Medicamentele homeopate NU vor fi etichetate cu atentionarea “acest produs nu are efecte asupra sanatatii”. Propunerea de proiect a fost respinsa in plenul Senatului

Va spuneam intr-un articol recent ca exista un proiect de lege, cu nr. L485/2018, prin care se dorea ca etichetele medicamentelor homeopate sa contina atentionarea: “acest produs nu are efecte asupra sanatatii“.

Pe langa cele “10 Informatii ADEVARATE despre homeopatie“, puteti citi in articolul respectiv si toate argumentele pentru care aceasta propunere reprezinta un abuz si poate cele mai importante idei sunt ca:

  1. Medicilor homeopati (medici specialisti cu competenta in homeopatie) li se interzice dreptul de a utiliza un medicament reglementat si pus pe piata in mod legal, li se limiteaza actul medical si  se pune la indoiala competenta stiintifica de a alege tratamentul cel mai potrivit pentru pacientul lor.
  2. Pacientilor li se rapeste dreptul la informare corecta asupra tuturor tratamentelor existente.

Astazi revin doar ca sa va informez ca acest proiect de lege nu a trecut de plenul Senatului, era evident ca o consecinta directa ar fi fost modificarea unei legislatii europene adoptata si legiferata de autoritatile competente din Romania.

Exista mai multe directive europene care reglementeaza statutul medicamentelor homeopate, printe acestea enumar doar cateva:

  • Directiva privind codul comunitar cu privire la medicamentele de uz uman (2001/83/CE)
  • Directiva ce introduce dispozitii specifice privind dovada calitatii si sigurantei medicamentelor homeopate (2003/63/CE)
  • Directiva de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman (2004/27/CE)

Daca doriti sa studiati toata documentatia referitoare la reglementarea punerii pe piata a medicamentelor homeopate, va recomand sa mergeti aici: HMPWG report on the regulatory status of the homeopathic medicinal products for human use in EU and EFTA countries

Pentru cei care cred ca homeopatia este doar o “filosofie medicala prestiintifica, chiar mistica, care deriva din aceeasi atmosfera filosofico-mistica precum frenologia, vitalismul sau mesmerismul, care persista inca in virtutea unei inertii culturale pernicioase” (printre care se numara si initiatorii proiectului de lege mentionat mai sus), sunt sigura ca le va folosi sa afle ca medicamentele homeopate nu sunt doar niste suplimente alimentare sau alte produse comestibile, care nu au niciun efect asupra sanatatii.

Medicamentele homeopate au acelasi statut ca si medicamentele alopate, sunt fabricate in aceleasi conditii de siguranta si sunt puse pe piata respectand aceleasi protocoale.

La nivel european exista institutii relevante cu implicare in reglementarea si autorizarea punerii pe piata a medicamentelor homeopate din intreg spatiul european.

Sefii Agentiilor Medicamentului (HMA) sunt reuniti intr-o retea profesionala, iar organizatiile pe care acestia le reprezinta sunt responsabile pentru reglementarea produselor medicamentoase de uz uman si veterinar (inclusiv homeopate), in Spatiul Economic European.

Pe site-ul HMA, pot fi consultate ghidurile generale, ghidurile pe partea de calitate, siguranta, si cu privire la utilizarea medicamentelor homeopatice care stau la baza evaluarii si autorizarii medicamentelor homeopate. (Homeopathic Medicinal Products Working Group)

Toate informatiile de mai sus au stat la baza punctului de vedere prin care s-a respins proiectul de lege. Daca va intereseaza argumentatia completa, gasiti aici punctul de vedere al Guvernului: Punct de vedere Guvern RO L485.

Ma bucur sa aflu ca proiectul de lege care prevedea ca ca etichetele medicamentelor homeopate sa contina atentionarea: “acest produs nu are efecte asupra sanatatii” nu a fost aprobat de plenul Senatului Romaniei, avand in vedere ca toate institutiile europene mentionate mai sus, nu considera ca exista informatii care sa confirme ca medicamentele homeopate nu prezinta beneficiu terapeutic, genereaza sau ar fi putut genera probleme de siguranta care sa justifice si sa motiveze aceasta propunere legislativa.

Proiectul a fost respins de 72 de senatori in plen, 8 au votat pro si 2 s-au abtinut.

Toate informatiile sunt publice si pot fi consultate pe pagina Senatului (L485/2018).

 

Toata povestea asta cu propunerea legislativa a venit cumva, pe fondul “faimosului” studiu australian prin care se sustine ca homeopatia este inutila in tratarea oricarei maladii.

National Health and Medical Research Council (NHMRC), cea mai importanta organizatie de cercetare medicala din Australia a ajuns la aceasta concluzie dupa analizarea aprofundata a mai multor studii existente pe aceasta tema. Doar ca, dupa o perioada de cativa ani in care a fost vanturat ca dovada suprema ca homeopatia nu are niciun efect, incep sa apara la iveala informatii ca studiul nu a fost realizat la standardele etice si stiintifice necesare, ba mai mult, dovezile au fost inventate.

Momentan, atat studiul cat si NHMRC sunt investigate de catre Comisia de Sanatate a Senatului Australian, deoarece exista suspiciunea de fals.

Dar despre adevarul din spatele studiului australian vom vorbi intr-un articol viitor.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

[fblike]

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. 

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *