Deshidratarea la sugari: Care sunt semnele care trebuie sa te ingrijoreze

Corpul uman contine foarte multa apa si nici bebelusii nu fac exceptie. Aproximativ 75% din organismul lor este format din apa si chiar daca pe masura ce bebelusul creste cantitatea respectiva scade, asta nu schimba cu nimic importanta unei hidratari corespunzatoare.

Cu totii pierdem cantitati mici de apa datorita respiratiei, tusei, transpiratie sau plansului, insa avand organismul mai mare nu suntem afectati la fel de rau precum un bebeles care este in crestere. Consumand apa sau lichide recuperam deficitul de hidratare destul de rapid, pe de alta parte, cei mici se hidrateaza cu ajutorul laptelui, in primele 6 luni de viata si cu lichidele pe care le consuma dupa aceea, insa cantitatile sunt foarte mici.

Exista frecvent situatii neasteptate si de obicei neplacute, care care ii fac pe cei mici sa se deshidrateze rapid. Febra, varsaturile, diareea sau caldura extrema pot avea un efect dramatic asupra cantitatii de apa din organismul lor, provocand o deshidratare rapida.

Foto

In cazul in care acest lucru se intampla, este important sa stii care sunt semnele deshidratarii si cum o poti preveni si chiar trata pana iei legatura cu medicul pediatru.

In zilele foarte calduroase, asigura-te ca bebelusul tau nu este prea imbracat. Alege haine subtiri, prin care pielea poate sa respire, cauta cat mai mult umbra si ofera-i lapte sau apa frecvent.

Daca cel mic da semne de boala, prevenirea deshidratarii cauzate de raceala, incepe inca din primele momente. Asigura-i un aport de lichide ridicat, in conformitate cu varsta lui si cu modul de alimentatie.

Oricare dintre urmatoarele semne poate insemna deshidratare, asa ca ia legatura cu medicul pediatru pentru recomandari de specialitate.

  1. Daca il apesi cu degetul pe corp, pielea nu isi revine rapid in forma. Astefel, dupa ce indepartezi degetul in urma apasarii va ramane o adancitura pe locul respectiv.
  2. Daca nu a facut pipi in ultimele 3 ore.
  3. Daca are febra.
  4. Daca are gura uscata.
  5. Daca plange fara lacrimi.
  6. Daca are pielea uscata.
  7. Daca are ochii afundati in orbite.
  8. Daca este somnolent.
  9. Daca are varsaturi.
  10. Daca este foarte agitat.
  11. Daca il ciupesti putin de piele, atunci cand ii dai drumul, pielea nu este destul de elastica pentru a reveni la loc, astfel incat ramane ridicata.

Daca ai banuiala ca bebelusul tau este deshidratat, primul pas este sa iei legatura cu medicul care iti va spune cu exactitate cum trebuie sa procedezi. Pana reusesti sa vorbesti cu doctorul, este important sa continui sa-i administrezi lichide celui mic, deoarece rehidratarea este singura metoda care ii va face bine. Daca bebelusul a varsat, asteapta aproximativ o ora pana vei incarca din nou sa il alaptezi sau sa-i dai un biberon cu lapte. Incepe cu cantitati foarte mici, cate o gura o data, pentru a vedea daca bebelusul poate pastra lapticul sau apa, iar ulterior poti creste incet cantitatea.

Dupa ce iei legatura cu medicul, in cazul in care situatia nu se remediaza rapid, se poate sa iti recomande utilizarea unui lichid cu electroliti in el. Nu administra niciun fel de tratament medicamentos bebelusului fara a consulta in prealabil medicul pediatru.

Multa sanatate tie si bebelusului tau.

 

 

Comenteaza cu contul de FB

One thought on “Deshidratarea la sugari: Care sunt semnele care trebuie sa te ingrijoreze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *