Elevii de clasa a IIa incep astazi Evaluarea Nationala
Evaluarea nationala pentru elevii clasei a II-a incepe marti, cu probele scrise la Limba romana si Limba materna.
Potrivit calendarului evaluării naţionale la finalul clasei a II-a (EN II), marţi, 7 mai, se desfăşoară probele scrise la limba română şi limba maternă.
Testele de citire aferente acestor discipline vor fi susţinute miercuri.
Testul la matematică este programat joi, în timp ce proba de limbă română (scris şi citit) pentru elevii din rândul minorităţilor naţionale se va desfăşura vineri.
Potrivit Ministerului Educaţiei, evaluarea competenţelor fundamentale dobândite în ciclul primar (finalul clasei a IV-a) va începe în 14 mai, cu proba la limba română, cea la matematică fiind programată în 15 mai, iar cea la limba maternă – în 16 mai.
La rândul lor, elevii claselor a VI-a vor susţine evaluarea competenţelor fundamentale acumulate în ciclul inferior al gimnaziului (V-VI) în zilele de 22 mai (limbă şi comunicare) şi 23 mai (matematică şi ştiinţele naturii). Cumulat, se estimează participarea a peste 550.000 de elevi.
Sălile în care au loc evaluările sunt, de regulă, cele în care elevii îşi desfăşoară activitatea în mod obişnuit. Acestea vor fi adaptate în prealabil, după caz, în funcţie de testul planificat, prin eliminarea oricăror materiale didactice care ar putea influenţa desfăşurarea probelor.
Durata alocată rezolvării este de 30 de minute pentru fiecare test, în cazul elevilor de clasa a II-a, respectiv de 60 de minute pentru elevii claselor a IV-a şi a VI-a.
Testele vor fi evaluate de cadrele didactice din unităţile de învăţământ în care acestea se desfăşoară.
“Rezultatele individuale obţinute la aceste evaluări nu se afişează/nu se comunică public şi nu se înregistrează în catalogul clasei. Rezultatele vor fi valorificate strict la nivelul unităţii de învăţământ prin elaborarea planurilor individualizate de învăţare, acolo unde este cazul, respectiv informarea elevilor şi a părinţilor/reprezentanţilor legali asupra stadiului formării şi dezvoltării competenţelor evaluate”, arată MEN.
Atentie, parinti: prezenta la Evaluarea Nationala NU este obligatorie pentru clasa a II-a, clasa a IV-a si clasa a VI-a. Informatia a fost confirmata in mod oficial de catre reprezentantii Ministerului Invatamantului, care nu au facut altceva decat sa reia ceea ce prevede Legea Educatiei: prezenta elevilor NU este obligatorie la aceste examene de evaluare.
Conform legislatiei in vigoare, elevii pot, sau nu, sa se prezinte la aceste examene, la fel cum notele de la evaluarile nationale pot, sau nu, sa fie trecute in catalog. Alegerea le apartine elevilor, in ambele cazuri.
“Nici Legea educatiei si nici metodologia pentru evaluarea nationala la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a nu prevad ca este obligatorie prezenta elevilor. Aceste evaluari se organizeaza pentru a monitoriza pregatirea elevilor pana la examenul de clasa a VIII-a si pentru a recupera acolo unde este necesar. De altfel, si la evaluarea nationala de la clasa a VIII-a participa doar elevii care vor sa ajunga la un liceu de top. Probabil ca parintii nu vor sa stie nivelul de pregatire al copiilor de la clasa respectiva, dar asta nu are nici un efect negativ asupra incheierii situatiei scolare a copiilor. Este doar o evaluare dupa model standard. Un elev care evita aceste evaluari ajunge sa nu isi cunoasca nivelul de pregatire”, a precizat reprezentantul Biroului de Presa al Ministerului Educatiei Nationale pentru Gazeta De Sud.
#SONDAJ: Ce parere aveti despre aceste evaluari? Credeti ca au vreo utilitate? Copiii vostri au participat?
Ca sa fii la curent cu toate noutatile despre Meseria de Parinte nu uita sa:
Sharing is Caring! ❤
******************************************************************
Meseriadeparinte.ro este un blog personal, proprietarul de drept este Ana Maria Mitrus.
Ca vizitator si deci utilizator al blogului confirmi ca ai citit si esti de acord sa respecti TERMENII SI CONDITIILE stabilite de Meseriadeparinte.ro.
Folosirea acestui blog si a serviciilor continute in el, este gratuita, sub rezerva respectarii de catre vizitatori a acestor termeni si conditii.
Articolele publicate pe Meseriadeparinte.ro se afla sub protectia legilor privind drepturile de proprietate intelectuala (cum ar fi – dar nu limitativ la: L8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, L84/1998 privind marcile si indicatiile geografice).
Cred că se pune prea multă presiune pe copii.
Timp pierdut…și pentru elevi și pentru profesori…
Nu au nicio relevanta aceste teste. Este prea multe presiune pusa pe copii. Din 2 in 2 ani copii dau niste teste nerelevante. Stau si ma intreb, lucrarile de control ce rost mai au? Daca tot se doresc aceste teste, sa le dea cadrele didactice. Sa vedem ce masuri va lua Ministerul dupa rezultatele obtinute se cadrele didactice.
Eu nu le consider foarte utile. Pentru ca
1. Nu reflectă in mod corect nivelul la care se afla un elev fiind corectate de profesorii din institutia respectiva si factorul subiectiv putand influenta rezultatul
2. O data cu un rezultat mai putin bun spre exemplu nu am auzit nici un profesor/invatator care sa dedice mai mult timp copilului respectiv pt a dobandi aceste cunostinte (atentie la clasa este exclusa din prisma neglijarii intregului colectiv )
3. Consider ca era mai bine inainte de a se introduce aceste testari sau evaluari. In ultimii 10 ani am crescut randurile analfabetilor functionali si aceste demersuri catre evaluari nu au adus nimic bun.
4. Ca aceste evaluari sa aiba loc trebuie sa aloci un anume buget( pt plata profesorilor in a supraveghea/corecta lucrarile respective, pt plata agentilor de securitate din ziua respectiva, pt achizitionarea tuturor materialelor care se distribuie-foi,tonnere pt imprimante, etc) din care sunt convinsa ca nu toata suma ajunge in beneficiul copiilor( mai intra si in buzunarele cui trebuie).
Sunt foarte utile pentru a vedea la ce nivel sunt comparativ cu toti copii din tara. Poate fi cel mai bun din clasa lui, dar la un nivel scazut comparativ cu media nationala sau…invers.
In plus, isi pot exersa participarea la concursuri.
Baiatul meu e clasa a II- a. A trecut cu bine de primele 2 teste. A spus ca a fost foarte usor. Nu au reprezentat nici un factor de stres pentru el.
Prea multa presiune pe copii
Unii copiii dau evaluare chiar pt a intra la scoala, in grupa 0…
Doar copiii care nu au împlinit 6 ani, vârsta minimă pentru a putea fi înscriși în clasa 0.
Da, asa este. Dar stiti cati copiii din tara asta, Romania, nu au varsta implinita? Numai eu am 2, si sunt alte sute, poate chiar mii…..
Un copil dezvoltat normal din toate punctele de vedere, cu achizitii conform varstei si dezvoltarii senzorial-cognitive poate avea o “banala”anxietate sociala, sau de orice alt tip dar anxietate. Stiti cati copii se pierd in fata intrebarilor? Cati sunt 100%siguri de raspunsul corect insa tematori in a-l oferi? Doamne nu stiu unde vor ajunge copii nostri insa stiu sigur ca invatamantul nostru in loc sa ii educe mai mult ii strica