Ministerul Educatiei anunta ca NU isi asuma strategia nationala pentru educatie parentala

Dupa cateva saptamani in care am urmarit cu interes dezbaterea online despre “Strategia nationala pentru educatie parentala” lasanta de Ministerul Educatiei, iata ca in sfarsit avem o pozitie finala si oficiala.

Va reamintesc ca Ministerul Educatiei Nationale dorea infiintarea unei retele de educatori parentali caresa-i invete pe elevi sa nu aiba “mentalitati conservatoare” si atitudine care “idealizeaza familia traditionala” si sa le creasca interesul petnru o “noua cultura familiala” si “respectul pentru diversitate”.

Printre altele, in “Strategia nationala pentru educatie parentala” lasanta de Ministerul Educatiei nationala, se mai specifica urmatoarele:

“Părinții trebuie să renunțe la mentalitătile conservatoare. La nivelul percepției largi, în accepțiunea conservatoare, respectarea legilor morale produce efecte pozitive, nerespectarea lor produce efecte negative. Această viziune trebuie eliminată.”
“Copiilor li se va prezenta o nouă idee de familie, care poate insemna ORICE combinație de persoane, eliminând modelul natural, întrucat familia este “o constelație de idei, imagini si terminologii, creată si recreată permanent de practicile socio-culturale”.” (
“Copiii trebuie sa aibă “respect pentru diversitate”. Prin conceptul extins de diversitate se va putea înțelege și mult vehiculata idee de diversitate sexuală: comportamentul heterosexual si homosexual vor fi prezentate ca două alegeri valide de viață, fără nici o diferentă între ele. “

Puteti vizualiza aici documentul publicat pe site-ul Ministerului, privind “Strategia nationala pentru educatie parentala”.

Reactiile opiniei publice au fost foarte puternice si bine documentate. Ce deranjeaza cel mai tare?

  • parintii au prin Constitutie dreptul fundamental de a-si educa copiii potrivit propriilor convingeri iar libertatea gandirii si a opiniilor nu poate fi ingradita sub nici o forma, nimeni neputand fi constrans sa adopte o opinie contrara convingerilor sale (art. 29).
  • prin urmare, statul are obligatia de a fi neutru fata de convingerile si optiunile diverse ale parintilor in educatia copiilor (mai traditionaliste sau mai avangardiste, mai conservatoare sau mai progresiste) si sa nu caute sa favorizeze impunerea uneia in dauna celorlalte prin parghiile pe care le are la indemana
  • guvernul nu e Dumnezeu pentru a fi el insusi izvor moral si axiologic, functionarii sai nu se situeaza deasupra celorlalti cetateni in puterea de a evalua care optiune de viata sau perspectiva asupra lumii e justa si care e cea gresita.
  • abordarea ministerului pleaca de la presupozitia -la care nu e indreptatit- ca optiunea pentru modelul traditional sau cel conservator este a priori gresit sau, cel putin, inferior celui progresist si ca schimbarea este din start preferabila continuitatii. O intrebare morometiana se impune a fi adresata ministerului: pe ce te bazezi?
  • impunand ca singura valida si dezirabila o anumita optiune nu obtii „diversitate”, ci uniformitate; diversitatea rezulta din coexistenta mai multor modele concurente in societate si din neutralitatea statului fata de ele.
  • (re)educarea dupa un model ideologic impus de stat e o caracteristica a societatilor totalitare, care au tendinta de a interveni inclusiv asupra constiintelor oamenilor
  • pe de alta parte, impunerea unor cursuri de parenting parintilor e oarecum hilara; sistemul educational rateaza educarea copiilor si crede ca va reusi educarea parintilor? Cei 70 de milioane de euro anual care vor fi inghititi pentru plata formatorilor de parinti ar fi investiti mai bine in calitatea infrastructurii educationale, decat in tentative de spalare de creier care, desi nu vor schimba relationarile parinte-elev deja bine inradacinate din primii ani, vor sluji acceptarii ideii ca modelul prelucrat este singurul valid si reperul in raport de care vor fi judecate toate actiunile noastre”.

Printre cei care au luat cele mai ferme pozitii contra aceste strategii se numara:

  1. FNAP-IP, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” precizează, într-un comunicat, că nu susțin „Strategia Națională de Educație Parentală”, pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației Naționale și ulterior retrasă. Menționând că deși sunt partenere ale ministerului, cele trei federații nu au fost consultate de MEN, FNAP-IP, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” subliniază că faptul că Academia Română și Biserica Ortodoxă se opun acestei strategii, întărește hotărârea luată de cele trei federații, de a nu susține strategia Ministerului Educației.  Detalii aici: Trei federatii sindicale din Invatamant se pronunta impotriva strategiei nationale de educatie parentala
  2. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București (ARCB), Francisc Doboș, explică, într-un comunicat postat pe site-ul Arhiepiscopiei, poziția Bisericii Catolice față de  Strategia Națională pentru Educație Parentală, în condițiile în care draftul unei scrisori pe care Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) ar urma să o trimită premierului Dăncilă sublinia că atât BOR cât și Biserica Catolică sprijină această strategie de reeducare a părinților.
    Potrivit preotului Francisc Doboș, propunerea de document care a fost postată pe site-ul MEN și mai apoi retrasă „este din start în contradicție vădită cu antropologia creștină, cu viziunea și învățătura creștină despre om”. Aducând drept argument o frază-cheie din această strategie, părintele Francisc Doboș subliniază că „Biserica Catolică nu se poate asocia în nici un caz cu acest proiect „educativ” care are la bază colonizarea ideologică de tip gender a naturii umane”. Detalii aici: “Părintele Francisc Doboș (ARCB), despre strategia națională pentru educație parentală: Biserica Catolică nu se poate asocia în nici un caz cu acest proiect „educativ”.”
  3. Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP) a anunţat joi, 5 iulie 2018, că nu va susţine strategia educaţională, pusă în dezbatere luna trecută de Ministerul Educaţiei.

FNAP îşi manifestă deschiderea pentru „o strategie naţională de educaţie parentală, o strategie care să fie iniţiată de către Parlamentul României şi continuată de către MEN cu sprijinul inspectoratelor şcolare”, astfel încât să existe „un punct de vedere unitar care să reflecte dorinţele părinţilor şi specialiştilor în educaţie”.

Federaţia Asociaţiilor de Părinţi transmite în comunicat faptul că strategia propusă „lamentează”, în mod explicit, „mentalitatea conservatoare a părinţilor României privind creşterea şi dezvoltarea copiilor”.

Dreptul la viaţa intimă, este un drept garantat de legislaţia în vigoare, în consecinţă, valorile transmise copiilor/elevilor noştri trebuie să ţină cont de propriile convingeri morale şi religioase”, se precizează în comunicat. Detalii aici: Federaţia Asociaţiilor de Părinţi nu susţine strategia educaţională propusă de Ministerul Educaţiei

 

 

Astazi, Ministerul Educației Naționale precizează, într-un răspuns pentru site-ul stiripesurse.ro, că a retras proiectul strategiei naționale de educație parentală, în urma opiniilor primite și că nu își  poate asuma forma pusă în dezbatere publică.
„Proiectul de strategie la care vă referiți a fost elaborat în cadrul programului „Promovarea strategiei naționale pentru educația parentală”, implementat de Fundația Copiii Noștri (FCN), în parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil (FONPC) și Organizația Formation des Parents din Elveția și a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției.
– Draftul Strategiei Naționale pentru Educație Parentală a fost definitivat de către UNICEF și Fundația Copiii Noștri, ca urmare a contractului de consultanță încheiat între UNICEF și Fundația HoltIS.
– În acest moment, proiectul „Strategiei Naționale pentru Educație Parentală” a fost retras de pe site-ul Ministerului Educației Naționale și din consultare publică și a fost retransmis inițiatorilor. Dat fiind feedback-ul colectat din partea persoanelor interesate, precum și necesitatea de a îmbunătăți proiectul de strategie, MEN nu își poate asuma în actuala formă acest document”, precizează comunicatul ministerului.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

2 thoughts on “Ministerul Educatiei anunta ca NU isi asuma strategia nationala pentru educatie parentala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *