10 Informatii ADEVARATE despre homeopatie

Atunci cand vine vorba despre informatii reale, concrete si sustinute cu dovezi, lucrurile stau foarte simplu. Daca in articolele anterioare am intrat foarte mult in partea de explicatii si argumente legate de homeopatie, astazi vreau doar sa va prezint niste fapte exacte, care nu au nevoie decat sa fie enumerate intr-o lista.

Sunt adevaruri fundamentale despre homeopatie, reglementari legislative sau informatii cu privire la fabricarea medicamentelor homeopate, care nu lasa loc de interpretari si pe care nimeni nu poate sa le conteste.

10 Informatii ADEVARATE despre homeopatie

 1. Homeopatia este o terapie medicala folosita pe plan mondial, practicata in cadru legal si organizat oficial. Este utilizata in  mod curent de peste 100 de ani, cu rezultate demonstrate stiintific, fiind practicata de catre profesionisti din domeniul sanatatii: medici si farmacisti.
 2. 100 de milioane de cetateni ai UE, aproximativ 29% din populatia UE, folosesc medicamente homeopatice in ingrijirea medicala zilnica (Homeopathic medicinal products. Commission report to the European Parliament and the Council on the application of Directives 92/73 and 92/74). Homeopatia se practica în 40 din 42 de țări europene (World Health Organization, 2001).
 3. In Romania, homeopatia este foarte bine incadrata legal, singurii care au dreptul de a o practica si de a recomanda medicamente homepate sunt absolventii de medicina ( medicii ) cu studii post universitare de specializare ( competenta sau supra-specializare in homeopatie). Concret, vorbim despre medicii specialisti, cu competente in homeopatie, ce acumuleaza in total 12-15 ani de studiu al medicinei, acreditati de catre Ministerul Sanatatii.
 4. In Romania, medicamentele homeopate au statut legal de medicamente si sunt reglementate de Legea 95/2006 privin reforma in domeniul sanatatii.
 5. Medicamentul homeopat se afla sub autoritatea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale din Romania (ANMDM), fiind reglementat, evaluat si autorizat de catre aceasta.
 6. Medicamentul homeopat se supune acelorasi proceduri de obtinere a autorizatiei de punere pe piata ca orice alt medicament, atat in Romania cat si in Europa.
 7. Conform legislatiei europene in vigoare, toate statele membre ale UE au obligatia de a transpune reglementarile privind medicamentele in legislatia nationala.
 8. Medicamentul homeopat este reglementat foarte clar la nivel european, prin directivele urmatoare:
  • Directiva Parlamentului European si a Consiliului 2001/83/EC, din 6 noiembrie 2001
  • Directiva 2003/63/EC, din 25 iunie 2003, care cuprinde mentiuni specifice în legatura cu demonstrarea calitatii si sigurantei medicamentului homeopat, Anexa I a directivei 2001/83/EC
 9. Medicamentele homeopate sunt fabricate prin procedee standardizate, respectand toate normele de calitate si reglementarile legale in conformitate cu reglementarile privin bunele practici de fabricatie (GMP).
 10. Homeopatia este parte integranta din medicina. Medicina este una singura si indivizibila. “Nu exista nici o contradictie intre cele doua medicine (pot fi si altele), cea a lui Hahnemann si cea a lui Claude Bernard, intre studiul similitutudinii si cel al cauzalitatii. Medicina este una. De ce sa creezi poli antagonici intr-un singur tot ? » Denis Demarque, „Samuel Hahnemann, savant de l’ère moderne » 1990

Exista in acest moment un proiect de modificare a Legii 95/2006 prin care se propune inserarea mesajului „acest produs nu are efecte asupra sanatatii” pe etichetele medicamentelor homeopate.

Este un proiect depus de persoane din afara sferei specialistilor in medicina, ba mai mult, nicio asociatie profesionala a medicilor homeopati nu a fost invitata la aceasta initiativa. Nicio autoritate in domeniul medicinei nu si-a dat acordul pentru aceasta propunere.

Medicii care practica homeopatia dupa ce  au au studiat chiar si 15 ani medicina, sunt desfiintati si izolati profesional si moral, argumentadu-se ca practica o “filosofie medicala prestiintifica, chiar mistica, care deriva din aceeasi atmosfera filosofico-mistica precum frenologia, vitalismul sau mesmerismul, care persista inca in virtutea unei inertii culturale pernicioase” – sursa: Expunerea de motive la initiativa legislativa.

Ca o consecinta directa a acestui proiect de modificare a Legii 95/2006,  pacientilor li se rapeste dreptul la informare corecta asupra tuturor tratamentelor existente.

Iar medicilor homeopati (medici specialisti cu competenta in homeopatie) li se interzice dreptul de a utiliza un medicament reglementat si pus pe piata in mod legal, li se limiteaza actul medical si  se pune la indoiala competenta stiintifica de a alege tratamentul cel mai potrivit pentru pacientul lor.

Nu in ultimul rand, prin acest proiect se urmareste modificarea legislatiei adoptata de autoritatile competente din Romania, in conformitate cu prevederile legislative europene in vigoare.

La acest link a fost formulata o petitie prin care se protesteaza impotriva proiectului de modificare a Legii 95/2006, petitie ce a fost semnata deja de peste 5.700 de oameni.

“Protestăm împotriva proiectului de lege înițiat de USR, menit să discrediteze homeopatia și care reprezintă o gravă încălcare a drepturilor pacienților de a beneficia in cunoștință de cauză de o metodă care le-ar putea ameliora calitatea vieții și ar contribui la vindecare, o desconsiderare a numeroaselor evidențe științifice, precum și a reglementărilor naționale și internaționale în vigoare.” 

link petitie 

Petitia a fost initiata de dr. Ileana Rîndașu, Societatea Română de Homeopatie.

 Va incurajez sa semnati si voi aceasta petitie, pentru a stopa o initiativa ce nu are ca scop nici bunastarea medicilor romani dar nici a pacientilor.

Impreuna putem opri un demers care pune intr-o lumina ridicola medicina romaneasca precum si toate autoritatile competente sa reglementeze domeniul medical din Romania.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

 

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

One thought on “10 Informatii ADEVARATE despre homeopatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *