O copilarie fericita (si) cu ajutorul imaginatiei

Cand fetele erau mici si trebuiau sa mearga la gradi aproape fiecare dimineata era un cosmar. Plansete si multa jale, pentru ca “nu vor la gradi, vor sa stea acasa”. Dar de ce “trebuie” sa mearga ele la gradi?

Zi de zi aceeasi intrebare la care eu raspundeam in acelasi fel. Si inca nu aveam intelepciunea de a schimba metoda daca am vazut ca nu da rezultate 🙂 , credeam ca daca repet mult aceeasi informatie, in final o sa le conving. Nici vorba.

Salvarea a venit dintr-o directie la care nu m-as fi gandit niciodata. Aveam un motan care mergea cu noi pana la masina (in afara curtii adica) iar uneori ne insotea o parte de drum, pana ajungeam la o intersectie unde o luam in directii diferite.

Amandoua au remarcat fenomenul si, curioase, m-au intrebat unde se duce motanul. Fericita ca au incetat cu plansetele le-am zis intr-un moment de inspiratie ca se duce la gradi 🙂 . Au ramas cu gura cascata amanadoua, mute de uimire si cand s-au dezmeticit putin au inceput sa ma descoasa despre viata ascunsa a motanului, despre prietenii lui, despre gradinita si toate cele.

Asa a inceput totul. Intai le-am inventat eu cateva povesti apoi imaginatia lor a inceput sa functioneze din ce in ce mai repede si mai bogat.

imagiantie-2

foto

Se spune ca imaginatia este sursa tuturor realizarilor umane. Tot ce ne inconjoara initial a fost doar un gand in imaginatia cuiva. Daca acele imagini nu ar fi existat in mintea creatorilor, nimic nu ar exista pe lume.

Cand vine vorba de copii, imaginatia este cea care ii ajuta sa-si rezolve problemele, sa aiba idei inovative si sa creeze jocuri si povesti. Imaginatia este esentiala in procesul de invatare, ganditi-va doar cum cei mici invata la istorie despre oameni si fapte pe care nu le-au vazut niciodata. Compunerile la romana sunt rezultatul exclusiv al imaginatiei, iar matematica, credeti-ma poate fi o poezie fara sfarsit daca iti imaginezi versurile potrivite.

Imaginatia celor mici poate fi dezvoltata inca din copilaria mica prin inventarea de povesti, asa cum am facut eu cand nu voiau la gradi, iar apoi, dupa ce invata sa citeasca cartile sunt cea mai importanta unealta pentru dezvoltarea acestei aptitudini.

Se spune si ca imaginatia este mai importanta decat cunoasterea. Pentru ca e usor sa memorezi informatii dar e greu sa le aplici in viata de zi cu zi fara ajutorul nepretuit al imaginatiei.

Nu cred ca e cazul sa repet faptul ca pentru a-si dezvolta imaginatia copiii au nevoie de experiente reale in lumea inconjuratoare, au nevoie de contact si interactiune cu alti copii, au nevoie sa alerge, sa se joace in praf sau sa danseze in ploaie.

Sigur, si filmele si documentarele au rolul lor, insa acestea nu ne apartin si nu fac decat sa ne distreze pastrandu-ne intr-o stare pasiva si nu una creatoare. Asa cum imi spunea chiar Alexandra dupa primele carti citite: “mami, mie imi place mai mult sa citesc ca asa imi imaginez eu ce vreau pe cand daca ma uit la un film sunt obligata sa vad ce si-au imaginat altii” 🙂 .

Am scris acest articol inspirata de campania “Copilarie Fericita“. Consider ca Imaginatia este darul cel mai de pret pe care il avem ca sa ii ajutam pe copii sa treaca peste orice probleme si sa creasca fericiti. Coincidenta sau nu, imaginatia este una dintre cele cinci valori promovate in aceasta campanie  initiata de Tedi.

Iar ideea centrala este ca ca noi, parintii, suntem universul si inspiratia celor mici.

In speranta ca v-am inspirat si pe voi sa le creati celor mici cadrul necesar pentru a-si dezvolta imaginatia si pentru a avea o copilarie fericita, va astept in fiecare zi pe blog cu noi articole interesante.

Ca sa fiti la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uitati sa dati Like Paginii de FB   si sa va inscrieti la Newsletter.

PS: Le-am rugat pe fete sa-mi deseneze imaginatia. Iata ce a iesit 🙂 .

imaginatie-tedi

 

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “O copilarie fericita (si) cu ajutorul imaginatiei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *