3 secrete pentru “Cele mai gustoase lipii de casa” coapte pe aragaz

Sharing is caring:

Am o slabiciune pentru lipiile stropite cu ulei de masline si presarate cu sare si ierburi de Provence. Lipii de casa 

A fost o perioada de cativa ani, cu mult timp in urma, cand alegeam restaurantele la care mergeam, doar daca aveau aceste lipii in meniu. Le comandam in acelasi timp cu bauturile, impreuna cu smantana sau ardei iute, si pana veneau felurile principale, eram deja satui.

Cam asa se intampla si acum, doar ca acasa, alaturi de toata familia. De cand am invatat sa le prepar singura, am invatat si ca nu e nevoie sa ma chinui sa mai gatesc ceva foarte sofisticat pe langa. Lipii de casa 

Le mancam goale sau cu branza, rosii, sos de usturoi, zacusca, vinete sau doar o salata de rosii. Sau… cu cascaval ras deasupra si masline, ardei, ceapa, ciuperci, si avem un fel de pizza cu legume crude, o nebunie foarte sanatoasa.

Reteta pentru lipii de casa

Reteta este una foarte simpla, din doar 2 ingrediente: faina si apa (aprox 1 la 2). Adica pun o cana de faina si 2 de apa, astfel incat sa obtin un aluat moale si care nu se lipeste de mana. Mai adaug un pliculet de drojdie de bere si putina sare. Cand formez bilutele pentru lipii, imi dau cu ulei pe mana iar aluatul devine foarte usor de modelat. Lipii de casa 

Oricand sunt in pana de idei sau de ingrediente, apelez la aceste lipii pentru ca se fac extrem de repede si sunt incredibil de gustoase. Nu dureaza mai mult de o ora sa le am deja pe masa si vreau sa va spun cele trei secrete ale mele:  Lipii de casa 

  1. Organizarea: La fel ca la orice alta reteta, sincronizarea este de baza. Daca vin copiii ACUM si spun ca le e foame, nu pot sa aman o ora momentul mesei. Asa ca le dau altceva sa manance si aman momentul lipii pentru o data ulterioara. Daca, insa, stiu ca fetelor de li se va face foame peste aproximativ o ora, ma apuc sa fac aluatul si imi beau cafeaua linistita inca 30 de minute. De-abia dupa aceea anunt ca ne pregatim de masa, sa vina toti sa ma ajute cu farfurii & staff.
  2. Framantarea aluatului: Imi place la nebunie sa framant paine si cred ca sunt peste 5 ani de cand mancam aproape exclusiv paine facuta in casa. Am postat pe blog mai multe metode de a face paine (metode nu retete 😛 ) si chiar daca fiecare are avantajele ei, trebuie sa recunosc ca masina de paine este preferata mea. Framanta foarte bine aluatul, astfel incat painea iese pufoasa iar eu castig foarte mult timp in care pot sa ma ocup de altceva. Pentru mine, cuvantul de ordine este eficienta, iar asta se aplica si in bucatarie. Daca pot sa beau o cafea in timp ce aluatul este framantat de masina de paine, sau daca pot sa prepar alte feluri de mancare, atunci sunt fericita. Lipiile de astazi le-am facut cu o masina de paine Panasonic pe care am primit-o sa o testez. Dupa o luna in care doar am pus gredientele in cuva, cred ca imi va fi tare greu sa revin la framantatul cu mana. Imi place acest cuptor de paine de la Panasonic pentru ca:
    • Are senzor de temperatura
    • Are dozator de drojdie
    • Are dozator de stafide si nuci
    • Are 17 tipuri de programe de coacere
    • Are o tava mi-nu-na-ta, cu strat neaderent care nu se murdareste niciodata. Nu trebuie decat sa dau cu putina apa pe ea si gata, e ca noua!
    • Are cronometru digital pentru 13 ore
    • Mai multe detalii despre acest model gasiti aici.

3. Coacerea: Gratarul de fonta este un alt secret pe care il am in maneca. Mult timp am copt lipiile in tigaie si va spun din start ca sunt oricum foarte gustoase. Insa acest gratar le ofera o aroma de fum, le arde putin si lasa dungile acelea specifice asa ca daca nu aveti unul in casa, va recomand sa faceti orice efort si sa va achizitionati unul. Eu l-am cumparat si pe al doilea, asa ca pot sa coc cate 6 – 8 lipii simultan. Din acest motiv, sa coc lipiile facute dintr-un kg de faina, imi ia maxim 10-15 minute. Totul e rapid, mancarea e calda si foooarte gustoasa in cel mai scurt timp.  Lipii de casa 

Va doresc pofta buna si astept sa-mi spuneti cate dintre secrete ati incercat!

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Sharing is caring:

  • Article By :
    Buna, Eu sunt Ana Maria Mitrus, sunt casatorita – cu Cristi, si sunt mama - pentru Alexandra si Andreea. Imi place sa petrec foarte mult timp cu familia mea si sa ma implic in tot ce inseamna cresterea si educatia fetitelor. Imi place sa cos si sa mesteresc, imi place sa citesc si sa aflu lucruri noi si interesante in orice domeniu. Imi plac oamenii care au ceva de spus si de la care pot sa invat ceva. Imi plac animalele, imi place sa merg cu rolele si imi place marea. Ma bucur de viata si sunt recunoscatoare pentru tot ce am.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*