatea de a inghiti alimentele).
Daca evolueaza, otita medie acuta congestiva devine otita seroasa, adica inflamatia mucoasei din ureche determina aparitia exudatului, un lichid initial steril; otita seroasa se manifesta cu scaderea auzului, este de cele mai multe ori nedurerosa si poate trece neobservata.
Daca este diagnosticata si tratata la timp acest tip de otita se poate vindeca, altfel poate evolua spre cronicizare sau poate evolua zgomotos, prin suprainfectia exudatului, spre otita medie acuta purulenta, cu dureri de urechi (otalgie), febra, alterarea starii generale, la copii mici cu tulburari gastro-intestinale, diaree, varsaturi, dureri abdominale. Timpanul se poate perfora sub presiunea secretiilor, iar puroiul se evacueaza la exterior.
Uneori evolutia este rapida, in prima zi de raceala poate aparea otita medie acuta purulenta cu durere, febra si stare generala proasta; din pacate, de multe ori parintii nu merg cu copilul la medic si isi dau seama ca auzul acestuia i-a fost afectat de-abia dupa ce dispar simptomele de raceala.
Sugarul nu ne poate spune exact ce il doare, doar ne indica o posibila problema printr-o stare generala alterata, plange, se freaca la urechi, are febra. De aceea, in acest caz, o otita nediagnosticata la timp poate duce la complicatii grave cum ar fi: otomastoidita acuta supurata, prin fuzarea infectiei la osul mastoidian cu sau fara paralizie de nerv facial, labirintita, prin fuzarea infectiei la urechea interna, sau si mai grav, infectia poate sparge corticala osoasa si se poate extinde la substanta cerebrala, dand meningita sau abces cerebral, afectiuni care necesita interventie chirurgicala de urgenta.
Ce putem face?
Este bine sa stim ca unele otite pot fi prevenite, altele doar tratate.
Dar in toate cazurile trebuie sa toaletam corect nasul copilului: lavaj cu ser fiziologic sau apa de mare, aspiratie la copiii care nu isi sufla singuri nasul (batista sugarului este un ajutor de nadejde pentru parinti), instilatie de vasoconstrictoare. Apoi, dupa consultarea pediatrului si specialistului ORL, este importanta administrarea de antiinflamatoare, ibuprofen, paracetamol, de substante pentru fluidifierea secretiilor, de antihistaminice si vitamine. Nu este indicata folosirea picaturilor de ureche deoarece nu ajuta – problema este in spatele timpanului unde picaturile oricum nu ajung, iar in cazul unui timpan perforat trebuie evitata patrunderea apei in ureche. Toaletarea urechii se va face doar la exterior cu prosopul, dupa baie.
Prezentarea la un consult la pediatru sau la specialistul in ORL este absolut necesara in cazul unor rinofaringite trenante sau a suspiciunii de durere la nivelul urechii, atunci cand copilul sugar plange, e agitat, isi freaca urechile, are febra, tulburari digestive sau in cazul in care din ureche se scurge un lichid. Daca observati o cantitate crescuta de cerumen sau secretii din urechile copilului dumneavoastra, adresati-va medicului pediatru.
Prima tendinta a parintelui este sa ii amelioreze copilului starea administrandu-i medicamente inainte de a-l duce la control. Evitati automedicatia deoarece poate ascunde simptome ale evolutiei bolii.Tratati cu atentie si monitorizati otitele deoarece pot duce la afectarea definitiva a auzului.
Nu ii administrati copilului antibiotice, medicul va va recomanda tratamentul, daca, pentru cat timp si ce antibiotic va fi prescris, in ce doza, sub ce forma. O otita odata diagnosticata trebuie urmarita pana la vindecare pentru ca disparitia durerii nu coincide intotdeauna cu vindecarea.
Otita acuta supurata, incorect sau insuficient tratata, se poate transforma in otita seroasa cronica, adica lichidul din urechea medie se transforma intr-o substanta gelatinoasa, timpanul se ingroasa si copilul nu mai aude. Afectiunea este nedureroasa, cu stare generala normala, dar poate duce la afectarea definitiva a auzului. Sau se poate transforma in otita medie cronica supurata, adica poate persista perforatia timpanului, fara durere si cu o scadere minima de auz, dar urechea e pasibila de a se infecta si de a curge la orice raceala, iar auzul va fi afectat in timp. De aceea, evitati automedicatia si adresati-va medicului specialist.
Nu de putine ori parintii reactioneaza refractar la recomandarea medicului de a exciza chirurgical polipii pentru vindecarea completa sau pentru evitarea recurentelor, operatie insotita sau nu de excizarea amigdalelor (amigdalectomie), in scopul de a elibera rinofaringele blocat de o amigdala prea mare si de a usura drenajul secretiilor. Facuta in prezent sub anestezie generala, cu spitalizare de o zi si disconfort minim pentru copil, operatia de polipi nu trebuie evitata si nici amanata daca circumstantele o cer.
Uneori este necesara montarea unui aerator transtimpanal pentru a facilita eliminarea secretiilor din urechea medie si evitarea unor complicatii nedorite pe termen lung. Aceasta procedura se face sub anestezie generala, nu este laborioasa, aeratorul, care este de fapt un tubulet de plastic, se elimina singur in trei – sase luni, iar timpanul ramane intact.
Tratate corect, otitele, chiar recurente, se vindeca fara sechele
Ca parinti trebuie sa stim ca:
– un copil excesiv imbracat va transpira si va raci mai usor
– un nas incorect curatat sau necuratat poate genera o otita
– durerea cauzata de otita se amelioreaza administrand ibuprofen, paracetamol si, in general, cedeaza definitiv dupa administrarea antibioticului recomandat de medic
– nu este necesar sa folosim picaturi de urechi, nici vata sau alte pansamente in urechile copilului
– urechile trebuie lasate libere si sterse doar la exterior cu prosopul
Si mai ales, trebuie sa stim ca exista copii care vor face otita oricat de bine i-am ingriji si atunci este bine sa ii ducem la medic doar pentru a ne asigura ca totul este in regula.
Centrul Medical Medsana este prezent si pe FB, puteti afla si alte informatii utile accesand Pagina Medsana Romania.
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
- Te inscrii la Newsletter (vei primi saptamanal un email cu ultimele articole publicate)
- Dai Like Paginii de FB Meseria de parinte
- Te inscrii in Grupul De FB Meseria de parinte
- Dai Subscribe la canalul de YouTube Meseria de Parinte
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
One thought on “Otita, cum o prevenim si cum o tratam”