FOTO – Cum arata interiorul Palatului Episcopal din Oradea după incendiul devastator

A fost considerat unul dintre cele mai frumoase palate din țară. Ridicata între anii 1903-1905, clădirea mistuită acum de flăcări a avut o istorie foarte zbuciumată. 

Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost construit după proiectul unui cunoscut arhitect al acelor vremuri, Kálmán Rimanóczy Junior. La parter se aflau biblioteca și birourile administrative, iar la etaj saloanele episcopale.

De palatul episcopal sunt legate și numele regelui Ferdinand și al Reginei Maria, despre care se știe că au locuit în palat în anul 1919, când au vizitat Oradea. Tot acolo, regele și regina au acordat audiențe.

Odată cu desființarea bisericii greco-catolice, în 1948, clădirea a devenit școală populară, iar mai apoi bibliotecă județeană.

După 1989, a revenit la proprietarii de drept, iar în anii trecuți a trecut printr-un amplu proces de restaurare. Anul trecut, exteriorul era deja gata, iar în interior se lucra încă la frescele valoroase desoperite odată cu începerea restaurării.

Clădirea Episcopiei Greco-Catolice a fost un simbol al orașului Oradea și a atras anual mii de vizitatori.

Din pacate, un incendiu devastator a afectat  aceasta bijuterie arhitecturala, iar dupa stingerea lui, au ramas doar ruine.

“Clădirea a fost grav afectată și în ciuda acestui incident extrem de provocator, răspunsul și profesionalismul pompierilor din cadrul ISU – Crișana a fost excepțional, aceștia reușind să prevină răspândirea incediului la parterul Palatului și în clădirile învecinate” se arata intr-un comunicat oficial emis de Instituţia Prefectului Bihor.

Peste 100 pompieri militari au participat la operațiunea din seara de 25 august, cu 12 autospeciale dintre care 2 de intervenție la înălțime. Cel mai important este că nu au fost victime iar faptul că s-a reușit ca un incendiu de asemenea dimensiuni să fie izolat este exclusiv rezultatul modului exemplar în care au acționat pompierii.

Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:

Sharing is Caring! ❤

******************************************************************

Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.

Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro. 

Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii. Calculator Sarcina / Data Probabila A Nasterii

Articolele publicate  pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).

Comenteaza cu contul de FB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *