Drob tradițional de miel, rețeta de la bunica
Drob tradițional de miel, cremos, fin și foarte gustos. Extrem de aromat și deloc înecăcios. Rețeta de miel cu sau fără ou fiert, dar obligatoriu în prapur natural de miel.
Mult timp nu mi-a placut drobul, mi se părea pur și simplu imposibil de mancat, deoarece avea o textura prafoasă și greu de înghițit. Am gustat o data in copilarie si inca o data pe la 20 de ani si gata, am renuntat la speranta ca voi manca vreodata drob.
Asta pana mi-am facut curaj si am incercat (pentru ultima data mi-am propus), in timpul unei vacanta la tara, un drob tradițional, din zona respectiva. Pur si simplu, m-am indragostit pe loc, imi aduc aminte ca la masa respectiva nu am mancat altceva.
Am facut cu greu rost de reteta traditionala de drob romanesc, iar de atunci o prepar cu sfintenie, la fiecare Pasti. Este o reteta de drob usor de facut, nu este nevoie decat de putina pasiune si dorinta de a le servi celor dragi un preparat cu adevarat special.
Daca si tu vrei sa incerci o reteta drob trational la care nu vei mai renunta vreodata, iti spun mai jos secretul pe care l-am aflat:
Reteta de drob traditional
Ingrediente:
- 600 g organe de miel sau porc
- 2 legaturi de ceapa verde
- 2 legatura usturoi verde
- 50 ml ulei
- sare, piper
- 1 felie de paine inmuiate si stoarse
- 1 legatura de marar
- 1 legatura de patrunje
- 2 oua crude
- 1 prapure
- 3 oua fierte tari
Mod de preparare drob traditional, reteta de la bunica
- Organele de miel pot să includă inima, splina, ficat, rinichi și plamani. Toate trebuie să fie foarte proaspete, altfel preparatul poate fi nociv. Ele trebuiesc spalate bine, iar rinichii pot fi lasati in apa cu zeama de lamaie, pentru a elimina mirosul de urina.
- Înainte de orice, prapurele se inmoaie în apa rece și se lasa acolo pana este gata compozitia.
- Organele se taie marunt, iar ficatul si rinichii nu se amesteca momentan cu restul compozitie.
- Ceapa și usturoiul se taie marunt și se călesc pe foc, în ulei, pentru maxim 5 minute.
- Se adauga organele (fara rinichi și ficat) și se calesc la randul lor.
- Se adauga ficatul și rinichii, care au nevoie de mai putin timp pentru a se gati.
- După ce s-a racit compozitia, se adauga ouale crude, verdeata tocata si se asezoneaza cu sare si piper.
- Compoziția trebuie sa fie cremoasa, deoarece se va intari atunci cand ouale se vor coace in cuptor.
- Montare drob tratidional reteta de la bunica
- Prapurele se scoate din apa, se scurge bine si se intinde cat de mult se poate pe forma in care vom coace drobul. POate fi vorba o forma de chec, pentru un drob dreptunghiular sau o forma de tarta, pentru un drob rotund.
- Deoarece praporele va lasa grasime, forma nu trebuie unsa cu ulei.
- Se toarna un strat de compozitie, apoi se aseaza ouale pentru decor (acestea au fost fierte anterior și se pun culcate).
- Se completeaza cu restul de compozitie, se aseaza cu o lingura si se acopera cu retul de prapure.
- Drobul se coace aproximativ 40 -50 de minute, în cuptorul incins la 180 de grade.
- Este util sa pui o tava pe funcul cuptorului, deoarece compozitia va curge si face destul de multa mizerie arsa.
- Dupa ce este gata, drobul se scoate din cuptor si se lasa sa se racoreasca minim 4 ore, pentru a ajunge la temperatura camerei. Dupa aceea se pune in frigider, preferabil minim o noapte inainte de a fi consumat.
- Cand este rece, drobul se rastoarna foarte usor din forma si se poate felia perfect.
Aceasta este reteta de drob traditional de care eu m-am indragostit si pe care o gatesc in fiecare an, cu o zi inainte de Pasti. Este un preparat foarte cremos, se paropie de textura pateului, dar are gustul inconfundabil a drobului traditional.
Iti doresc sa ai niste Sarbatori Pascale fericite, alaturi de cei dragi, iar daca te-ai hotarat de gatesti aceasta reteta de drob traditional, as aprecia sa imi lasi un comentariu in care sa imi spui cum ti-a iesit.