How it’s made – In vizita la fabrica Danone


Emisiunea How it’s made / Cum se fabrica, e una din preferatele mele. Ma fascineaza sa vad cum din niste materii prime iau nastere tot felul de obiecte, cum sunt prelucrate, finisate, ambalate. Imi plac liniile de productie care umplu sticle, lipesc etichete, sigileaza dopuri, ambaleaza in cutii… Daca urmariti emisiunea stiti la ce ma refer.

sursa foto

Cand am primit invitatia sa vizitez fabrica Danone din Bucuresti am fost castigata inca de la titlu. Nu puteam sa ratez o “emisiune live” How it’s made :). Am ajuns la fabrica intr-o zi cu soare, putin intrigata recunosc, pentru ca, asa cum probabil stiti, firma Danone este una dintre cele mai controversate firme producatoare de produse lactate de la noi. Asa cum au recunoscut si reprezentantii firmei, exista o multime de legende urbane legate de numele “Danone”, unele datorate nestiintei, altele datorate unor rau intentii iar altele pur si simplu exista.

Ne-am adunat in sala de conferinte unde s-au facut niste scurte prezentari si unde ne-am “echipat” pentru vizita. In primul rand ne-am scos toate bijuteriile (cu exceptia verighetei – am apreciat asta 🙂 ), apoi ne-am pus halate, capeline (rosii ca sa se vada ca suntem vizitatori) si botosi peste incaltaminte. Am primit ochelari de protectie, dopuri pentru urechi, ne-am spalat pe maini si am inceput vizita propriu zisa.

A fost exact asa cum ma asteptam, inca din prima incapere ne-a intampinat o retea de conducte prin care se deplaseaza laptele si iaurtul. Am avut parte de o multime de explicatii tehnice interesante, pe care din pacate nu pot sa vi le redau deoarece gentile si toate bunurile personale au fost lasate in sala de conferinte. Din acest motiv nu am putut sa mi le notez asa ca ce o sa va redau din memorie este un procent foarte mic. (Si sper fara greseli majore 🙂 ).

Fabrica Danone este localizata in fosta fabrica de lactate Colentina construita in 1973, care a fost cumparata si reamenajata de Danone in 1998. Fabrica este automatizata in proportie de 75% ceea ce a fost foarte bine (pentru mine) pentru ca am putut sa studiez de aproape liniile de ambalare, sigilare si etichetare :). Din alt punct de vedere, existau destul de putini muncitori avand in vedere volumul productiei, ceea ce nu mai este la fel de bine.

Am retinut ca fabrica Danone are contracte cu fermieri romani de la care colecteaza laptele, ca exista diverse programe de sustinere a fermierilor, incepand cu achizitionarea de aparatura specifica si terminand cu colectarea fructelor ce vor fi folosite in iaurturile cu fructe.

Iaurturile cu fructe contin un gem foarte concentrat care este preparat in Polonia, din fructele colectate la noi in tara.

Toate instalatiile se curata automat, exista parametrii de timp, de durata si de concentratie a solutiilor de curatare.

Laptele colectat de la ferme se separa in lapte degresat si smanatana, dupa care se fac diverse combinatii intre cele doua, rezultand produse cu diferse niveluri de grasime.

Pentru fabricarea iaurturilor se folosesc niste fermenti furnizati de un producator din Danemarca Chr. HansenAcesti fermenti se adauga in laptele cu diverse niveluri de grasime iar rezulatul este iaurtul.

M-am dus in aceasta vizita si cu dorinta de a adresa cateva intrebari care ma framanta, referitoare la probleme foarte importante legate de sanatate si nutritie.

In ultimul timp, in tara exista foarte multe cazuri de dereglari hormonale grave la copii iar principalul suspect ascuns este soia (modificata genetic) si produsele derivate: faina, lecitina etc. Multe produse alimentare contin lapte praf care poate fi compus in procent destul de mare din soia. Producatorii specifica pe ambalaj ca produsul contine lapte praf dar nu mentioneaza soia. Ei bine una din intrebarile mele se referea la acest subiect, la existenta laptelui praf (respectiv soia) in produsele Danone. Raspunsul a fost ca da, in unele produse (sau in unele perioade) exista suplimentari de lapte praf. Explicatia este data de faptul ca in unele perioade ale anului concentratia de proteine din laptele de vaca scade, dar pentru ca standardele de productie si calitate sunt fixe, este nevoie de adaugarea de lapte praf pentru atingerea parametrilor standard. Nu am apucat sa aflu si despre ingredientele laptelui praf dar, daca subiectul vi se pare interesant va invit pe voi sa o faceti si sa-mi spuneti si mie ce ati aflat.

Un alt subiect de interes se refera la nivelul de antibiotice existent in lapte. Ei bine, aici avem un raspuns clar, testele care se fac detecteaza orice urma de antibiotic in lapte. In cazul in care laptele este contaminat cu antibiotice, este refuzat si trimis inapoi la ferma.

O discutie foarte interesanta s-a dezvoltat pe informatia ca unele produse Danone sunt imbogatite cu calciu si vitamina D. Am elucidat ca existenta unei concentratii mari de calciu se datoreaza extragerii acestuia din zer (deci sursa este 100% naturala), dar nu am elucidat care e treaba cu vitamina D. Este naturala sau este de sinteza? Ni s-a promis ca vom avea un raspuns in cel mai scurt timp. (Chiar, exista extrase de vitamina D naturala, ce stiti?).

De la discutia de mai sus, s-a dezvoltat o alta, referitoare la necesitatea imbogatirii produselor pentru copii cu calciu si vitamina D. Ni s-a spus ca formulele produselor Danone sunt adaptate in functie de specificul fiecarei tari, iar la noi s-a facut un studiu in 2008, pe 300 si ceva de copii cu varste intre 3 si 6 ani iar rezultatele studiului au aratat ca in Romania exista un consum foarte mic de produse lactate si implicit un aport de calciu foarte mic (asa zice studiul nu eu :P) si cred ca mai exista ceva si despre rahitism. Astfel, in urma acestui studiu s-a decis imbogatirea produselor pentru copii cu calciu si vitamina D. (Voi ce parere aveti despre aceasta decizie?).

In final ne-a fost prezentat un nou produs Danone “Branzica de casa” ce se adreseaza copiilor cu varste intre 6 luni si 4 ani. Acest produs este o premiera mondiala si este fabricat in exclusivitate pentru Romania, in Polonia :P. Un motiv pentru care a fost dezvoltat acest produs este faptul ca in Romania, atentie, exista un trend ascendent de cerere a produselor lactate albe (plain). Fata de alte tari, unde se cer iauturi cu fructe de exemplu, in Romania se prefera iaurturile simple “naturale” (fara alte adaugiri indiferent ca sunt fructe sau arome). Noi, in sala, am concluzionat ca mamele romance inca mai fac gem 🙂 sau ca prefera fructele naturale pentru a le amesteca cu iaurtul. Concluzia Danone este un pic diferita: situatia economica precara a populatiei nu permite achizitionarea de iaurturi cu fructe, care sunt mai scumpe.

Mai aveam multe intrebari pe care as fi dorit sa le pun dar, cu toate ca durata vizitei a fost prelungita cu o jumatate de ora, timpul nu a fost de ajuns. Pe de o parte pentru ca vizitarea fabricii a durat mai mult decat au preconizat organizatorii (asa cum v-am spus a fost foarte interesant) si pe de alta parte pentru ca reprezentantii Danone au fost extrem de draguti si au raspuns la foarte multe intrebari.

Foarte important, este faptul ca intrebarile mele nu vor ramane fara raspuns, exista un telefon al consumatorului unde poate suna oricine. De asemenea pe site exista un formular de contact unde se pot adresa, de asemenea, intrebari. Va invit sa cereti si voi informatii si raspunsuri pentru toate dilemele care va framanta (legate de produsele lactate in general si de produsele Danone in special) si va astept sa-mi spuneti si mie tot ce veti afla.

Mai multe poze gasiti pe pagina de FB. Iar la final as vrea sa va intreb care sunt criteriile pe baza carora alegeti produsele pe care le consumati? Firma, tara de origine, gust, ingrediente?

 

Comenteaza cu contul de FB

20 thoughts on “How it’s made – In vizita la fabrica Danone

  1. adica cum branzica este fabricata exculsiv pentru romania in polonia? cat de handicapati sunt astia sa promoveze asa cevaq? numai pentru asta si nu as cumpara de la ei.

  2. Eu nu le dau si nu o sa le dau niciodata produse Danone copiilor mei. Sunt cele mai nesanatoase de pe piata si e evident ca lumea incepe sa se informeze, de-aia va cheama sa le faceti reclama.

  3. eu nu sunt de acord cu imbogatirea asta artificiala a alimentelor de catre producatori. pana la urma eiu sunt furnizori de alimente si nu se ocupa cu sanatatea publica. daca ar imbogati toti cu calciu, vitamina D, iod, magneziu, fier etc toate alimentele unde am ajunge? ne-am duce naibii cu totii. ne-ar iesi calciul pe nas si fierul prin urechi. sa lase producatorii de medicamente sa se ocupe de astea si ei sa-si vada de mancare.

  4. eu cumpar in primul rand produse romanesti iar in al doilea rand ma uit pe eticheta sa vad ce contin. nu am stiut ca laptele praf poate contine soia, o sa ma interesez. am fost convinsa ca e lapte de vaca deshidratat

  5. Sorana, e alegerea ta ce le dai copiilor tai. Cat despre concluzia ca Danone sunt cele mai nesanatoase produse, iti dai seama ca esti subiectiva si ca n-ai nicio dovada, nu? Sau ai? 🙂

  6. Eu cumpar numai produse nemtesti, nu am o explicatie stiintifica pentru asta 🙂 dar am sentimentul ca totusi la ei e totul mai civilizat decat la noi.

  7. Alin, e foarte ciudat si vorba ta, eu zic ca e mai degraba antireclama. Se pare ca in Romania nu exista linie de productie pentru branzica respectiva. Polonia este cea mai apropiata tara unde se poate fabrica branzica.

  8. Monica… tu stii :)). Eu cred ca eticheta see you ingrediente e cea mai importanta. Pe urma conteaza procesul de fabricare respectiv ce se intampla exact see you produsul dar asta probabil ca nu o sa stim niciodata :).

    1. citeam experienta Danone, si eu consumam danone, chiar si "cu fructe" pana sa lucrez in lactate si sa cunosc mai multe despre cum si ce se face cu laptele. Nu doar Danone proceseaza maxim laptele si laptele praf, dau cel mai mic pret pe lapte celor care au animale, si multe altele care nu sunt legende urbane, asa ca pentru mine danone este doar un brand care face ieftin si vinde scump , dar se promoveaza pe muulti bani. Nu au vrut sa fiu rautacios, fiecare alege ce doreste, doar ma amuza aceasta smecherie de marketing, sa primeasca oameni din afara in fabrica, si a se promova pe loc.

    2. de ce zici ca e o smecherie de marketing? eu as zice ca e doar marketing :)). tu nu ai face la fel daca ai avea o afacere si ai vrea sa vorbeasca lumea despre ea?

    3. sigur ca as vrea, dar acest obicei a inceput dupa un eveniment tare neplacut pt ei, de atunci s-au gandit si ei sau au fost oarecum fortati sa isi deschida portile. Si ce ai putea sa vezi in fabrica , ceva atat de important si intrigant, incat sa te convinga ca ei au produse foarte bune si sanatoase?

    4. daca ma intrebi pe mine personal, nimic :). tocmai de-aia nu o sa gasesti nicio mentiune aici cum ca ar avea produse foarte bune si sanatoase. mai mult decat atat, ai vazut ca am ridicat unele probleme mai delicate.
      daca intrebi asa, in general… faptul ca e curat, ca totul e automatizat, ca au lapte de la fermieri romani… conteaza.

    5. si tnuva a luat si altii iau de la romani, lapte, iar de curatenie, nu se pune problema, la cat de sensibil este laptele, ar trebui sa fie inconstienti sa fie altfel, eu am fost si in fabrici mult mai mici si este totul farmacie. acum nu vreau sa formez sau sa deformez opinii, dar eu mi-am schimbat parerea definitiv cu privire la ei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *