“De ce?”

Sharing is caring:

Exista o perioada, undeva in jurul varstei de 3 ani, cand cei mici devin extrem de exasperanti pentru ca intreaba intr-una “de ce?“. Nici n-ai terminat de raspuns ca ei deja sunt pregati: “da’ de ce?”. Raspunzi din nou si… “da’ de ce?”. La un moment ai impresia ca fac misto de tine, si e nevoie de nervi de fier ca sa-ti pastrezi calmul si sa raspunzi tirului de intrebari, uneori fara rost.

Este o perioada foarte delicata, in care cei mici isi formeaza niste deprinderi foarte importanta in viitor, de a fi curiosi, interesati de ce ii inconjoara, dornici de a afla raspunsuri si de a descoperi lumea.

Daca in perioada de care va povestesc, cei mici primesc raspunsuri de genul “mai taci, ma’ din gura, ce tot intrebi atata, prea vrei sa le stii tu pe toate“, “m-ai zapacit de cap, intrebi intr-una si nu tii minte nimic, nu vezi ca esti prost?” etc., probabil ca atitudinea lor viitoare va fi una pasiva, in care lucruri se vor intampla in fata lor fara sa-i intereseze, iar viata va trece pe langa ei fara sa-i faca sa simta ca traiesc.

Perioada lui “de ce?” este in acelasi timp un moment in care cei mici invata sa se descopere si in care, cu putin ajutor reusesc, sa-si cunoasca emotiile si sa ia niste decizii importante si hotaratoare pentru viitoarea viata de adult.

In momentele de cumpana, vor invata sa se intrebe “de ce?“, si vor cauta raspunsuri care sa-i satisfaca si sa-i ajute sa evolueze. Vor vrea mai mult decat sa se resemneze si sa-si accepte soarta. Vor reusi sa faca o introspectie in sinele lor si sa gaseasca intelepciunea de a accepta explicatii incomode care ii pun in postura de a lua decizii radicale.

Stim cu totii cum e cand te intrebi:

De mi se intampla tocmai mie?” – “Pentru ca am ghinion“.

De ce nu ma iubeste?” – “Pentru ca nu sunt destul de frumoasa.

Raspunsuri gresite care nu ajuta la nimic. Atitudini de invinovatire si resemnare, care nu rezolva nimic.

Daca am fi invatati cu totii, de mici, sa cautam raspunsuri care sa ne ajute si sa ne ridice in loc sa ne traga in jos, probabil ca am trai intr-o lume mai buna, cu oameni fericiti si impliniti.

inspirational quotes for kids (9)

Sharing is caring:

  • Article By :
    Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama – de Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*